Alat i pribor

Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira kod pripremanja hrane. Najčešći razlozi su:

- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u džepovima,

- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,

- oštećene i rasklimane drške,

- loše naoštrena sječiva,

- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,

- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.

Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom. 

Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Vrlo je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.

Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavlja­nje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika.

Ako se pri radu ne krećete po prostoriji, već posao obavljate samo kod radnog stola, zahtijevajte da vam se sa strane postave nožnice, tako će vam noževi uvijek biti pri ruci, ured­no odloženi i bezopasni. Oštećene i neispravne noževe i sjekire odmah zamijenite novima.

Stolovi na kojima se siječe meso također trebaju imati nožnice koje se obično postavljaju nešto niže od površine stola. Mjesta određena za ostavljanje sjekira, kada se njima ne radi, trebaju imati utor za oštricu, te bočni oslonac s vanjske strane utora na koji se sjekira oslanja.

Kod svih radnih operacija na rasijecanju mesa, odvajanju kostiju i slično, potrebno je za zaštitu od uboda i posjekotina koristiti zaštitne rukavice od čelične mreže, a da se spriječe ubodi nožem u trbuh, potrebno je koristiti pregače iz istog ili drugog pogodnog materijala. Ova osobna zaštitna sredstva vrlo su lagana, ne smanjuju mogućnost kretanja, a zaštićuju od posjekotina oštricom i od uboda vrškom noža.

Nakon završetka rada noževe i sjekire treba spremiti na mjesta predviđena za njihovo odlaganje: u pretinac za noževe ili u ormar za noževe i sjekire.

Kod vilica za vađenje i prenošenje hrane iz lonaca i pećnica također postoje opasnosti od uboda, te mogućnost zadobivanja opeklina pri podizanju poklopaca, prskanju hrane i slično.

Pri podizanju poklopaca i prijenosu hrane viljuškom koristite zaštitne rukavice, jer ćete na taj način spriječiti opekline. Vilice ne ostavljajte bilo gdje, već ih uvijek odložite na za to predviđeno mjesto i pažljivo njima rukujte.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

  • Studeni 06, 2025

    SEMINAR: Novosti u zaštiti okoliša, obveze prema registru onečišćavanja okoliša (ROO), zaštitna oprema za rad na visini, svrha i važnost odbora ZNR, novosti u zaštiti na radu, izmjene i dopune pravilnika i proces vještačenja u zaštiti na radu

    Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara Regije Sjeverozapad (USOP) organizira stručni seminar pod nazivom „Novosti u zaštiti okoliša, obveze prema registru onečišćavanja okoliša (ROO), zaštitna oprema za rad na visini, svrha i važnost odbora ZNR, novosti u zaštiti na radu, izmjene i dopune pravilnika i proces vještačenja u zaštiti na radu“. Seminar će se održati u petak 28. studenoga 2025. godine u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin koja se nalazi na adresi Šetalište Franje Tuđmana 1, 42000 Varaždin. Program seminara: 08:30 – 09:00 - Prijava sudionika
    Nastavite čitati
  • Studeni 03, 2025

    SEMINAR: ZAŠTITA ZDRAVLJA NA RADU Novosti, dodjela zahvalnica za doprinos u radu HUZRM-a

    Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto organizira seminar usavršavanja pod nazivom „ZAŠTITA ZDRAVLJA NA RADU Novosti, dodjela zahvalnica za doprinos u radu HUZRM-a“ koji će se održati 27. studenoga 2025. godine u velikoj dvorani tvornice Kraš, Zagreb, Ravnice 48 s početkom u 10:00 do 14:10 sati. Program usavršavanja: I. dio 10.10 – 10.30 - Hrvatski jezik i integracija stranih radnika (dr. sc. Ines Mihalj, Ravnateljica Europske ustanove za obrazovanje odraslih) 10.30 – 10.50 - Formalno obrazovanje odraslih u Europi: sigurnost,…
    Nastavite čitati
  • Listopda 28, 2025

    SEMINAR: Zaštita na radu bez kompromisa: Budućnost je sada (20. - 21.11.2025., Hotel Trakošćan)

    Siga d.o.o. organizira seminar usavršavanja pod nazivom „Zaštita na radu bez kompromisa: Budućnost je sada (20. - 21.11.2025., Hotel Trakošćan)“ koji će se održati 20. i 21. studenoga 2025. godine s početkom u 14:00 do 18:15 sati u Hotelu Trakošćan, Trakošćan 5. Program usavršavanja: 20.11.2025. 14:00 - 14:30 - Snažan i učinkovit tim i pojedinci - siguran put prema poslovnoj izvrsnosti (Vitomir Begović) 14:30 - 15:15 - Visoka vidljivost na radu – koncepti i važnost zaštitne opreme (Tadeusz Raginiak i Lukša Živaljić, SARA WORKWEAR, Poljska)
    Nastavite čitati
  • Listopda 21, 2025

    NOVOST: Digitalna transformacija i zaštita na radu

    Hrvatska udruga poslodavaca u sklopu kampanje Healthy Workplaces Campaign – Safe and healthy work in the digital age (EU-SOHA) organizira radionicu na temu „Digitalna transformacija i zaštita na radu”. Radionica će se održati 27. listopada 2025. godine s početkom u 09:30 do 13:00 sati na adresi Radnička cesta 37a, 10 000 Zagreb. Plan i program: 09:00 – 09:30 - Registracija sudionika 09:30 - 09:40 - Uvodni govor, Nenad Seifert, direktor regionalnog ureda Rijeka, Hrvatska udruga poslodavca
    Nastavite čitati
  • Listopda 16, 2025

    NOVOST: Formalni program EUOO (Europske ustanove za obrazovanje odraslih)

    Europska ustanova za obrazovanje odraslih provodi formalne programe osposobljavanja iz područja zaštite na radu, s posebnim naglaskom na sigurno rukovanje dizalicama i platformama. Polaznici tijekom edukacije stječu praktična znanja i certifikate priznate u praksi, čime se osigurava da su timovi spremni za rad u stvarnim uvjetima, u skladu s propisima o sigurnosti na radu. U području zaštite na radu, posebno u sektorima proizvodnje i građevinarstva, pravilno rukovanje teretom ima presudnu ulogu u sprječavanju ozljeda i nezgoda na radnom mjestu. Svaka pogreška može dovesti do ozbiljnih posljedica – od ozljeda radnika do oštećenja opreme i usporavanja procesa. Kako bi se smanjili rizici i povećala sigurnost, važna je kontinuirana edukacija zaposlenika. Osposobljeni radnici rade sigurnije, učinkovitije i pridonose profesionalnom ugledu svojih…
    Nastavite čitati