Popravak vozila

Da bi se obavio popravak na vozilu, naročito ako se radi o većem popravku, potrebno je dovesti vozilo u radionicu na odgovarajuće mjesto, koje je za tu svrhu predviđeno i opremljeno svim potrebnim uređajima i napravama, kao što su montažne jame, dizalice i slično. Uz to potrebno je na mjestu popravka predvidjeti sav potreban alat i druga sredstva za izvođenje radova. Ispunjenje ovog zahtjeva u mnogome će doprinijeti sigurnosti pri popravku vozila.


Kretanje vozila u krugu organizacije

U krugu i u radnoj prostoriji vozilom smiju upravljati samo osobe koje imaju vozačku dozvolu za upravljanje vozilom dotične kategorije, a u kojima se moraju postaviti znaci prema postojećim propisima za saobraćaj na javnim putovima. Brzina kretanja vozila u krugu ne smije biti veća od10 km/h, a u radnim prostorijama -5 km/h, osim na posebno izgrađenim pokusnim pistama i drugim saobraćajnicama, koje moraju biti snabdjevene odgovarajućom signalizacijom, a za kretanje vozila mora postojati plan kretanja vozila, sa podacima o dopuštenim i zabranjenim pravcima, ulazima, izlazima, krivinama i slično. Plan kretanja vozila mora biti istaknut na vidnom mjestu u krugu i u radnim prostorijama. Osobama koje nisu zaposlene na popravcima vozila zabranjena je vožnja na vozilu u krugu i u radnoj prostoriji.

Navoženje vozila na otvorenu montažnu jamu veo­ma je opasan posao, jer postoji stalna opasnost od pada vozila u jamu. Zbog toga je uz rubove jama potrebno izvesti čelične vodilice dovoljne visine, koje će sprečavati upada-nje vozila u jamu, a istovremeno služiti za ispravno vođenje kotača. Kad je vozilo postavljeno na mjesto gdje će se obavljati popravak, potrebno je isključiti motor, vozilo zakočiti ručnom kočnicom, a ručicu mjenjača staviti u položaj najmanjeg prijenosa. Za ci­jelo vrijeme popravka vozi­la motor mora biti isključen, a na upravljač mora biti postavljena pločica s natpisom „NE PUŠTAJ MO­TOR U POGON - LJUDI RADE". Za vrijeme radova na popravku vozila ne uključujte motor, kako ne biste doveli u opasnost sebe ili ostale radnike.


Stavljanje i skidanje guma

Stavljanje i skidanje guma smije se vršiti na suhom i čistom mjestu, a prije skidanja guma sa naplatka, zrak iz unutrašnje gume mora se potpuno ispustiti. Skidanje guma mora se vršiti odgovarajućim alatom. Gume ne smiju se postavljati na zarđao, ulubljen, napukao ili hrapav naplatak. Elastični prsten vanjske gume mora sigurno nalijegati u žlijeb naplatka po cijelom svom opsegu. Ubacivanje elastičnog prstena vanjske gume u žlijeb naplatka pri punjenju vanjske gume zrakom smije se vršiti samo za vrijeme prekida pritjecanja zraka u gumu, dok je pritisak malen. Punjenje gume na skinutom kotaču smije se vršiti samo uz upotrebu zaštitne ograde ili rešetke. Ako se pri popravcima vozila skidaju kotači, moraju se pod osovine postaviti stalci, a ako kotači ostaju na vozilu, treba ih osigurati podmetačima.


Ispitivanje kočnica vozila

Ispitivanje kočnica vozila pri radu motora, vrši se, u pravilu, uređajima za ispitivanje kočnica, a ako tog uređaja nema, ispitivanje ispravnosti kočnica vrši se na određenom mjestu u krugu. Pri podešavanju kočnica nakon ispitivanja njihove ispravnosti motor mora biti isključen, a vozilo u stanju mirovanja. Vozač ne smije pustiti motor u rad niti pokrenuti vozilo dok za to ne dobije znak od radnika koji vrši podešavanje kočnica.


Vozila s uređajem za dizanje

Teretno vozilo sa automatskim istovarivanjem tereta mora biti osigurano od spontanog podizanja i spuštanja sanduka, stranice istog moraju biti osigurane od spontanog otvaranja, a pod karoserije mora biti ravan i gladak. Pri popravcima teretnog vozila sa automatskim istovarivanjem tereta moraju se pod podignutu karoseriju postaviti sigurni podupirači. Umjesto podupirača ne smiju se upotrebljavati drugi predmeti ili različiti alati kao što su ključevi, poluge, otpadni materijal, drvene građa i slično, jer će rad biti nesiguran.

