Transport materijala

Transport drveta i materijala s jednog stroja na drugi danas se u svim pogonima za preradu i obradu drveta obavlja transporterima. Čak i u onim najstarijim pilanama transport materijala ljudskom snagom zamijenjen je, ako ne transporterima, a ono barem stolovima s valjcima. Za prijenos materijala u pogonima za preradu i obradu drveta se koriste uzdužni i poprečni transporteri. U tu svrhu koriste se lančani transporteri, transporteri s valjcima i sa beskonačnom trakom.

Lančani transporteri služe za dopremu trupaca do kolica gatera ili trupčare. Trupac se sa transportera prebacuje posebnim uređajem za pretovar na gaterski vagonet ili na kolica. Uređaj za prebacivanje pokreće se pritiskom na pedalu, zapinjanjem gaterskog vagoneta o polugu na podu, ili pomoću pneumatskog uređaja.

Transporter sa valjcima koristi se za transport drveta sa jednog   radnog  mjesta   na  drugo,   dok  se  beskonačna gumena traka najčešće upotrebljava za transport otpada­ka i piljevine. Bez obzira na vrstu transportera, oni uglavnom predstavljaju slične opasnosti. Do nezgoda na transporterima najčešće dolazi, kada valjak ili traka zahvate odjeću ili čak radnika. Da bi se takve nezgode spriječile, transporter, to jest valjci i traka, moraju biti zaštićeni bočnom zaštitom koja prekriva pokretne elemente transportera. Bočna zaštita služi i kao dodatno osiguranje od padanja drveta koje se transporti­ra.

Provjerite, da li na transporteru postoji bočna zaštita koja će spriječiti da vas zahvate valjci i traka. Ni ovu zaštitnu napravu ne smijete skidati sa transportera osim u slučaju popravka. Na transporterima s gumenom trakom dolazi do teških ozljeda prilikom čišćenja trake, zbog toga što na transporteru, ili ne postoji čistač trake, ili je čistač neispravan, tako da se na primjer na gumenu traku lijepi piljevina. Za vrijeme rada transportera traku ne smijete čistiti rukom. Ako ne postoji čistač trake, transporter se mora zaustaviti, a zatim traku očistiti, ili pak obaviti potrebne radove na održavanju.

Ponekad radnici poravnavaju daske na valjcima kako one ne bi pale pa dolazi do ozljeđivanja radnika. Naime, daska može udariti u radnika, ili ga čak ukliještiti između daske i pokretnih elemenata, pa čak i između daske i bočne zaštite. Materijal smijete poravnavati samo dok transporter miruje. Pri poravnavanju materijala obavezno stavi­te zaštitne rukavice, te koristite naprave za poravnavanje: kuke, cepine i slično. Uzrok nezgode na transporteru može biti uklještenje radnika između valjaka, trake i konstrukcije transporte­ra, ako radnik pri prelaženju preko transportera padne na njega. Zabranjeno je prelaženje preko transportera, osim na za to predviđenim mjestima. Prijelaz mora biti osiguran čvrstom ogradom od najmanje1 metarvisine.

Pri poravnavanju, a naročito pri ručnom prebacivanju trupaca sa lančanog transportera na kolica, veoma je važan položaj radnika, jer ga u slučaju nenadanog pomicanja može zahvatiti trupac. Pri ručnom prebacivanju trupaca sa lančanog transportera na kolica ne smijete stajati ispred trupaca. Za prebacivanje ili za poravnavanje trupaca na kolicima i transporterima koriste se kuke i cepini. Pri rukovanju ovim alatima može doći do težih ozljeda radnika, ako trupac udari u kuku ili cepin. Stoga se ovaj alat ne smije držati ispred sebe, nego sa strane. Veliki broj nezgoda događa se zbog česte upotrebe oštećenih alata – na primjer bez šiljka, ili šiljak nije dovoljno oštar pa alat klizne niz trupac i slično. Prije početka rada pregledajte, da li je šiljak kuke ili cepina ispravan i oštar.

Česti su ubodi na kuke ili cepine kada su oni izvan upotrebe, a šiljci im nisu zaštićeni. Šiljak kuke i cepina zaštitite gumenim štitnikom ili odgovarajućim koricama, kad god se ne upotrebljava.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati