Strojevi i uređaji pri posluživanju

Pri radu sa strojevima i uređajima, bez obzira na to o kojoj se grani djelatnosti radi, opasnosti su gotovo uvijek iste. Najopasniji su dijelovi stroja koji se brzo okreću - rotiraju te dijelovi koji se međusobno pokreću tako da mogu zahvatiti di­jelove tijela osoblja koje njima rukuje.To su, na primjer, noževi rezalica na uređajima za mljevenje, bubnjevi na kućanskim strojevima, remenice i krila ventilatora i tome slično.

Nemale opasnosti predstavljaju i uređaji za kuhanje kave, pečenje sendviča te uređaji za ispitivanje tehničke robe. Nezgode pri radu s ovim uređajima mogu završiti težim opeklinama s teškim posljedicama. Sve ove opasnosti, međutim, mogu se izbjeći odgovarajućim mjerama tehničke zaštite na samom stroju ili uređaju te sigurnim postupcima pri rukovanju tim uređajima.

Kod strojeva za sječenje prostor oko noževa mora biti potpuno zatvoren odgovarajućim poklopcem na kojemu se nalazi uređaj za blokiranje. Taj uređaj ima zadaću da omogući rad sa strojem ako zaštitni poklopac nije na svom mjestu.

Kontrolirajte poklopac s uređajem za blokiranje. Uređaj je ispravan ako se stroj automatski zaustavi prilikom podizanja poklopca, odnosno, ako se ne može ponovno uključiti u rad ukoliko je poklopac podignut.

Rezalice narezaka i kruha zaštićuju se od posjekotina nožem tako, da se postavljaju štitnici noževa, proizvod se pridržava držačem s poklopcem, koji se ne može otvoriti ili odstraniti dok je stroj u pogonu. Kod strojeva većeg kapaciteta na štitnike odnosno poklopce postavlja se uređaj za blokiranje. Nemojte upotrebljavati ove rezalice i ne obavljajte rad, ako štitnici nisu na svom mjestu. Ako su na poklopcima ili štitnicima po­stavljeni uređaji za blokira­nje, nemojte ih onesposobiti u njihovoj funkciji jer su oni postavljeni zbog vaše sigurnosti.

Uređaji za kuhanje kave u većini slučajeva predstavljaju opasnost od opeklina ako se njima pravilno ne rukuje ili ako su neispravni. Zato se treba točno držati uputa proizvođača, a o bilo kakvim promjenama u radu uređaja odmah obavijestite osobu koja se brine za održavanje. Uređaj se ne smije uključiti prije nego što učvrstite posudicu s kavom. Ležište za priključak posudice treba biti ispravno, kako bi se omogućio čvrst spoj.

Rashladni uređaji također predstavljaju određene opasnosti za osoblje. Remenski prijenos agregata može, naime, zahvatiti radnika. Ako pak uređaj propušta rashladnu tekućinu, to predstavlja opasnost po zdravlje zaposlenog osoblja. Ako se dogodi da se vrata zatvore a radnik ih ne može otvoriti s unutarnje strane komore, tada postoji opasnost od smrzavanja. Ako obavljate posao na sortiranju u rashladnoj komori, koristite propisanu odjeću, to jest zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladno­će. Prije ulaska u komoru provjerite, da li je ispravan uređaj za otvaranje s unutarnje strane. Ne ulazite u prostorije ili prostor gdje je smješten agregat. Tamo mogu ulazi­ti samo osobe zadužene za održavanje.

Ventilatori koji se, u pravilu, postavljaju na povišenim mjestima i nisu na dohvat osoblju, mogu također biti izvor ozljeda, naročito prilikom čišćenja ili slaganja robe na visoke po­lice, ako je u blizini postavljen ventilator. Zato je potrebno ventilatore zaštititi žičanom mrežom, kako bi se spriječilo zahvaćanje prstiju i ostalih dijelova tijela rotirajućim lopaticama. Ako primijetite da ventilator nema zaštitnu mrežu, ili ako je oštećena, zatražite da se ona postavi. Kod određenih poslova mreža će spriječiti moguće ozljede.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati