Buka i vibracije

Pri radu na strojevima neminovno dolazi do pojave buke koja, ako je prekomjerne jačine te ako joj je radnik izložen kroz duže vrijeme, može izazvati nagluhost pa i trajnu gluhoću. Pored buke na strojevima se pri radu pojavljuju i vibracije, koje također djeluju štetno na ljudski organizam, naročito na mišiće i zglobove. Izloženost vibracijama može izazvati oštećenja krvnih žila, mišića, tetiva, kostiju i zglobova te živaca. Veličina oštećenja ovisit će o vrsti i trajanju vibracija, hladnoći i vlazi okoline u kojoj zaposlenik radi, nefiziološkom položaju tijela pri radu, i individualnim osobinama čovjeka. Ako je do oštećenja zdravlja došlo kod zaposlenika koji je kroz duže razdoblje bio izložen djelovanju vibracija to se smatra profesionalnom bolešću.

Za zaštitu od buke i vibracije prvenstveno se koriste tehničke mogućnosti za otklanjanje, ili barem neutraliziranje izvora stvaranja buke i vibracije. Prikladnom konstrukcijom strojeva i ispravnim održavanjem može se osjetno smanjiti buka. Postavljanjem temeljnih podložaka (amortizera) također se umanjuje buka. Svi spojni elementi moraju biti odgovarajuće dobro učvršćeni. Strojeve koji stvaraju izrazitu buku treba ograditi od ostalih strojeva ili ih smjestiti u posebnu prostoriju. Važan je također način ozubljenja zupčanika u stroju, odnosno vrsta materijala iz kojega je izrađen zupčanik.

Kad je nemoguće izbjeći stvaranje buke, dolazi u obzir primjena osobnih zaštitnih sredstava. To su najčešće ušni čepići ili vata za zaštitu sluha. Kod jače buke dolaze u obzir ušni štitnici - antifoni, koji prekrivaju cijelu ušnu školjku.

Povremeno je potrebno provoditi mjerenje buke instrumentima (najmanje jednom u dvije godine), a nad radnicima koji su izloženi buci stalno obavljati zdravstvene preglede, kod doktora specijaliste medicine rada.

Strojeve koji vibriraju nastojimo, koliko je to moguće, izolirati. Mehanizme za upravljanje (poluge) treba obložiti materijalom koji ne prenosi vibracije, a na mjesto na kojem radnik stoji ili sjedi, postaviti podloške od materijala koji također ne prenosi vibracije.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati