Upotrebljavamo kolačiće za poboljšanje naših usluga. Korištenjem ove stranice, pristajete na kolačiće. Informacije.
Alat i pribor
Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira kod pripremanja hrane. Najčešći razlozi su:
- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u džepovima,
- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,
- oštećene i rasklimane drške,
- loše naoštrena sječiva,
- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,
- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.
Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom.
Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Vrlo je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.
Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavljanje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika.