Evakuacija i spašavanje

Evakuacija je organizirano izlaženje ljudi iz nekog područja, objekta ili prostora koji je ugrožen požarom ili nekom drugom elementarnom nepogodom u situaciji kada su ugroženi ljudski životi. Kod požara u zatvorenim objektima i prostorima prvo postupno nestaje kisika, zatim nastaju otrovni plinovi, a nakon toga se od povećane temperature zagrijavaju zidovi, stropovi, prozori i stubišta i postoji mogućnost urušavanja, što dodatno ugrožava zaposlenike koji rade u tim prostorima. 

Da bi se izbjegla opasnost za radnike, potrebno je da se svi evakuiraju iz ugroženog područja na sigurno mjesto. Kao putevi za evakuaciju najčešće služe hodnici i stepeništa pa se o tim prostorima mora voditi računa da nisu zakrčeni ormarima, stolovima i sličnim predmetima koji mogu otežati evakuaciju ili biti uzročnikom širenja požara. Na opasnost treba upozoriti sve zaposlenike, a samu evakuaciju i spašavanje treba provesti bez panike. Po izlasku iz ugroženih prostorija ili područja treba se smjestiti na sigurnoj udaljenosti od ugroženog područja i ne dozvoljavati nikome vraćanje u to područje. Povrijeđenim je osobama potrebno pružiti prvu pomoć.

Za evakuaciju i spašavanje potrebno je izraditi Plan evakuacije i spašavanja, s ucrtanim smjerovima kretanja, odrediti osobe koje će voditi evakuaciju i spašavanje, odrediti osobe koje će gasiti požar, osobe koje će raščišćavati ruševine, osobe koje će izvlačiti ranjenike i pružati im prvu pomoć, označiti mjesta na kojima se nalaze sredstva za gašenje, kao i ormarići prve pomoći, te odrediti mjesto sakupljanja. Prema Planu evakuacije i spašavanja treba jednom u dvije godine provesti vježbu kako bi se u normalnim uvjetima provjerila efikasnost evakuacije i spašavanja.

Organizacija osposobljavanja i praktične vježbe obavljaju se obavezno jednom u dvije godine.


Prije vježbe sve zaposlene u objektu treba podučiti:

-o planu evakuacije i spašavanja

-o zbornom mjestu na kojem se obavlja evakuacija

-o prolazima i izlazima

-o sredstvima, opremi i načinu uzbunjivanja.

Hodnici, stepenice i izlazi za nuždu moraju uvijek biti lako prohodni.

Dizala se u pravilu ne smiju koristiti kao evakuacijski put.

Ako dođe do elementarnih nepogoda (poplave, potresa, požara, eksplozije i slično), postupite prema uputama voditelja evakuacije.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati