Pribor pri posluživanju

Olovke, nožići za oštrenje, škare, metar, noževi, sjekire, vilice i slično, pribor je koji se u trgovinama svakodnevno upotrebljava. Budući da je taj pribor oštrog i šiljastog oblika, on predstavlja stalnu opasnost od uboda i posjekotina za osobe koje ga upotrebljavaju, a naročito ako ga nose nezaštićenog u džepovima te se pri i sagibanju ili posrtanju mogu lako ozlijediti. Olovke, nožiće ili škare koje nosite u džepovima zaštite tuljcima ili ih uopće ne stavljajte u džepove, naročito je opasno ako se takav pribor nosi u džepovima hlača. Nakon upotrebe, škare i noževe zatvorite i odložite ih tako da ne postoji opasnost od uboda i posjekotina. Ako ovaj pribor nekome dodajete, oprezno ga uhvatite za rezni dio, a pružite stranu s drškom.

Pojedine artikle ponekad treba pričvrstiti pribadačama. Da bi se izbjegla opasnost od uboda, treba upotrebljavati odgovarajući jastučić. Na drveni metar, ako je krivo odložen ili samo naslonjen na policu ili prodajni stol, može se saplesti i pasti. Metalni metar koji se ne vraća u svoj plašt može uzrokovati i posjekotine, zato ga na vrijeme treba zamijeniti. Primjenjujte ovo praktično i sigurno rješenje za odlaganje metra i na vašem radnom mjestu.

- Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira prilikom rezanja i sječenja mesa i mesnih prerađevina.


Najčešći razlozi su:

- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u rukama i džepovima,

- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,

- oštećene i rasklimane drške,

- loše naoštrena sječiva,

- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,

- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.

 

Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom. Također treba obratiti pažnju odgovarajućoj zaštiti noževa i sjekira, sigurnom odlaganju i uskladištenju noževa, uvježbavanju i nadzoru u pogledu sigurnog načina rada pri oštrenju noževa, te upotrebi odgovaraju­će osobne zaštitne odjeće i opreme.

Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Veoma je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.

Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavlja­nje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika. Oštećene i neispravne noževe i sjekire odmah zamijenite novima.

Ako se pri radu ne krećete po prostoriji, već posao obavljate samo kod radnog stola, zahtijevajte da vam se sa strane postave nožnice, tako će vam noževi uvijek biti pri ruci, ured­no odloženi i bezopasni.

Stolovi na kojima se siječe meso također trebaju imati nožnice koje se obično postavljaju nešto niže od površine stola. Mjesta određena za ostavljanje sjekira, kada se njima ne radi, trebaju imati utor za oštricu, te bočni oslonac s vanjske strane utora na koji se sjekira oslanja.

Brušenje noževa i sjekira brusnim kamenom prilično je opasna operacija. Zato kod tih poslova upotrebljavajte zaštitne rukavice od čelične mreže ili, kako ih još nazivaju, pancirne rukavice. Kod svih radnih operacija na rasijecanju mesa, odvajanju kostiju i slično, potrebno je za zaštitu od uboda i posjekotina koristiti zaštitne rukavice od čelične mreže, a da se spriječe ubodi nožem u trbuh, potrebno je koristiti pregače iz istog ili drugog pogodnog materijala. Ova osobna zaštitna sredstva vrlo su lagana, ne smanjuju mogućnost kretanja, a zaštićuju od posjekotina oštricom i od uboda vrškom noža.

Nakon završetka rada noževe i sjekire treba spremiti na mjesta predviđena za njihovo odlaganje: u pretinac za noževe ili u ormar za noževe i sjekire.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Rujan 28, 2023

  Upis u registar stručnjaka zaštite na radu

  Obavještavamo Vas o značajnoj promjeni u području obavljanja poslova zaštite na radu. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je inovativnu mjeru koja će utjecati na sve poslodavce u Hrvatskoj. Radi se o uspostavi posebnog registra stručnjaka zaštite na radu, što donosi novu obvezu za poslodavce te stavlja poseban naglasak na stručno usavršavanje i vođenje evidencije u vezi obavljanja poslova zaštite na radu. Ova nova inicijativa Ministarstva ima za cilj unaprijediti sigurnost i zdravlje radnika, potičući poslodavce na brigu o tim aspektima svojih radnika na sveobuhvatan i odgovoran način. Registracija stručnjaka zaštite na radu bit će obvezna za sve poslodavce u različitim sektorima, te će zahtijevati dosljedno praćenje i osiguranje stručnog kadra. Nadalje, poslodavci će biti dužni redovito osvježavati svoje znanje i vještine kroz stručno…
  Nastavite čitati
 • Rujan 19, 2023

  Tečaj o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama

  Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini Međimurske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo / Službom za toksikologiju organizira tečaj pod nazivom „Tečaj o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama“. Tečaj će se održati online 27.09.2023. od 09:00 do 14:00 sati. Nakon tečaja, održati će se ispit o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama, koji će se održati…
  Nastavite čitati
 • Rujan 18, 2023

  Međunarodni seminar/webinar : Rizici i zaštita od fizičkog i psihičkog nasilja na radnom mjestu

  Europsko društvo inženjera sigurnosti (ESSE) organizira međunarodni webinar/seminar pod nazivom "Rizici i zaštita od fizičkog i psihičkog nasilja na radnom mjestu". Ovaj događaj planiran je za 27. listopada 2023. godine u trajanju od 10:00 – 15:00 sati, a održavati će se u Novom Sadu na adresi Staza Zdravlja 39, Vrdnik 22408, Srbija. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 1. listopada 2023. Za prijave sudionika (koji nisu autori) informacije su dostupne na internetskim stranicama ESSE-a, a krajnji rok prijave sudionika je 20.10.2023. TEMATSKI OKVIR ZA PRIJAVU PREZENTACIJA:
  Nastavite čitati