Po završenom popravku treba skinuti sa vozila sav alat i pribor koji se pri popravku koristi, eventualno udaljiti radnike, te uključiti motor. Ručica mjenjača pri tom mora biti u neutralnom položaju, lako se motor, u pravilu, uključuje pomoću električnog pokretača, mogu­će ga je uključiti i pomoću ručice. Međutim, pri takvom načinu uključivanja postoji opasnost od povratnog udara, a zbog toga ručica mora imati uređaj koji je isključi kada se motor pokrene. Veoma je važno da se ručica okreće odozdo prema gore a ne obratno. Pri zahvatu ručice svi prsti na ruci, pa i palac moraju biti s jedne strane.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Veljača 15, 2024

  Međunarodni seminar/webinar: Planiranje zaštite

  Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu organizira seminar/webinar pod nazivom „Planiranje zaštite“. Seminar će se održati 22.03.2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Holiday koji se nalazi na adresi Zmaja od Bosne 4, 71000 Sarajevo. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 22. veljače 2024. godine. Rok za prijavu sudionika seminara/webinara koji nisu autori je 15. ožujka 2024. godine, a prijavu je moguće izvršiti putem e-mail adrese: [email protected].
  Nastavite čitati
 • Veljača 14, 2024

  Video: Novi uređaj za mjerenje kemijskih štetnosti - Gasmet GT5000 Terra

  Sa zadovoljstvom vam predstavljamo najnoviji instrument tvrtke Preventa (ovlaštene od strane nadležnog ministarstva za mjerenje kemijskih čimbenika u radnom okolišu) - Gasmet GT5000 Terra, najnapredniji prenosivi uređaj za ovu vrstu mjerenja. U usporedbi s konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji su najčešće prisutni pri našim mjerenjima, ovaj instrument nudi ključne prednosti: - Gasmet GT5000 Terra koristi tehnologiju Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) za bržu i precizniju analizu zahvaljujući Fourierovoj transformaciji. Ova tehnologija ubrzava proces mjerenja i povećava razlučivost spektralnih traka, suprotno konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji često pokazuju nepreciznosti od plus/minus 10% pa sve do 25% kod određenih spojeva. - u skladu s načelima…
  Nastavite čitati
 • Veljača 05, 2024

  Seminar: Upravljanje kemikalijama 2024

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Upravljanje kemikalijama 2024.“ koji će se održati 20. ožujka 2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Diplomat na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb.  U NN 148/2023, dana 13. prosinca 2023. godine, objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima. Savjetovanje je namijenjeno: - svim pravnim i fizičkim osobama osobama koje proizvode, stavljaju na tržište (maloprodaja, veleprodaja)…
  Nastavite čitati
 • Siječanj 19, 2024

  Stručni seminar: Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac Tehnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliše i registar onečišćavanja okoliša ROO

  Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara regije Sjeverozapad (USOP) organizira stručni seminar pod nazivom „Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac tehnnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliša i registar onečišćavanja okoliša (ROO)“. Stručni seminar će se održati 16. veljače 2024. godine s početkom u 09:00 sati u kongresnoj dvorani Gradske sportske dvorane (Arena na Dravi), koji se nalazi na adresi Šetalište Franje Tuđmana, 42000 Varaždin. PROGRAM: 9:00 - 9:10 - UVODNA RIJEČ
  Nastavite čitati
 • Siječanj 16, 2024

  Priručnik: Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore

  Poslovna literatura d.o.o. predstavlja novo stručno izdanje u suradnji s autorom Krešimirom Petlićem, dipl. ing. sig., stručnjakom za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Naziv priručnika je „Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore“. Priručnik je koristan alat koji pruža sveobuhvatan pregled mjera zaštite od požara, koje poslodavac treba implementirati radi sigurnosti svih prisutnih u poslovnom prostoru – zaposlenika, stranaka, kupaca, klijenata te općenito svih osoba. Ovaj priručnik služi kao neprocjenjiv resurs, koji omogućuje dobru organizaciju sustava zaštite od požara u poslovnom subjektu ili provjeru valjanosti postojećeg sustava. Posebna pažnja posvećena je poslodavcima,…
  Nastavite čitati