Pokretni dijelovi stroja

Pri radu sa strojevima i uređajima veoma su opasni dijelovi koji rotiraju. Opasnost je to veća što se dijelovi brže okreću. Oni mogu zahvatiti dijelove tijela radnika, kosu ili radnu odjeću. Takvi dijelovi strojeva su: osovine, zupčanici, remenice, spojke i drugo. Rotirajući elementi predstavljaju opasnost ako nisu zaštićeni, bilo da su glatki, kao osovine, bilo da su na njima dijelovi koji strše, kao što su vijci, svornjaci, klinovi i slično.
Rotirajući elementi, koji imaju funkciju prijenosa snage i kretanja., a redovito su izvedeni u sklopovima, te svojim uza¬jamnim kretanjima stvaraju takozvana mjesta uklještenja, koja su naročito opasna. Opasnost se sastoji u tome, što se na mjestu uklještenja uvlači predmet i bude prignječen. Tipični su primjeri uređaja na kojima se pri radu pojavljuje mjesto uklještenja: remenice, zupčanici, lančanici i slično.

Zaštitne naprave za rotirajuće elemente, koji prenose snagu ili kretanje su i. zaštitne ograde izvedene od punog ili perforiranog lima ili od žičane mreže, koje potpuno ograđuju pokretni sklop. Zaštitna ograda se ne smije skidati. Noviji strojevi imaju rotirajuće sklopove ugrađene u kućište stroja, a zatvoreni su poklopcima ili vratima koja također moraju biti zatvorena. Ako je izvedba zaštitne ograde ili poklopca takva da se može otvarati, tada na njima mora biti ugrađena naprava za blokiranje. U slučaju otvaranja zaštitnog pokrova ili poklopca, naprava za blokiranje zaustavit će pogon stroja i stroj se može ponovno pustiti u pogon tek nakon postavljanja zaštitne ograde ili poklopca na svoje mjesto. Kao naprava za blokiranje upotrebljava se mikroprekidač.

Dijelovi za prijenos energije na stroju, kao što su zupčanici, remenice i osovine, trebaju biti potpuno zatvoreni, osim ako su već svojim smještajem zaštićeni, kako bi se spriječilo da radnici dođu u dodir s njima. Mjesto rada također treba zaštititi, a zaštitne naprave održavati u ispravnom stanju i uvijek ih na propisani način upotrebljavati.
Gdje god je moguće na strojevima treba postaviti uređaje za blokiranje, zbog zaštite radnika od dodira s rotirajućim dijelovima. Stroj se mora zaustaviti kada se odstrane štitnici, odnosno kad su iz bilo kojih razloga rotirajući dijelovi izloženi dodiru.

Rotirajući elementi, koji obavljaju radnu operaciju, odnosno rotirajući alati, koji obavljaju obradu materijala, najopasniji su dijelovi stroja, jer radnik rukama doseže u opasno područje i može biti zahvaćen oštricama alata ili krhotinama u slučaju rasprsnuća alata. Zaštitne naprave za zaštitu od rotirajućih alata različite su, ovisno o vrstama strojeva koji se koriste u procesu prerade i obrade drveta, a biti će prikazane u drugom dijelu pri razmatranju pojedinih karakterističnih strojeva.

Pravocrtno gibanje također predstavlja opasnost, zbog toga što dio stroja koji se kreće može radnika udariti, posjeći ili pritisnuti na neki čvrsti ili pokretni dio za vrijeme radnog, povratnog ili bilo kojeg drugog pravocrtnog gibanja nekog dijela stroja. Pravocrtno gibanje dijelova stroja može imati funkciju prijenosa snage i kretanja kao i obavljanje same radne operacije. Dijelovi su strojeva koji se pravocrtno gibaju i imaju funkciju prijenosa snage i kretanja, najčešće poluge i rukavci za pokretanje alata, a tipični primjer ovakvog gibanja može se uočiti pri radu gatera. Zaštita ovih pokretnih dijelova strojeva provodi se također zaštitnim ogradama od punog ili perforiranog lima ili od žičane mreže.

Uređaji za prijenos gibanja odnosno dijelovi stroja koji služe za prijenos snage pogonskog motora na radni stroj, ili neposredno na područje radnog postupka, također se zaštićuju nepomičnim zaštitnim napravama ukoliko se nalaze na visini do 2 metra iznad poda. Te naprave moraju obuhvatiti cijeli uređaj za prijenos gibanja, moraju biti čvrste i dobro učvršćene i moraju potpuno onemogućavati pristup do opasnih dijelova. Ako je ta naprava izrađena iz mreže, otvori "oka" moraju biti takvi da se prstom ne može doprijeti kroz otvor do pokretnog elementa.

Zaštita mjesta radnog postupka kod strojeva s pravocrtnim gibanjem alata, izvodi se ovisno o obliku kretanja alata i radnog postupka. Ako to postupak dopušta, najbolji način je ugradnja čvrste zaštitne ograde koja ne dopušta prilaz prsti¬ma do opasnog područja. Ako to nije moguće, onda se mora primijeniti dvoručni sustav za puštanje stroja u pogon. Radnik mora s obje ruke istodobno pritisnuti tipkala, odnosno poluge uređaja za puštanje stroja u rad, kako bi se spriječilo da radnik uđe jednom rukom u opasni prostor, a drugom rukom da aktivira stroj. Njihova primjena onemogućuje da ruke radni¬ka ostanu u opasnom prostoru dok se dijelovi stroja kreću.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati