Ozljeda na radu

Provođenje zaštite  na radu ima svrhu da ljudi budu pošteđeni osobnih agonija zbog ozljeda na radu. Naime, sve što stroj može napraviti sirovini – zdrobiti je, ispeći, prepiliti, žigosati, samljeti – to isto može napraviti i radniku koji upravlja tim strojem ili ga nadzire. Primjerice, nezaštićene pogonske osovine mogu uzrokovati gubitak prstiju, ruku, pa i smrtne ozljede.

Ozljede na radu posljedice su neočekivanih i neželjenih događaja koji su se u pravilu mogli izbjeći.  

Ozljede nastaju u trenutku, dakle izazvane su neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem, dok bolesti, odnosno profesionalna oboljenja, nastaju nakon dugotrajnog izlaganja nezdravoj i štetnoj radnoj okolini.


Materijalne posljedice ozljeda na radu za radnike mogu biti sljedeće:

- izgubljeni dohodak zbog odsustva s posla

- moguće smanjenje ili gubitak radne sposobnosti

- troškovi liječenja.


Kao nematerijalne posljedice ozljeda za radu za radnike javljaju se:

- bol

- patnja

- smanjenje samopouzdanja

- promjene u načinu života.


Zakon o zaštiti na radu definira ozljedu na radu kao ozljedu radnika koja je nastala u prostoru poslodavca u kojemu obavlja rad, ili ga tijekom rada koristi, ili mu može pristupiti, odnosno u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca, ali radnik u njemu obavlja rad.

U propisima obveznog zdravstvenog osiguranja definirano je da se ozljedom na radu smatra svaka ozljeda koja je uzročno povezana s obavljanjem poslova na kojima radnik radi, jednako kao i svaka ozljeda na redovnom putu od stana do mjesta rada i obratno te ozljeda nastala na službenom putu.

Radnici koji su doživjeli ozljedu na radu, ostvaruju prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja što znači stopostotnu naknadu plaće za vrijeme bolovanja, pokrivanje troškova liječenja i rehabilitacije.

Da bi radnik ostvario ta prava, takvu ozljedu dužan je odmah po nastanku prijaviti poslodavcu kako bi se pokrenuo postupak utvrđivanja i priznavanja ozljede na radu. Ako on to nije u mogućnosti, u njegovo ime to mora učiniti netko drugi (na primjer rodbina, prijatelj, susjed ili sl.).

Ozljeda se ne priznaje kao ozljeda na radu ako je do nje došlo zbog nesavjesnog ponašanja na radnom mjestu, primjerice ako je do ozljede došlo zbog tučnjave ili je riječ o namjernom nanošenju ozljede. Također, ozljeda na radu nije ako je riječ o napadu povezanom s kroničnom bolešću (epilepsijom, šizofrenijom) i predispozicijama koje vode bolestima kao što su infarkt i moždani udar.

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Veljača 15, 2024

  Međunarodni seminar/webinar: Planiranje zaštite

  Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu organizira seminar/webinar pod nazivom „Planiranje zaštite“. Seminar će se održati 22.03.2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Holiday koji se nalazi na adresi Zmaja od Bosne 4, 71000 Sarajevo. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 22. veljače 2024. godine. Rok za prijavu sudionika seminara/webinara koji nisu autori je 15. ožujka 2024. godine, a prijavu je moguće izvršiti putem e-mail adrese: [email protected].
  Nastavite čitati
 • Veljača 14, 2024

  Video: Novi uređaj za mjerenje kemijskih štetnosti - Gasmet GT5000 Terra

  Sa zadovoljstvom vam predstavljamo najnoviji instrument tvrtke Preventa (ovlaštene od strane nadležnog ministarstva za mjerenje kemijskih čimbenika u radnom okolišu) - Gasmet GT5000 Terra, najnapredniji prenosivi uređaj za ovu vrstu mjerenja. U usporedbi s konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji su najčešće prisutni pri našim mjerenjima, ovaj instrument nudi ključne prednosti: - Gasmet GT5000 Terra koristi tehnologiju Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) za bržu i precizniju analizu zahvaljujući Fourierovoj transformaciji. Ova tehnologija ubrzava proces mjerenja i povećava razlučivost spektralnih traka, suprotno konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji često pokazuju nepreciznosti od plus/minus 10% pa sve do 25% kod određenih spojeva. - u skladu s načelima…
  Nastavite čitati
 • Veljača 05, 2024

  Seminar: Upravljanje kemikalijama 2024

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Upravljanje kemikalijama 2024.“ koji će se održati 20. ožujka 2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Diplomat na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb.  U NN 148/2023, dana 13. prosinca 2023. godine, objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima. Savjetovanje je namijenjeno: - svim pravnim i fizičkim osobama osobama koje proizvode, stavljaju na tržište (maloprodaja, veleprodaja)…
  Nastavite čitati
 • Siječanj 19, 2024

  Stručni seminar: Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac Tehnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliše i registar onečišćavanja okoliša ROO

  Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara regije Sjeverozapad (USOP) organizira stručni seminar pod nazivom „Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac tehnnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliša i registar onečišćavanja okoliša (ROO)“. Stručni seminar će se održati 16. veljače 2024. godine s početkom u 09:00 sati u kongresnoj dvorani Gradske sportske dvorane (Arena na Dravi), koji se nalazi na adresi Šetalište Franje Tuđmana, 42000 Varaždin. PROGRAM: 9:00 - 9:10 - UVODNA RIJEČ
  Nastavite čitati
 • Siječanj 16, 2024

  Priručnik: Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore

  Poslovna literatura d.o.o. predstavlja novo stručno izdanje u suradnji s autorom Krešimirom Petlićem, dipl. ing. sig., stručnjakom za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Naziv priručnika je „Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore“. Priručnik je koristan alat koji pruža sveobuhvatan pregled mjera zaštite od požara, koje poslodavac treba implementirati radi sigurnosti svih prisutnih u poslovnom prostoru – zaposlenika, stranaka, kupaca, klijenata te općenito svih osoba. Ovaj priručnik služi kao neprocjenjiv resurs, koji omogućuje dobru organizaciju sustava zaštite od požara u poslovnom subjektu ili provjeru valjanosti postojećeg sustava. Posebna pažnja posvećena je poslodavcima,…
  Nastavite čitati