Alat i pribor

Najveća opasnost od posjekotina i uboda nastaje pri korištenju noževa i sjekira kod pripremanja hrane. Najčešći razlozi su:

- prenošenje noževa bez štitnika u rukama, o pojasu ili u džepovima,

- odlaganje noževa i sjekira po stolovima, policama i na sličnim mjestima koja za to nisu predviđena,

- oštećene i rasklimane drške,

- loše naoštrena sječiva,

- nekorištenje osobne zaštitne opreme pri rezanju i sječenju,

- loša organizacija rada, na primjer kad dva radnika rade na istom komadu, ili su radna mjesta previše blizu jedno drugome.

Da bi se smanjila mogućnost ozljeđivanja pri radu s noževima i sjekirama, potrebno je pridržavati se određenih pravila sigurnosti pri rukovanju ovim priborom. 

Noževi i sjekire moraju biti izrađeni iz kvalitetnog čelika i propisno tehnički obrađeni. Ručke trebaju imati sigurnosne upore za zaštitu od posjekotina i ujedno da omogućavaju bolji zahvat. Držak noža ili sjekire treba biti uvijek suh. Vrlo je važno napomenuti, da svi principi sigurnosti moraju biti stalno i na odgovarajući način primjenjivani. Ako se bilo koja od navedenih mjera zaštite ne primijeni, smanjit će se efikasnost ostalih poduzetih mjera.

Za određene vrste poslova upotrijebite odgovarajući nož predviđen za obavlja­nje upravo tog posla, to jest nož određene veličine i oblika.