Upotrebljavamo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Korištenjem ove stranice, pristajete na kolačiće. Informacije.
Alat i pribor
Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira kod pripremanja hrane. Najčešći razlozi su:
- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u džepovima,
- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,
- oštećene i rasklimane drške,
- loše naoštrena sječiva,
- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,
- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.
Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom.
Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Vrlo je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.
Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavljanje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika.
Ako se pri radu ne krećete po prostoriji, već posao obavljate samo kod radnog stola, zahtijevajte da vam se sa strane postave nožnice, tako će vam noževi uvijek biti pri ruci, uredno odloženi i bezopasni. Oštećene i neispravne noževe i sjekire odmah zamijenite novima.
Stolovi na kojima se siječe meso također trebaju imati nožnice koje se obično postavljaju nešto niže od površine stola. Mjesta određena za ostavljanje sjekira, kada se njima ne radi, trebaju imati utor za oštricu, te bočni oslonac s vanjske strane utora na koji se sjekira oslanja.
Kod svih radnih operacija na rasijecanju mesa, odvajanju kostiju i slično, potrebno je za zaštitu od uboda i posjekotina koristiti zaštitne rukavice od čelične mreže, a da se spriječe ubodi nožem u trbuh, potrebno je koristiti pregače iz istog ili drugog pogodnog materijala. Ova osobna zaštitna sredstva vrlo su lagana, ne smanjuju mogućnost kretanja, a zaštićuju od posjekotina oštricom i od uboda vrškom noža.
Nakon završetka rada noževe i sjekire treba spremiti na mjesta predviđena za njihovo odlaganje: u pretinac za noževe ili u ormar za noževe i sjekire.
Kod vilica za vađenje i prenošenje hrane iz lonaca i pećnica također postoje opasnosti od uboda, te mogućnost zadobivanja opeklina pri podizanju poklopaca, prskanju hrane i slično.
Pri podizanju poklopaca i prijenosu hrane viljuškom koristite zaštitne rukavice, jer ćete na taj način spriječiti opekline. Vilice ne ostavljajte bilo gdje, već ih uvijek odložite na za to predviđeno mjesto i pažljivo njima rukujte.