Požar

U radionicama za popravak motornih vozila postoje velike mogućnosti za nastajanje požara i eksplozije, zbog čestog korištenja zapaljivih tekućina, na primjer za čišćenje i pranje, kao i zbog propuštanja rezervoara sa pogonskim gorivom na vozilima. Zbog toga je potrebno postupke sa zapaljivim tekućinama tako organizirati, da ne postoji mogućnost od isparavanja u zatvorenom prostoru. Mjere zaštite od ove opasnosti opisane su u odjeljku o čišćenju i pranju motora i dijelova, a svode se na korištenje posuda ili tankova sa poklopcima pri pranju i čišćenju, te na posebnu brigu oko reda i čistoće u radionici, u što posebno spada pravilno odlaganje otpadaka natopljenih zapaljivim tekućinama. Ne dozvolite da zapaljive tekućine isparavaju u radionici. Upamtite: 20 litara benzina pri eksploziji daje veću snagu od 200 kg dinamita. Materijali natopljeni zapaljivom tekućinom, kao što su krpe, pamučnjak i slično, mogu biti veoma opasni, ako ih se nakon upotrebe ne odlaže na pravilan način. Takvi su materijali skloni samozapaljenju, što znači da se mogu zapaliti sami od sebe, bez dodira s nekim izvorom paljenja. Paljenje nastaje uslijed kemijske reakcije između materijala natopljenog tekućinom i kisika iz zraka.

Zbog toga se otpadne krpe moraju odlagati u posebne metalne posude zatvorene poklopcima. Posude moraju biti postavljene na postolje udaljeno od tla oko 10 cmzbog cirkulacije zraka oko posude. Sadržaj posude mora se svakog dana prazniti i spaljivati pod posebnim nadzorom. Ne bacajte krpe natopljene uljem ili benzinom naoko­lo po radionici. Odlažite ih isključivo u posebne posu­de s poklopcem.

U slučaju izbijanja požara svaka intervencija treba biti brza i efikasna. Zbog toga se u radionicama mora nalaziti dovoljan broj aparata za početno gašenje požara, a radnici moraju znati njima rukovati. Pristup vatrogasnim aparatima i uređajima, hidrantima i slično mora uvijek biti slobodan. Ako izbije požar pristupite gašenju raspoloživim sredstvima i u okviru svojih mogućnosti i znanja. Odmah pozovite ekipu za gašenje požara.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati