Upotrebljavamo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Korištenjem ove stranice, pristajete na kolačiće. Informacije.
Osobna zaštitna sredstva
Osobna zaštitna sredstva upotrebljavaju se za zaštitu od onih opasnosti koje nije moguće u potpunosti spriječiti tehničkim mjerama. Pri radu u ugostiteljstvu i hotelijerstvu također se koriste osobna zaštitna sredstva, a njihov izbor ovisi o opasnostima i dijelovima tijela koje treba štititi. U ugostiteljstvu, osim toga, postoji i tradicija da se kod nekih radova upotrebljava sasvim određena odjeća i obuća, najčešće iz sanitarnih razloga.
Tako se kod kuhanja hrane koristi odjeća od bijelog platna, koja se sastoji od bluze i hlača, te pregače i kape za muškarce, odnosno kute, pregače i povezače za žene. Osim toga, koriste se i papuče ili specijalne cipele iz kože.
Na pranju posuđa koristi se kuta, kapa ili povezača od bijelog platna, pregača od gume ili plastike, te nepropusne cipele ili čizme ako se po podu razlijeva veća količina vode. Za zaštitu ruku od vlage koriste se nepropusne rukavice od gume ili plastike.
Kod poslova s noževima na rezanju mesa, odvajanju mesa od kostiju i slično, postoji opasnost od ozljeda ruku. Zbog toga se na takvim radnim mjestima koriste posebne rukavice i pregače iz čelične mreže za zaštitu od porezotina.
Za rad u prostorijama s rashladnim uređajima gdje vlada niska temperatura treba koristiti posebnu zaštitnu odjeću s uloškom za zaštitu od hladnoće.
Pri radu koristite uvijek odgovarajuća osobna zaštitna sredstva.
Na usluživanju jela i pića konobari koriste crne hlače, bijelu košulju, bijelu bluzu ili crni sako, a konobarice kutu ili haljinu u boji s bijelom pregačom i povezaču.