Ozljeda na radu

Provođenje zaštite  na radu ima svrhu da ljudi budu pošteđeni osobnih agonija zbog ozljeda na radu. Naime, sve što stroj može napraviti sirovini – zdrobiti je, ispeći, prepiliti, žigosati, samljeti – to isto može napraviti i radniku koji upravlja tim strojem ili ga nadzire. Primjerice, nezaštićene pogonske osovine mogu uzrokovati gubitak prstiju, ruku, pa i smrtne ozljede.

Ozljede na radu posljedice su neočekivanih i neželjenih događaja koji su se u pravilu mogli izbjeći.  

Ozljede nastaju u trenutku, dakle izazvane su neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem, dok bolesti, odnosno profesionalna oboljenja, nastaju nakon dugotrajnog izlaganja nezdravoj i štetnoj radnoj okolini.


Materijalne posljedice ozljeda na radu za radnike mogu biti sljedeće:

- izgubljeni dohodak zbog odsustva s posla

- moguće smanjenje ili gubitak radne sposobnosti

- troškovi liječenja.


Kao nematerijalne posljedice ozljeda za radu za radnike javljaju se:

- bol

- patnja

- smanjenje samopouzdanja

- promjene u načinu života.


Zakon o zaštiti na radu definira ozljedu na radu kao ozljedu radnika koja je nastala u prostoru poslodavca u kojemu obavlja rad, ili ga tijekom rada koristi, ili mu može pristupiti, odnosno u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca, ali radnik u njemu obavlja rad.

U propisima obveznog zdravstvenog osiguranja definirano je da se ozljedom na radu smatra svaka ozljeda koja je uzročno povezana s obavljanjem poslova na kojima radnik radi, jednako kao i svaka ozljeda na redovnom putu od stana do mjesta rada i obratno te ozljeda nastala na službenom putu.

Radnici koji su doživjeli ozljedu na radu, ostvaruju prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja što znači stopostotnu naknadu plaće za vrijeme bolovanja, pokrivanje troškova liječenja i rehabilitacije.

Da bi radnik ostvario ta prava, takvu ozljedu dužan je odmah po nastanku prijaviti poslodavcu kako bi se pokrenuo postupak utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu. Ako on to nije u mogućnosti, u njegovo ime to mora učiniti netko drugi (na primjer rodbina, prijatelj, susjed ili sl.).

Ozljeda se ne priznaje kao ozljeda na radu ako je do nje došlo zbog nesavjesnog ponašanja na radnom mjestu, primjerice ako je do ozljede došlo zbog tučnjave ili je riječ o namjernom nanošenju ozljede. Također, ozljeda na radu nije ako je riječ o napadu povezanom s kroničnom bolešću (epilepsijom, šizofrenijom) i predispozicijama koje vode bolestima kao što su infarkt i moždani udar.

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati