Trovanje olovom ili saturnizam

Olovo je sistemni otrov, a u organizam se može unijeti inhalacijom olovne prašine, olovnih para ili ingestijom olovne prašine. Simptomi koji se javljaju kod travanja olovom su smanjenje fizičke sposobnosti, umor, smetnje sna, glavobolje, bolovi u kostima i mišićima, smanjenje apetita i probavne smetnje. Otrovanje prati bljedilo, anemija, pojava olovnog ruba na gingivama i oslabljen stisak šake. U toku dugotrajne izloženosti može doći do oštećena bubrega (s azotemijom).

Također su izražene promjene na crvenoj krvnoj lozi i u sintezi hemoglobina. Zdravstveni radnici koji rade s rendgen aparatima, ugroženi su od trovanja olovom.

Kod rada s tim aparatima pod visokim električnim naponom, nastaje neprimjetno električno izbijanje iz metalnih dijelova koji su pod naponom, sa stvaranjem ozona i nitroznih plinova.

Za zaštitu od ionizirajućeg zračenja koristi se olovo kao čisto elementarno, u obliku ploča ili kao olovna guma. Kod dodira kože s olovom može nešto olova ući u tijelo i trovati osoblje koje tamo radi.

AKO SE ŽELITE ZAŠTITITI OD TROVANJA OLOVOM ZATRAŽITE DA SE U PROSTORIJAMA U KOJIMA SE POJAVLJUJU OPASNOSTI, OSIGURA DOBRA VENTILACIJA. AKO RADITE U RUKAVICAMA OD OLOVNE GUME, ISPOD NJIH SVAKAKO NOSITE JOŠ I KONČANE RUKAVICE. NAKON ZAVRŠENOG POSLA DOBRO OPERITE RUKE. NE ZABORAVITE DA SE RUKAMA OLOVO MOŽE UNIJETI U PROBAVNI TRAKT, AKO NISU DOBRO OPRANE, A NJIMA UZIMAMO HRANU.