Strojevi i uređaji pri posluživanju

Pri radu sa strojevima i uređajima, bez obzira na to o kojoj se grani djelatnosti radi, opasnosti su gotovo uvijek iste. Najopasniji su dijelovi stroja koji se brzo okreću - rotiraju te dijelovi koji se međusobno pokreću tako da mogu zahvatiti di­jelove tijela osoblja koje njima rukuje.To su, na primjer, noževi rezalica na uređajima za mljevenje, bubnjevi na kućanskim strojevima, remenice i krila ventilatora i tome slično.

Nemale opasnosti predstavljaju i uređaji za kuhanje kave, pečenje sendviča te uređaji za ispitivanje tehničke robe. Nezgode pri radu s ovim uređajima mogu završiti težim opeklinama s teškim posljedicama. Sve ove opasnosti, međutim, mogu se izbjeći odgovarajućim mjerama tehničke zaštite na samom stroju ili uređaju te sigurnim postupcima pri rukovanju tim uređajima.

Kod strojeva za sječenje prostor oko noževa mora biti potpuno zatvoren odgovarajućim poklopcem na kojemu se nalazi uređaj za blokiranje. Taj uređaj ima zadaću da omogući rad sa strojem ako zaštitni poklopac nije na svom mjestu.

Kontrolirajte poklopac s uređajem za blokiranje. Uređaj je ispravan ako se stroj automatski zaustavi prilikom podizanja poklopca, odnosno, ako se ne može ponovno uključiti u rad ukoliko je poklopac podignut.

Rezalice narezaka i kruha zaštićuju se od posjekotina nožem tako, da se postavljaju štitnici noževa, proizvod se pridržava držačem s poklopcem, koji se ne može otvoriti ili odstraniti dok je stroj u pogonu. Kod strojeva većeg kapaciteta na štitnike odnosno poklopce postavlja se uređaj za blokiranje. Nemojte upotrebljavati ove rezalice i ne obavljajte rad, ako štitnici nisu na svom mjestu. Ako su na poklopcima ili štitnicima po­stavljeni uređaji za blokira­nje, nemojte ih onesposobiti u njihovoj funkciji jer su oni postavljeni zbog vaše sigurnosti.

Uređaji za kuhanje kave u većini slučajeva predstavljaju opasnost od opeklina ako se njima pravilno ne rukuje ili ako su neispravni. Zato se treba točno držati uputa proizvođača, a o bilo kakvim promjenama u radu uređaja odmah obavijestite osobu koja se brine za održavanje. Uređaj se ne smije uključiti prije nego što učvrstite posudicu s kavom. Ležište za priključak posudice treba biti ispravno, kako bi se omogućio čvrst spoj.

Rashladni uređaji također predstavljaju određene opasnosti za osoblje. Remenski prijenos agregata može, naime, zahvatiti radnika. Ako pak uređaj propušta rashladnu tekućinu, to predstavlja opasnost po zdravlje zaposlenog osoblja. Ako se dogodi da se vrata zatvore a radnik ih ne može otvoriti s unutarnje strane komore, tada postoji opasnost od smrzavanja. Ako obavljate posao na sortiranju u rashladnoj komori, koristite propisanu odjeću, to jest zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladno­će. Prije ulaska u komoru provjerite, da li je ispravan uređaj za otvaranje s unutarnje strane. Ne ulazite u prostorije ili prostor gdje je smješten agregat. Tamo mogu ulazi­ti samo osobe zadužene za održavanje.

Ventilatori koji se, u pravilu, postavljaju na povišenim mjestima i nisu na dohvat osoblju, mogu također biti izvor ozljeda, naročito prilikom čišćenja ili slaganja robe na visoke po­lice, ako je u blizini postavljen ventilator. Zato je potrebno ventilatore zaštititi žičanom mrežom, kako bi se spriječilo zahvaćanje prstiju i ostalih dijelova tijela rotirajućim lopaticama. Ako primijetite da ventilator nema zaštitnu mrežu, ili ako je oštećena, zatražite da se ona postavi. Kod određenih poslova mreža će spriječiti moguće ozljede.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati