Popravak vozila

Da bi se obavio popravak na vozilu, naročito ako se radi o većem popravku, potrebno je dovesti vozilo u radionicu na odgovarajuće mjesto, koje je za tu svrhu predviđeno i opremljeno svim potrebnim uređajima i napravama, kao što su montažne jame, dizalice i slično. Uz to potrebno je na mjestu popravka predvidjeti sav potreban alat i druga sredstva za izvođenje radova. Ispunjenje ovog zahtjeva u mnogome će doprinijeti sigurnosti pri popravku vozila.


Kretanje vozila u krugu organizacije

U krugu i u radnoj prostoriji vozilom smiju upravljati samo osobe koje imaju vozačku dozvolu za upravljanje vozilom dotične kategorije, a u kojima se moraju postaviti znaci prema postojećim propisima za saobraćaj na javnim putovima. Brzina kretanja vozila u krugu ne smije biti veća od10 km/h, a u radnim prostorijama -5 km/h, osim na posebno izgrađenim pokusnim pistama i drugim saobraćajnicama, koje moraju biti snabdjevene odgovarajućom signalizacijom, a za kretanje vozila mora postojati plan kretanja vozila, sa podacima o dopuštenim i zabranjenim pravcima, ulazima, izlazima, krivinama i slično. Plan kretanja vozila mora biti istaknut na vidnom mjestu u krugu i u radnim prostorijama. Osobama koje nisu zaposlene na popravcima vozila zabranjena je vožnja na vozilu u krugu i u radnoj prostoriji.

Navoženje vozila na otvorenu montažnu jamu veo­ma je opasan posao, jer postoji stalna opasnost od pada vozila u jamu. Zbog toga je uz rubove jama potrebno izvesti čelične vodilice dovoljne visine, koje će sprečavati upada-nje vozila u jamu, a istovremeno služiti za ispravno vođenje kotača. Kad je vozilo postavljeno na mjesto gdje će se obavljati popravak, potrebno je isključiti motor, vozilo zakočiti ručnom kočnicom, a ručicu mjenjača staviti u položaj najmanjeg prijenosa. Za ci­jelo vrijeme popravka vozi­la motor mora biti isključen, a na upravljač mora biti postavljena pločica s natpisom „NE PUŠTAJ MO­TOR U POGON - LJUDI RADE". Za vrijeme radova na popravku vozila ne uključujte motor, kako ne biste doveli u opasnost sebe ili ostale radnike.


Stavljanje i skidanje guma

Stavljanje i skidanje guma smije se vršiti na suhom i čistom mjestu, a prije skidanja guma sa naplatka, zrak iz unutrašnje gume mora se potpuno ispustiti. Skidanje guma mora se vršiti odgovarajućim alatom. Gume ne smiju se postavljati na zarđao, ulubljen, napukao ili hrapav naplatak. Elastični prsten vanjske gume mora sigurno nalijegati u žlijeb naplatka po cijelom svom opsegu. Ubacivanje elastičnog prstena vanjske gume u žlijeb naplatka pri punjenju vanjske gume zrakom smije se vršiti samo za vrijeme prekida pritjecanja zraka u gumu, dok je pritisak malen. Punjenje gume na skinutom kotaču smije se vršiti samo uz upotrebu zaštitne ograde ili rešetke. Ako se pri popravcima vozila skidaju kotači, moraju se pod osovine postaviti stalci, a ako kotači ostaju na vozilu, treba ih osigurati podmetačima.


Ispitivanje kočnica vozila

Ispitivanje kočnica vozila pri radu motora, vrši se, u pravilu, uređajima za ispitivanje kočnica, a ako tog uređaja nema, ispitivanje ispravnosti kočnica vrši se na određenom mjestu u krugu. Pri podešavanju kočnica nakon ispitivanja njihove ispravnosti motor mora biti isključen, a vozilo u stanju mirovanja. Vozač ne smije pustiti motor u rad niti pokrenuti vozilo dok za to ne dobije znak od radnika koji vrši podešavanje kočnica.


Vozila s uređajem za dizanje

Teretno vozilo sa automatskim istovarivanjem tereta mora biti osigurano od spontanog podizanja i spuštanja sanduka, stranice istog moraju biti osigurane od spontanog otvaranja, a pod karoserije mora biti ravan i gladak. Pri popravcima teretnog vozila sa automatskim istovarivanjem tereta moraju se pod podignutu karoseriju postaviti sigurni podupirači. Umjesto podupirača ne smiju se upotrebljavati drugi predmeti ili različiti alati kao što su ključevi, poluge, otpadni materijal, drvene građa i slično, jer će rad biti nesiguran.

Po završenom popravku treba skinuti sa vozila sav alat i pribor koji se pri popravku koristi, eventualno udaljiti radnike, te uključiti motor. Ručica mjenjača pri tom mora biti u neutralnom položaju, lako se motor, u pravilu, uključuje pomoću električnog pokretača, mogu­će ga je uključiti i pomoću ručice. Međutim, pri takvom načinu uključivanja postoji opasnost od povratnog udara, a zbog toga ručica mora imati uređaj koji je isključi kada se motor pokrene. Veoma je važno da se ručica okreće odozdo prema gore a ne obratno. Pri zahvatu ručice svi prsti na ruci, pa i palac moraju biti s jedne strane.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati