Popravak vozila

Da bi se obavio popravak na vozilu, naročito ako se radi o većem popravku, potrebno je dovesti vozilo u radionicu na odgovarajuće mjesto, koje je za tu svrhu predviđeno i opremljeno svim potrebnim uređajima i napravama, kao što su montažne jame, dizalice i slično. Uz to potrebno je na mjestu popravka predvidjeti sav potreban alat i druga sredstva za izvođenje radova. Ispunjenje ovog zahtjeva u mnogome će doprinijeti sigurnosti pri popravku vozila.


Kretanje vozila u krugu organizacije

U krugu i u radnoj prostoriji vozilom smiju upravljati samo osobe koje imaju vozačku dozvolu za upravljanje vozilom dotične kategorije, a u kojima se moraju postaviti znaci prema postojećim propisima za saobraćaj na javnim putovima. Brzina kretanja vozila u krugu ne smije biti veća od10 km/h, a u radnim prostorijama -5 km/h, osim na posebno izgrađenim pokusnim pistama i drugim saobraćajnicama, koje moraju biti snabdjevene odgovarajućom signalizacijom, a za kretanje vozila mora postojati plan kretanja vozila, sa podacima o dopuštenim i zabranjenim pravcima, ulazima, izlazima, krivinama i slično. Plan kretanja vozila mora biti istaknut na vidnom mjestu u krugu i u radnim prostorijama. Osobama koje nisu zaposlene na popravcima vozila zabranjena je vožnja na vozilu u krugu i u radnoj prostoriji.

Navoženje vozila na otvorenu montažnu jamu veo­ma je opasan posao, jer postoji stalna opasnost od pada vozila u jamu. Zbog toga je uz rubove jama potrebno izvesti čelične vodilice dovoljne visine, koje će sprečavati upada-nje vozila u jamu, a istovremeno služiti za ispravno vođenje kotača. Kad je vozilo postavljeno na mjesto gdje će se obavljati popravak, potrebno je isključiti motor, vozilo zakočiti ručnom kočnicom, a ručicu mjenjača staviti u položaj najmanjeg prijenosa. Za ci­jelo vrijeme popravka vozi­la motor mora biti isključen, a na upravljač mora biti postavljena pločica s natpisom „NE PUŠTAJ MO­TOR U POGON - LJUDI RADE". Za vrijeme radova na popravku vozila ne uključujte motor, kako ne biste doveli u opasnost sebe ili ostale radnike.


Stavljanje i skidanje guma

Stavljanje i skidanje guma smije se vršiti na suhom i čistom mjestu, a prije skidanja guma sa naplatka, zrak iz unutrašnje gume mora se potpuno ispustiti. Skidanje guma mora se vršiti odgovarajućim alatom. Gume ne smiju se postavljati na zarđao, ulubljen, napukao ili hrapav naplatak. Elastični prsten vanjske gume mora sigurno nalijegati u žlijeb naplatka po cijelom svom opsegu. Ubacivanje elastičnog prstena vanjske gume u žlijeb naplatka pri punjenju vanjske gume zrakom smije se vršiti samo za vrijeme prekida pritjecanja zraka u gumu, dok je pritisak malen. Punjenje gume na skinutom kotaču smije se vršiti samo uz upotrebu zaštitne ograde ili rešetke. Ako se pri popravcima vozila skidaju kotači, moraju se pod osovine postaviti stalci, a ako kotači ostaju na vozilu, treba ih osigurati podmetačima.


Ispitivanje kočnica vozila

Ispitivanje kočnica vozila pri radu motora, vrši se, u pravilu, uređajima za ispitivanje kočnica, a ako tog uređaja nema, ispitivanje ispravnosti kočnica vrši se na određenom mjestu u krugu. Pri podešavanju kočnica nakon ispitivanja njihove ispravnosti motor mora biti isključen, a vozilo u stanju mirovanja. Vozač ne smije pustiti motor u rad niti pokrenuti vozilo dok za to ne dobije znak od radnika koji vrši podešavanje kočnica.


Vozila s uređajem za dizanje

Teretno vozilo sa automatskim istovarivanjem tereta mora biti osigurano od spontanog podizanja i spuštanja sanduka, stranice istog moraju biti osigurane od spontanog otvaranja, a pod karoserije mora biti ravan i gladak. Pri popravcima teretnog vozila sa automatskim istovarivanjem tereta moraju se pod podignutu karoseriju postaviti sigurni podupirači. Umjesto podupirača ne smiju se upotrebljavati drugi predmeti ili različiti alati kao što su ključevi, poluge, otpadni materijal, drvene građa i slično, jer će rad biti nesiguran.

Po završenom popravku treba skinuti sa vozila sav alat i pribor koji se pri popravku koristi, eventualno udaljiti radnike, te uključiti motor. Ručica mjenjača pri tom mora biti u neutralnom položaju, lako se motor, u pravilu, uključuje pomoću električnog pokretača, mogu­će ga je uključiti i pomoću ručice. Međutim, pri takvom načinu uključivanja postoji opasnost od povratnog udara, a zbog toga ručica mora imati uređaj koji je isključi kada se motor pokrene. Veoma je važno da se ručica okreće odozdo prema gore a ne obratno. Pri zahvatu ručice svi prsti na ruci, pa i palac moraju biti s jedne strane.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati