Požar

U radionicama za popravak motornih vozila postoje velike mogućnosti za nastajanje požara i eksplozije, zbog čestog korištenja zapaljivih tekućina, na primjer za čišćenje i pranje, kao i zbog propuštanja rezervoara sa pogonskim gorivom na vozilima. Zbog toga je potrebno postupke sa zapaljivim tekućinama tako organizirati, da ne postoji mogućnost od isparavanja u zatvorenom prostoru. Mjere zaštite od ove opasnosti opisane su u odjeljku o čišćenju i pranju motora i dijelova, a svode se na korištenje posuda ili tankova sa poklopcima pri pranju i čišćenju, te na posebnu brigu oko reda i čistoće u radionici, u što posebno spada pravilno odlaganje otpadaka natopljenih zapaljivim tekućinama. Ne dozvolite da zapaljive tekućine isparavaju u radionici. Upamtite: 20 litara benzina pri eksploziji daje veću snagu od 200 kg dinamita. Materijali natopljeni zapaljivom tekućinom, kao što su krpe, pamučnjak i slično, mogu biti veoma opasni, ako ih se nakon upotrebe ne odlaže na pravilan način. Takvi su materijali skloni samozapaljenju, što znači da se mogu zapaliti sami od sebe, bez dodira s nekim izvorom paljenja. Paljenje nastaje uslijed kemijske reakcije između materijala natopljenog tekućinom i kisika iz zraka.

Zbog toga se otpadne krpe moraju odlagati u posebne metalne posude zatvorene poklopcima. Posude moraju biti postavljene na postolje udaljeno od tla oko 10 cmzbog cirkulacije zraka oko posude. Sadržaj posude mora se svakog dana prazniti i spaljivati pod posebnim nadzorom. Ne bacajte krpe natopljene uljem ili benzinom naoko­lo po radionici. Odlažite ih isključivo u posebne posu­de s poklopcem.

U slučaju izbijanja požara svaka intervencija treba biti brza i efikasna. Zbog toga se u radionicama mora nalaziti dovoljan broj aparata za početno gašenje požara, a radnici moraju znati njima rukovati. Pristup vatrogasnim aparatima i uređajima, hidrantima i slično mora uvijek biti slobodan. Ako izbije požar pristupite gašenju raspoloživim sredstvima i u okviru svojih mogućnosti i znanja. Odmah pozovite ekipu za gašenje požara.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati