e-Learning osposobljavanje poslodavca / ovlaštenika poslodavca

SKU
ZOOP-1e
Dostupno
50,00 €/376,73kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
-
+

E-Learning je metoda učenja uz pomoć računala i Interneta čije su prednosti:

  • omogućava kvalitetno sudjelovanje u osposobljavanju i kada su prisutni problemi radi dislociranosti, rada u smjenama, rasporeda i sličnih okolnosti
  • omogućeno istovremeno sudjelovanje velikog broja korisnika
  • dostupno je 24 sata dnevno, što omogućava da korisnici mogu sami birati kada će i kako pristupiti osposobljavanju

Ovlaštenik poslodavca je osoba koja je u radnom odnosu kod poslodavca, a na koju je u pisanom obliku prenijeto ovlaštenje za obavljanje određenih poslova zaštite na radu. S obzirom da zbog svojih brojnih obveza poslodavac fizički ne može biti prisutan na svakom radnom mjestu te stoga ne može sam voditi brigu o svim obvezama u provedbi zaštite na radu, Zakonom o zaštiti na radu propisana je mogućnost da poslodavac obavljanje određenih poslova zaštite na radu može prenijeti na svoje ovlaštenike. Prijenos ovlasti znači prijenos prava na samostalno odlučivanje i realiziranje odluke te prijenos odgovornosti za (ne)poduzeto. Ovlaštenici, ovisno o vrsti njihovog ovlaštenja postaju odgovorne osobe u slučaju povrede propisa. Odgovornost ovlaštenika proizlazi iz njegovih prava i obveza, a ograničena je upravo na sadržaj i opseg ovlasti koje je poslodavac na njih prenio. 

Ovlaštenici poslodvaca trebaju proći osposobljavanje sukladno odredbama Pravilnika o osposobljavanju na radu i polaganju stručnog ispita (NN 112/14).

Ukoliko poslodavac nije provođenje zaštite na radu prenio na ovlaštenika, a sudjeluje u osposobljavanju radnika za rad na siguran način u vidu da potpisuje praktični dio provjere radnika na obrazcu ZOS tada bi poslodavac trebao biti osposobljen iz zaštite na radu sukladno odredbama čl. 8 do 10. Pravilnika o osposobljavanju na radu i polaganju stručnog ispita (NN 112/14).

Vrsta usluge
Vrsta usluge Osposobljavanja