Ozljeda na radu

Provođenje zaštite  na radu ima svrhu da ljudi budu pošteđeni osobnih agonija zbog ozljeda na radu. Naime, sve što stroj može napraviti sirovini – zdrobiti je, ispeći, prepiliti, žigosati, samljeti – to isto može napraviti i radniku koji upravlja tim strojem ili ga nadzire. Primjerice, nezaštićene pogonske osovine mogu uzrokovati gubitak prstiju, ruku, pa i smrtne ozljede.

Ozljede na radu posljedice su neočekivanih i neželjenih događaja koji su se u pravilu mogli izbjeći.  

Ozljede nastaju u trenutku, dakle izazvane su neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem, dok bolesti, odnosno profesionalna oboljenja, nastaju nakon dugotrajnog izlaganja nezdravoj i štetnoj radnoj okolini.


Materijalne posljedice ozljeda na radu za radnike mogu biti sljedeće:

- izgubljeni dohodak zbog odsustva s posla

- moguće smanjenje ili gubitak radne sposobnosti

- troškovi liječenja.


Kao nematerijalne posljedice ozljeda za radu za radnike javljaju se:

- bol

- patnja

- smanjenje samopouzdanja

- promjene u načinu života.


Zakon o zaštiti na radu definira ozljedu na radu kao ozljedu radnika koja je nastala u prostoru poslodavca u kojemu obavlja rad, ili ga tijekom rada koristi, ili mu može pristupiti, odnosno u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca, ali radnik u njemu obavlja rad.

U propisima obveznog zdravstvenog osiguranja definirano je da se ozljedom na radu smatra svaka ozljeda koja je uzročno povezana s obavljanjem poslova na kojima radnik radi, jednako kao i svaka ozljeda na redovnom putu od stana do mjesta rada i obratno te ozljeda nastala na službenom putu.

Radnici koji su doživjeli ozljedu na radu, ostvaruju prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja što znači stopostotnu naknadu plaće za vrijeme bolovanja, pokrivanje troškova liječenja i rehabilitacije.

Da bi radnik ostvario ta prava, takvu ozljedu dužan je odmah po nastanku prijaviti poslodavcu kako bi se pokrenuo postupak utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu. Ako on to nije u mogućnosti, u njegovo ime to mora učiniti netko drugi (na primjer rodbina, prijatelj, susjed ili sl.).

Ozljeda se ne priznaje kao ozljeda na radu ako je do nje došlo zbog nesavjesnog ponašanja na radnom mjestu, primjerice ako je do ozljede došlo zbog tučnjave ili je riječ o namjernom nanošenju ozljede. Također, ozljeda na radu nije ako je riječ o napadu povezanom s kroničnom bolešću (epilepsijom, šizofrenijom) i predispozicijama koje vode bolestima kao što su infarkt i moždani udar.

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati