Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Električna struja

Opasnost oe električne struje u radionicama tekstilne konfekcije pojavljuje se za radnike u onim slučajevima kada električne instalacije i pribor, strojevi, uređaji i alati, razne naprave itd. Nisu ispravni, odnosno nisu pravilno izvedeni ili dobro održavani, tako da je moguć dodir s dijelovima pod naponom. Naime, u slučaju dodira čovjeka s dijelovima pod naponom,kroz tijelo protječe struja takve jakosti da to može prouzročiti veoma teške, pa čak i smrtne posljedice.

Nezgode najčešće nastaju zbog slučajnog dodira s dijelovima pod naponom na prijenosnim električnim uređajima kao što su električni alati za krojenje, električna ručna glačala i drugo, i to zbog oštećenja izolacije na dovodnom kablu, sklopki ili kućištu, kao i zbog oštećenja utikača i priključnica. Na električnim strojevima za glačanje uz pomoć pare opasnost je povećana zbog prisutnosti vlage. Potrebno je zato voditi neprekidnu brigu ispravnom održavanju električnih instalacija i pribora te električnih strojeva, uređaja i alata. Priključni kablovi, uvodna mjesta, sklopke, utikači i ostali dijelovi moraju biti ispravni, dobro izolirani, neoštećeni, kako ne bi došlo do slučajnog dodira.

Ako primijetite da su prekidači, utikači ili priključnice oštećeni, napuknuti ili ih uopće nema, odmah na tu opasnost morate upozoriti neposrednog rukovodioca ili osobe zadužene za održavanje. Popravke ili izmjene osigurača nemojte sami obavljati. Osigurače smiju mijenjati samo ovlaštene osobe, a »krpanje« osigurača nije dozvoljeno.

Utikač izvlačite uvijek povlačenjem za tijelo, da ne oštetite izolaciju na kablu. Ako je neki priključni kabel oštećen, treba ga odmah zamijeniti ispravnim.

Osim ove opasnosti može postojati i opasnost od udara električne struje pri dodiru vanjskih metalnih dijelova električnog stroja, uređaja ili alata, tj. Onih dijelova koji se u toku rada normalno drže u ruci ili dodiruju rukom. To je opasnost od pojave tzv. Previsokog napona dodira. Pojava može biti veoma opasna, jer je opasnost skrivena i javlja se nenadano, u slučaju porboja izolacije unutar kućišta, npr. Na grijaćem elementu glačala.

Za zaštitu previsokog napona dodira poduzimaju se tehničke mjere zaštite. To je prvenstveno zaštitno uzemljenje, odnosno nulovanje, a zadaća im je da u slučaju proboja izolacije odnosno pojave napona na kućištu odmah isključe strujni krug bilo pregaranjem osigurača, bilio izbacivanjem sklopke kod električnih uređaja.

Kod korištenja prijenosnih strojeva ili alata, kod kojih je primijenjena zaštita uzemljenjem ili nulovanjem, potrebno je koristiti utikače i priključnice sa zaštitnim kontaktom, tzv. šuko utikače i šuko priključnice. Alati izvedeni sa zaštitnim izoliranjem  posebno su označeni sa dva četverokuta jedan u drugome. Takvi uređaji nemaju na utikaču zaštitni kontakt.

Na svjetiljkama za dodatnu rasvjetu, koje su pričvršćene na stroju, zaštita se najčešće provodi snižavanjem napona na 24 V, jer se taj napon smatra bezopasnim za ljudski organizam.

Sustavi zaštite od previsokog napona dodira moraju se povremeno ispitivati, kako bi u slučaju potrebe mogli ispravno i efikasno djelovati.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati