Otvaranje i skidanje ambalaže

Roba koja se preuzima obično je pakirana u kartonskim kutijama, drvenim okvirima i sanducima ili u limenoj ambalaži, pa je prije uskladištenja ili postavljanja na police treba raspakirati. Pri tome se koriste škare za rezanje limene trake te rašlje, odnosno čekić za vađenje čavala i rastavljanje drvene ambalaže. Kod obavljanja ovog posla radnik je uglavnom izložen opasnostima od udara i prignječenja čekićem ili materijalom koji nije stabilno postavljen, može se posjeći na limene trake koje služe za vezivanje ambalaže, dok je pri rastavljanju drvene ambalaže izložen opasnostima od uboda na iverje i čavle.


- Prije nego počnete skidati ambalažu paket postavite na čvrstu i stabilnu površinu.

- Limenu traku kojom je vezana ambalaža ne pokušavajte skidati niti pridržavati bez zaštitnih rukavica.

- Upotrebljavajte samo potpuno ispravne i neoštećene rašlje za vađenje čavala. Utor za zahvaćanje čavala ne smije biti prevelik, a suprotna strana za rastavljanje letvica mora biti ispravno tehnički obrađena.


Opasnost postoji i od uda­ra ili odlijetanja čekića ako nije čvrsto nasađen, ručica dobro oblikovana, a udarna površina ispravno obrađena.

Nakon skidanja ambalaže s robe potrebno je odstraniti kutije, limene trake i letvice na za to određeno mjesto, da ne smetaju pri kretanju i prijenosu robe.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati