Strojevi i uređaji pri posluživanju

Pri radu sa strojevima i uređajima, bez obzira na to o kojoj se grani djelatnosti radi, opasnosti su gotovo uvijek iste. Najopasniji su dijelovi stroja koji se brzo okreću - rotiraju te dijelovi koji se međusobno pokreću tako da mogu zahvatiti di­jelove tijela osoblja koje njima rukuje.To su, na primjer, noževi rezalica na uređajima za mljevenje, bubnjevi na kućanskim strojevima, remenice i krila ventilatora i tome slično.

Nemale opasnosti predstavljaju i uređaji za kuhanje kave, pečenje sendviča te uređaji za ispitivanje tehničke robe. Nezgode pri radu s ovim uređajima mogu završiti težim opeklinama s teškim posljedicama. Sve ove opasnosti, međutim, mogu se izbjeći odgovarajućim mjerama tehničke zaštite na samom stroju ili uređaju te sigurnim postupcima pri rukovanju tim uređajima.

Kod strojeva za sječenje prostor oko noževa mora biti potpuno zatvoren odgovarajućim poklopcem na kojemu se nalazi uređaj za blokiranje. Taj uređaj ima zadaću da omogući rad sa strojem ako zaštitni poklopac nije na svom mjestu.

Kontrolirajte poklopac s uređajem za blokiranje. Uređaj je ispravan ako se stroj automatski zaustavi prilikom podizanja poklopca, odnosno, ako se ne može ponovno uključiti u rad ukoliko je poklopac podignut.

Rezalice narezaka i kruha zaštićuju se od posjekotina nožem tako, da se postavljaju štitnici noževa, proizvod se pridržava držačem s poklopcem, koji se ne može otvoriti ili odstraniti dok je stroj u pogonu. Kod strojeva većeg kapaciteta na štitnike odnosno poklopce postavlja se uređaj za blokiranje. Nemojte upotrebljavati ove rezalice i ne obavljajte rad, ako štitnici nisu na svom mjestu. Ako su na poklopcima ili štitnicima po­stavljeni uređaji za blokira­nje, nemojte ih onesposobiti u njihovoj funkciji jer su oni postavljeni zbog vaše sigurnosti.

Uređaji za kuhanje kave u većini slučajeva predstavljaju opasnost od opeklina ako se njima pravilno ne rukuje ili ako su neispravni. Zato se treba točno držati uputa proizvođača, a o bilo kakvim promjenama u radu uređaja odmah obavijestite osobu koja se brine za održavanje. Uređaj se ne smije uključiti prije nego što učvrstite posudicu s kavom. Ležište za priključak posudice treba biti ispravno, kako bi se omogućio čvrst spoj.

Rashladni uređaji također predstavljaju određene opasnosti za osoblje. Remenski prijenos agregata može, naime, zahvatiti radnika. Ako pak uređaj propušta rashladnu tekućinu, to predstavlja opasnost po zdravlje zaposlenog osoblja. Ako se dogodi da se vrata zatvore a radnik ih ne može otvoriti s unutarnje strane komore, tada postoji opasnost od smrzavanja. Ako obavljate posao na sortiranju u rashladnoj komori, koristite propisanu odjeću, to jest zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladno­će. Prije ulaska u komoru provjerite, da li je ispravan uređaj za otvaranje s unutarnje strane. Ne ulazite u prostorije ili prostor gdje je smješten agregat. Tamo mogu ulazi­ti samo osobe zadužene za održavanje.

Ventilatori koji se, u pravilu, postavljaju na povišenim mjestima i nisu na dohvat osoblju, mogu također biti izvor ozljeda, naročito prilikom čišćenja ili slaganja robe na visoke po­lice, ako je u blizini postavljen ventilator. Zato je potrebno ventilatore zaštititi žičanom mrežom, kako bi se spriječilo zahvaćanje prstiju i ostalih dijelova tijela rotirajućim lopaticama. Ako primijetite da ventilator nema zaštitnu mrežu, ili ako je oštećena, zatražite da se ona postavi. Kod određenih poslova mreža će spriječiti moguće ozljede.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 17, 2024

  Edukacija: Odnosi s javnošću i medijima

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom „Odnosni s javnošću i medijima“. Edukacija će se održati 06.06.2024. godine s početkom u 9:00 sati u Zagrebtower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Odnosi s javnošću i medijima brzo se mijenjaju i napreduju, zahtijevajući stalno usavršavanje. Menadžeri, zaposlenici i početnici u ovoj dinamičnoj branši trebaju stalno unapređivati svoje tehnike i alate kako bi efikasnije obavljali svakodnevne zadatke i imali više vremena za veće projekte.Radionica je osmišljena da vam za samo 4 sata pruži najnovije informacije i unaprijedi vaše znanje o PR alatima i tehnikama. U maloj i interaktivnoj grupi, praktično ćete vježbati organizaciju i pripremu pisanih i usmenih komunikacijskih alata za medije,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Međunarodni stručno-znanstveni skup - Zaštita na radu i zaštita zdravlja

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”, koji će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik, Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu susreću se stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja, s fokusom na razmjenu znanja i iskustava o zaštiti na radu, zaštiti zdravlja i zaštiti okoliša. Veleučilište u Karlovcu poziva vas da svojim znanjem i iskustvom obogatite ovaj skup te se pridružite aktivnostima putem pisanih radova. Rok za slanje sažetaka produžen je do 4. svibnja 2024., dok je rok za dostavu cjelovitih radova 24. svibnja 2024.
  Nastavite čitati