Kretanje na radu

Na radnim i prometnim površinama, kojima se kreću radnici zaposleni na održavanju motornih vozila, veoma su česti padovi radnika. Najčešći uzroci padova su oštećeni ili klizavi podovi te nezaštićeni otvori u podu. Do klizanja na podu dolazi najčešće zbog prolivenog ulja, a do padova u otvore zbog nezaštićenih montažnih jama za popravak vozila.

Zbog toga sve površine po kojima se kreću radnici moraju biti tako izrađene i održavane da ne postoji opasnost od padova. Montažne jame moraju biti ograđene ili pokrivene čvrstim daskama. Ograda se obično postavlja na one jame koje imaju uz rub postavljen štitnik za zaštitu od upadanja kotača u jamu, a treba biti izvedena tako da se može lako skidati i postavljati. Na jamama koje nemaju štitnike za vođenje kotača vozila moraju se za zaštitu od padova postavljati daske odnosno mosnice takve čvrstoće da bez ikakvih opasnosti mogu izdržati težinu i najtežeg vozila. Gornji rub dasaka mora biti uvijek u razini poda, kako ne bi dolazilo do spoticanja radnika. Za vrijeme kretanja vozila, jama mora biti pokrivena. Tek kada se vozilo zaustavi i osigura od neželjenog kretanja, otkrivaju se oni dijelovi jame koji su potrebni za rad.


- Za vrijeme dok nema vozi­la nad jamom zaštitite se od padova postavljanjem zaštitne ograde.


- Ne ostavljajte nikada jamu nezaštićenom. Kada završite s radom zatvorite sve otvore na jami.


Kako se ulje pri ispuštanju iz vozila ne bi prolijevalo po podu, potrebno ga je ispuštati u odgovarajuće posude postavljene ispod vozila. U slučaju da ipak dođe do prolijevanja, potrebno je mjesto na kojem se nalazi ulje posuti piljevinom, a kad ona nakon nekoliko minuta upije tekućinu očistiti je i pod posipati suhim pijeskom.

Prolivenu tekućinu odmah uklonite odgovarajućim priborom i sredstvima. Ako na vozilima u radionici dođe do propuštanja na pojedinim dijelovima radi lošeg brtvljenja, ispod takvih mjesta moraju se postaviti sabirne posude - tave.

Kako pri nalijevanju ulja ili vode ne bi došlo do prolijevanja, neophodno je upotrebljavati odgovarajuće posude sa suženim izljevnim otvorom.

Poslovi koji se obavljaju na povišenim mjestima, na primjer popravci sa visokom karoserijom, predstavljaju opasnost od padova. Najčešći uzroci padova u ovim slučajevima su improvizirane radne platforme od stolica i sanduka, te nepodesne ili oštećene odnosno neodgovarajuće ljestve.

Opasnosti od pada postoje također i onda, kada ljestve nisu propisno izvedene, ili su izrađene iz lošeg materijala, odnosno, ukoliko se slomi prečka, razmaknu dvostrane ljestve, ili se pak ljestve okliznu na glatkom betonskom podu. Za zaštitu od padova, kada se radovi obavljaju na povišenim mjestima koristite samo ispravne i odgovarajuće ljestve ili pomične radne platforme.

Dvostrane ljestve na sklapanje moraju imati sigurnosnu prečku za oslanjanje tijela ili ruku te dasku za odlaganje alata. Krakovi ljestava trebaju biti s obje strane povezani lancem, ili na neki drugi način koji će spriječiti njihovo razmicanje.

Jednostrane ljestve moraju biti zaštićene od klizanja i prevrtanja. Za zaštitu od klizanja postavljaju se različite vrste papučica, a za zaštitu od prevrtanja potrebno ih je postaviti pod određenim kutom na vozilo. Da bi ste spriječili prevrtanje ljestava postavljajte ih pod propisanim kutom.

Kretanje stepenicama, na primjer u montažnoj jami, također može predstavljati opasnost od ozljeda pri padu, ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane, ili su pak slabo osvijetljene. Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, niti oštećene. Stepenice po kojima je proliveno ulje predstavljaju stalnu opasnost od padova. Zahtijevajte da stepenice budu uvijek suhe, čiste, ispravne i dobro osvijetljene.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 17, 2024

  Edukacija: Odnosi s javnošću i medijima

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom „Odnosni s javnošću i medijima“. Edukacija će se održati 06.06.2024. godine s početkom u 9:00 sati u Zagrebtower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Odnosi s javnošću i medijima brzo se mijenjaju i napreduju, zahtijevajući stalno usavršavanje. Menadžeri, zaposlenici i početnici u ovoj dinamičnoj branši trebaju stalno unapređivati svoje tehnike i alate kako bi efikasnije obavljali svakodnevne zadatke i imali više vremena za veće projekte.Radionica je osmišljena da vam za samo 4 sata pruži najnovije informacije i unaprijedi vaše znanje o PR alatima i tehnikama. U maloj i interaktivnoj grupi, praktično ćete vježbati organizaciju i pripremu pisanih i usmenih komunikacijskih alata za medije,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Međunarodni stručno-znanstveni skup - Zaštita na radu i zaštita zdravlja

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”, koji će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik, Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu susreću se stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja, s fokusom na razmjenu znanja i iskustava o zaštiti na radu, zaštiti zdravlja i zaštiti okoliša. Veleučilište u Karlovcu poziva vas da svojim znanjem i iskustvom obogatite ovaj skup te se pridružite aktivnostima putem pisanih radova. Rok za slanje sažetaka produžen je do 4. svibnja 2024., dok je rok za dostavu cjelovitih radova 24. svibnja 2024.
  Nastavite čitati