Pribor pri posluživanju

Olovke, nožići za oštrenje, škare, metar, noževi, sjekire, vilice i slično, pribor je koji se u trgovinama svakodnevno upotrebljava. Budući da je taj pribor oštrog i šiljastog oblika, on predstavlja stalnu opasnost od uboda i posjekotina za osobe koje ga upotrebljavaju, a naročito ako ga nose nezaštićenog u džepovima te se pri i sagibanju ili posrtanju mogu lako ozlijediti. Olovke, nožiće ili škare koje nosite u džepovima zaštite tuljcima ili ih uopće ne stavljajte u džepove, naročito je opasno ako se takav pribor nosi u džepovima hlača. Nakon upotrebe, škare i noževe zatvorite i odložite ih tako da ne postoji opasnost od uboda i posjekotina. Ako ovaj pribor nekome dodajete, oprezno ga uhvatite za rezni dio, a pružite stranu s drškom.

Pojedine artikle ponekad treba pričvrstiti pribadačama. Da bi se izbjegla opasnost od uboda, treba upotrebljavati odgovarajući jastučić. Na drveni metar, ako je krivo odložen ili samo naslonjen na policu ili prodajni stol, može se saplesti i pasti. Metalni metar koji se ne vraća u svoj plašt može uzrokovati i posjekotine, zato ga na vrijeme treba zamijeniti. Primjenjujte ovo praktično i sigurno rješenje za odlaganje metra i na vašem radnom mjestu.

- Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira prilikom rezanja i sječenja mesa i mesnih prerađevina.


Najčešći razlozi su:

- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u rukama i džepovima,

- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,

- oštećene i rasklimane drške,

- loše naoštrena sječiva,

- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,

- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.

 

Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom. Također treba obratiti pažnju odgovarajućoj zaštiti noževa i sjekira, sigurnom odlaganju i uskladištenju noževa, uvježbavanju i nadzoru u pogledu sigurnog načina rada pri oštrenju noževa, te upotrebi odgovaraju­će osobne zaštitne odjeće i opreme.

Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Veoma je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.

Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavlja­nje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika. Oštećene i neispravne noževe i sjekire odmah zamijenite novima.

Ako se pri radu ne krećete po prostoriji, već posao obavljate samo kod radnog stola, zahtijevajte da vam se sa strane postave nožnice, tako će vam noževi uvijek biti pri ruci, ured­no odloženi i bezopasni.

Stolovi na kojima se siječe meso također trebaju imati nožnice koje se obično postavljaju nešto niže od površine stola. Mjesta određena za ostavljanje sjekira, kada se njima ne radi, trebaju imati utor za oštricu, te bočni oslonac s vanjske strane utora na koji se sjekira oslanja.

Brušenje noževa i sjekira brusnim kamenom prilično je opasna operacija. Zato kod tih poslova upotrebljavajte zaštitne rukavice od čelične mreže ili, kako ih još nazivaju, pancirne rukavice. Kod svih radnih operacija na rasijecanju mesa, odvajanju kostiju i slično, potrebno je za zaštitu od uboda i posjekotina koristiti zaštitne rukavice od čelične mreže, a da se spriječe ubodi nožem u trbuh, potrebno je koristiti pregače iz istog ili drugog pogodnog materijala. Ova osobna zaštitna sredstva vrlo su lagana, ne smanjuju mogućnost kretanja, a zaštićuju od posjekotina oštricom i od uboda vrškom noža.

Nakon završetka rada noževe i sjekire treba spremiti na mjesta predviđena za njihovo odlaganje: u pretinac za noževe ili u ormar za noževe i sjekire.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati