Zastita2

Zaštita na radu

U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, neovisno o veličini tvrtke i vrsti djelatnosti koju obavlja, dužan je osigurati i implementirati mjere zaštite na radu. To je ne samo zakonska obveza, već i ključna komponenta za očuvanje zdravlja zaposlenika i osiguravanje kontinuirane produktivnosti. Ignoriranje obaveze zaštite na radu i izostanak preventivnih akcija može dovesti do ozbiljnih posljedica, ugrožavajući ne samo poslovanje i stabilnost tvrtke, već i njezin opstanak, posebice u slučaju manjih poduzeća. Troškovi povezani s ozljedama na radu i potencijalnim inspekcijskim sankcijama znatno premašuju investicije u prevenciju i osiguravanje sigurnog radnog okruženja. Za svakog poslodavca trebao bi biti prioritet ne samo zakonit rad, već i očuvanje radne sposobnosti svojih zaposlenika. Uvođenjem efikasnih mjera zaštite na radu, rizici na radnom mjestu minimiziraju se, čime poslodavci direktno doprinose stabilnosti, sigurnosti i uspješnosti svog poslovanja. Sigurnost na radu nije opcija, već esencijalni dio korporativne kulture koji odražava odgovornost i predanost uspjehu.

Zakon2

Zakon o zaštiti na radu i obveze poslodavca

Prema Zakonu o zaštiti na radu, definirane su ključne dužnosti koje svaki poslodavac mora ispuniti za zaštitu zdravlja i sigurnosti svojih radnika. Ovaj zakon stvara pravni okvir, koji se detaljno provodi kroz niz podzakonskih akata. Ti akti specificiraju sigurnosne zahtjeve u skladu s direktivama Europske unije, usmjeravajući poslodavce kako efikasno zaštiti svoje radnike. Svaki poslodavac, bez obzira na veličinu tvrtke ili vrstu djelatnosti, dužan je provesti procjenu rizika, osposobiti radnike za siguran rad, te organizirati vođenje poslova zaštite na radu. U skladu s posebnostima svoje djelatnosti, moraju se ispuniti i dodatne obaveze poput izrade planova evakuacije, provjere električnih instalacija, radnog okruženja i opreme, postavljanja sigurnosnih znakova, provođenja liječničkih pregleda, organiziranja prve pomoći i slično. Za kršenje ovih zakonskih obaveza propisane su stroge novčane kazne, kako za pravne osobe tako i za odgovorne pojedince. Posebno teške sankcije, uključujući pečaćenje radnih prostorija, primjenjuju se u slučajevima propusta u ispitivanju sredstava rada i radnog okruženja, što se utvrđuje inspekcijskim nadzorom.

Preventa2

Kako ispuniti obveze zaštite na radu?

Preventa d.o.o., kao ovlašteni pružatelj usluga zaštite na radu, nudi vam mogućnost da na brz i efikasan način ispunite sve zakonske zahtjeve u vezi s zaštitom na radu, i to pod izuzetno povoljnim uvjetima. Ovdje možete pronaći detaljan pregled usluga zaštite na radu koje nudimo, uključujući informativne cjenike. Naša web stranica omogućava vam da s lakoćom dodate željene usluge u košaricu, čime ne preuzimate nikakvu obvezu kupnje. Ovaj korak vam omogućava slanje upita za dobivanje personalizirane ponude koja će najbolje odgovarati vašim potrebama. Preventa d.o.o. pruža sve usluge izravno, uz posjedovanje svih potrebnih licenci za navedene aktivnosti. Jamčimo stručnost, kvalitetu i potpunu transparentnost pruženih usluga, uz jamstvo da nema skrivenih troškova. Za sve dodatne informacije, pitanja ili pojašnjenja, naš tim je uvijek dostupan za kontakt. Predani smo pružanju podrške i savjetovanju kako bismo osigurali najbolje rješenje za vaše potrebe u području zaštite na radu.

U 3 koraka do naše ponude:

Upit

Po primitku vašeg upita, u najkraćem mogućem roku poslati ćemo vam ponudu putem e-maila. Naša će ponuda biti prilagođena vašim specifičnim potrebama, uz najbolje moguće uvjete koje možemo ponuditi. 

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati