Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Električna struja

Opasnost oe električne struje u radionicama tekstilne konfekcije pojavljuje se za radnike u onim slučajevima kada električne instalacije i pribor, strojevi, uređaji i alati, razne naprave itd. Nisu ispravni, odnosno nisu pravilno izvedeni ili dobro održavani, tako da je moguć dodir s dijelovima pod naponom. Naime, u slučaju dodira čovjeka s dijelovima pod naponom,kroz tijelo protječe struja takve jakosti da to može prouzročiti veoma teške, pa čak i smrtne posljedice.

Nezgode najčešće nastaju zbog slučajnog dodira s dijelovima pod naponom na prijenosnim električnim uređajima kao što su električni alati za krojenje, električna ručna glačala i drugo, i to zbog oštećenja izolacije na dovodnom kablu, sklopki ili kućištu, kao i zbog oštećenja utikača i priključnica. Na električnim strojevima za glačanje uz pomoć pare opasnost je povećana zbog prisutnosti vlage. Potrebno je zato voditi neprekidnu brigu ispravnom održavanju električnih instalacija i pribora te električnih strojeva, uređaja i alata. Priključni kablovi, uvodna mjesta, sklopke, utikači i ostali dijelovi moraju biti ispravni, dobro izolirani, neoštećeni, kako ne bi došlo do slučajnog dodira.

Ako primijetite da su prekidači, utikači ili priključnice oštećeni, napuknuti ili ih uopće nema, odmah na tu opasnost morate upozoriti neposrednog rukovodioca ili osobe zadužene za održavanje. Popravke ili izmjene osigurača nemojte sami obavljati. Osigurače smiju mijenjati samo ovlaštene osobe, a »krpanje« osigurača nije dozvoljeno.

Utikač izvlačite uvijek povlačenjem za tijelo, da ne oštetite izolaciju na kablu. Ako je neki priključni kabel oštećen, treba ga odmah zamijeniti ispravnim.

Osim ove opasnosti može postojati i opasnost od udara električne struje pri dodiru vanjskih metalnih dijelova električnog stroja, uređaja ili alata, tj. Onih dijelova koji se u toku rada normalno drže u ruci ili dodiruju rukom. To je opasnost od pojave tzv. Previsokog napona dodira. Pojava može biti veoma opasna, jer je opasnost skrivena i javlja se nenadano, u slučaju porboja izolacije unutar kućišta, npr. Na grijaćem elementu glačala.

Za zaštitu previsokog napona dodira poduzimaju se tehničke mjere zaštite. To je prvenstveno zaštitno uzemljenje, odnosno nulovanje, a zadaća im je da u slučaju proboja izolacije odnosno pojave napona na kućištu odmah isključe strujni krug bilo pregaranjem osigurača, bilio izbacivanjem sklopke kod električnih uređaja.

Kod korištenja prijenosnih strojeva ili alata, kod kojih je primijenjena zaštita uzemljenjem ili nulovanjem, potrebno je koristiti utikače i priključnice sa zaštitnim kontaktom, tzv. šuko utikače i šuko priključnice. Alati izvedeni sa zaštitnim izoliranjem  posebno su označeni sa dva četverokuta jedan u drugome. Takvi uređaji nemaju na utikaču zaštitni kontakt.

Na svjetiljkama za dodatnu rasvjetu, koje su pričvršćene na stroju, zaštita se najčešće provodi snižavanjem napona na 24 V, jer se taj napon smatra bezopasnim za ljudski organizam.

Sustavi zaštite od previsokog napona dodira moraju se povremeno ispitivati, kako bi u slučaju potrebe mogli ispravno i efikasno djelovati.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati