Zastita2

Zaštita na radu

U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, neovisno o veličini tvrtke i vrsti djelatnosti koju obavlja, dužan je osigurati i implementirati mjere zaštite na radu.

To je ne samo zakonska obveza, već i ključna komponenta za očuvanje zdravlja zaposlenika i osiguravanje kontinuirane produktivnosti.

Ignoriranje obaveze zaštite na radu i izostanak preventivnih akcija može dovesti do ozbiljnih posljedica, ugrožavajući ne samo poslovanje i stabilnost tvrtke, već i njezin opstanak, posebice u slučaju manjih poduzeća.

Troškovi povezani s ozljedama na radu i potencijalnim inspekcijskim sankcijama znatno premašuju investicije u prevenciju i osiguravanje sigurnog radnog okruženja.

Za svakog poslodavca trebao bi biti prioritet ne samo zakonit rad, već i očuvanje radne sposobnosti svojih zaposlenika.

Uvođenjem efikasnih mjera zaštite na radu, rizici na radnom mjestu minimiziraju se, čime poslodavci direktno doprinose stabilnosti, sigurnosti i uspješnosti svog poslovanja.

Sigurnost na radu nije opcija, već esencijalni dio korporativne kulture koji odražava odgovornost i predanost uspjehu.

Zakon2

Zakon o zaštiti na radu i obveze poslodavca

Prema Zakonu o zaštiti na radu, definirane su ključne dužnosti koje svaki poslodavac mora ispuniti za zaštitu zdravlja i sigurnosti svojih radnika.

Ovaj zakon stvara pravni okvir, koji se detaljno provodi kroz niz podzakonskih akata. Ti akti specificiraju sigurnosne zahtjeve u skladu s direktivama Europske unije, usmjeravajući poslodavce kako efikasno zaštiti svoje radnike.

Svaki poslodavac, bez obzira na veličinu tvrtke ili vrstu djelatnosti, dužan je provesti procjenu rizika, osposobiti radnike za siguran rad, te organizirati vođenje poslova zaštite na radu.

U skladu s posebnostima svoje djelatnosti, moraju se ispuniti i dodatne obaveze poput izrade planova evakuacije, provjere električnih instalacija, radnog okruženja i opreme, postavljanja sigurnosnih znakova, provođenja liječničkih pregleda, organiziranja prve pomoći i slično.

Za kršenje ovih zakonskih obaveza propisane su stroge novčane kazne, kako za pravne osobe tako i za odgovorne pojedince.

Posebno teške sankcije, uključujući pečaćenje radnih prostorija, primjenjuju se u slučajevima propusta u ispitivanju sredstava rada i radnog okruženja, što se utvrđuje inspekcijskim nadzorom.

Preventa2

Kako ispuniti obveze zaštite na radu?

Preventa d.o.o., kao ovlašteni pružatelj usluga zaštite na radu, nudi vam mogućnost da na brz i efikasan način ispunite sve zakonske zahtjeve u vezi s zaštitom na radu, i to pod izuzetno povoljnim uvjetima.

Ovdje možete pronaći detaljan pregled usluga zaštite na radu koje nudimo, uključujući informativne cjenike.

Naša web stranica omogućava vam da s lakoćom dodate željene usluge u košaricu, čime ne preuzimate nikakvu obvezu kupnje.

Ovaj korak vam omogućava slanje upita za dobivanje personalizirane ponude koja će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Preventa d.o.o. pruža sve usluge izravno, uz posjedovanje svih potrebnih licenci za navedene aktivnosti. Jamčimo stručnost, kvalitetu i potpunu transparentnost pruženih usluga, uz jamstvo da nema skrivenih troškova.

Za sve dodatne informacije, pitanja ili pojašnjenja, naš tim je uvijek dostupan za kontakt.

Predani smo pružanju podrške i savjetovanju kako bismo osigurali najbolje rješenje za vaše potrebe u području zaštite na radu.

U 3 koraka do naše ponude:

Upit

Po primitku vašeg upita, u najkraćem mogućem roku poslati ćemo vam ponudu putem e-maila. Naša će ponuda biti prilagođena vašim specifičnim potrebama, uz najbolje moguće uvjete koje možemo ponuditi. 

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati