Opasnosti od mehaničkih gibanja

Dijelovi strojeva koji se gibaju, kao i njihovi mehanizmi za prijenos gibanja ovisno o vrsti i namjeni prestavljaju opasnost za zaposlenika koji njima rukuje, odnosno koji ih koristi. U pravilu se dijelovi strojeva i njihovi mehanizmi gibaju kružno ili pravocrtno. Zupčanici, remeni, kovački čekić, kružne pile, brusilice, valjci za savijanje lima, mehaničke škare za lim samo su neki strojevi i uređaji ili njihovi dijelovi, čije gibanje predstavlja opasnost i od kojih se treba zaštititi. Kod odlučivanja o zaštitnim mjerama koje treba poduzeti na pojedinim strojevima ili njihovim dijelovima, potrebno je prepoznati opasnosti. 

Kod većine strojeva u radu, gibanje njihovih dijelova je kružno.Tokarski stroj, stolna bušilica, glodalica, razne vrste oštrilica, kompresor i slični strojevi i uređaji imaju rotirajuće dijelove, kao što su osovine, spojke, zupčanici, remenice i slično, koji predstavljaju stalnu opasnost za zaposlenika. Opasnosti od ovakvih dijelova povećava se sukladno brzini njihova okretanja-rotacije. Ove se opasnosti smanjuju postavljanjem odgovarajućih zaštita na strojevima, odnosno na dijelovima strojeva koji se kružno gibaju.

Svaka osovina ili slični rotirajući dio stroja, može u trenutku neopreza, zahvatiti dio radne odjeće ili prste zaposlenika i izazvati ozljedu, pa čak i smrt.

Osovine u okomitom položaju, zaštićuju se na visini od 1,5 m iznad poda, a osovine u vodoravnom položaju na visini do 2 m. Zaštite se izvode žičanim mrežama ili limovima. Kada se osovna nalazi ispod radnog stola, tada se žičana ograda zavjesi za stol, a ako se nalazi iznad 2 m, ograda se zavjesi na strop.

Dijelove osovina i ostalih elemenata za prijenos gibanja, koji izlaze iz osnovnih gabarita strojeva, treba dobro zaštititi. Razne vrste spojki, jako su opasni dijelovi koji mogu biti uzrokom nastajanja ozljeda.

Krajevi osovina, koje zovemo rukavci, često su izvan osnovnih gabarita, pa se, prema propisu, oni krajevi osovina koji su dulji od ¼  promjera osovine, a nalaze se na visini manjoj od 2 m od poda, trebaju biti zaštićeni. Ove osovine, koje nisu dulje od ¼  promjera, ne trebaju zaštitu, ali moraju krajevi biti zaobljeni i glatki. Primjere dijelova osovine-rukavca koji su dulji, možemo naći na alatnim strojevima, kao i na raznim pogonskim strojevima starije proizvodnje .

Postoje strojevi i uređaji koje je nemoguće potpuno zaštititi, pa se provodi samo djelomična zaštita, kao primjerice kod vitla, gdje se mora zaštititi zahvatni dio kod kojega može doći do uklještenja. Ova, premda djelomična zaštita dovoljna je, jer opasnost prijeti samo na njihovom ulaznom djelu.

Kod radnog postupka odnosno kod rada stroja, bilo da se giba kružno ili pravocrtno, postoje opasnosti u samom postupku. Kod obrade metala skidanjem strugotina, kod klatne pile za metal, kod škara za rezanje lima, kod raznih uređaja za savijanje lima postoje opasnosti od ozljeda, uklještenja ili odsijecanja dijelova tijela. Radi toga se osim zaštite gibajućih djelova strojeva, moraju poduzimati i mjere zaštite od opasnosti koje proizlaze iz radnog postupka. U ovom slućaju načešće koristimo osobna zaštitna sredstva.

 

Najtraženije usluge

Loading...