Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Električna struja

Opasnost oe električne struje u radionicama tekstilne konfekcije pojavljuje se za radnike u onim slučajevima kada električne instalacije i pribor, strojevi, uređaji i alati, razne naprave itd. Nisu ispravni, odnosno nisu pravilno izvedeni ili dobro održavani, tako da je moguć dodir s dijelovima pod naponom. Naime, u slučaju dodira čovjeka s dijelovima pod naponom,kroz tijelo protječe struja takve jakosti da to može prouzročiti veoma teške, pa čak i smrtne posljedice.

Nezgode najčešće nastaju zbog slučajnog dodira s dijelovima pod naponom na prijenosnim električnim uređajima kao što su električni alati za krojenje, električna ručna glačala i drugo, i to zbog oštećenja izolacije na dovodnom kablu, sklopki ili kućištu, kao i zbog oštećenja utikača i priključnica. Na električnim strojevima za glačanje uz pomoć pare opasnost je povećana zbog prisutnosti vlage. Potrebno je zato voditi neprekidnu brigu ispravnom održavanju električnih instalacija i pribora te električnih strojeva, uređaja i alata. Priključni kablovi, uvodna mjesta, sklopke, utikači i ostali dijelovi moraju biti ispravni, dobro izolirani, neoštećeni, kako ne bi došlo do slučajnog dodira.

Ako primijetite da su prekidači, utikači ili priključnice oštećeni, napuknuti ili ih uopće nema, odmah na tu opasnost morate upozoriti neposrednog rukovodioca ili osobe zadužene za održavanje. Popravke ili izmjene osigurača nemojte sami obavljati. Osigurače smiju mijenjati samo ovlaštene osobe, a »krpanje« osigurača nije dozvoljeno.

Utikač izvlačite uvijek povlačenjem za tijelo, da ne oštetite izolaciju na kablu. Ako je neki priključni kabel oštećen, treba ga odmah zamijeniti ispravnim.

Osim ove opasnosti može postojati i opasnost od udara električne struje pri dodiru vanjskih metalnih dijelova električnog stroja, uređaja ili alata, tj. Onih dijelova koji se u toku rada normalno drže u ruci ili dodiruju rukom. To je opasnost od pojave tzv. Previsokog napona dodira. Pojava može biti veoma opasna, jer je opasnost skrivena i javlja se nenadano, u slučaju porboja izolacije unutar kućišta, npr. Na grijaćem elementu glačala.

Za zaštitu previsokog napona dodira poduzimaju se tehničke mjere zaštite. To je prvenstveno zaštitno uzemljenje, odnosno nulovanje, a zadaća im je da u slučaju proboja izolacije odnosno pojave napona na kućištu odmah isključe strujni krug bilo pregaranjem osigurača, bilio izbacivanjem sklopke kod električnih uređaja.

Kod korištenja prijenosnih strojeva ili alata, kod kojih je primijenjena zaštita uzemljenjem ili nulovanjem, potrebno je koristiti utikače i priključnice sa zaštitnim kontaktom, tzv. šuko utikače i šuko priključnice. Alati izvedeni sa zaštitnim izoliranjem  posebno su označeni sa dva četverokuta jedan u drugome. Takvi uređaji nemaju na utikaču zaštitni kontakt.

Na svjetiljkama za dodatnu rasvjetu, koje su pričvršćene na stroju, zaštita se najčešće provodi snižavanjem napona na 24 V, jer se taj napon smatra bezopasnim za ljudski organizam.

Sustavi zaštite od previsokog napona dodira moraju se povremeno ispitivati, kako bi u slučaju potrebe mogli ispravno i efikasno djelovati.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati