Ispušni plinovi

Pri popravku motornih vozila veoma je često potrebno uključivanje, pa i duži rad motora u zatvorenom prostoru. Kod toga se razvija velika količina štetnih ispušnih plinova, od kojih je najopasniji ugljični monoksid. Udisanje tog plina uzrokuje najprije glavobolju i mučninu, a nakon toga moguća je i nesvjestica. Ako se pak na vrijeme ne pruži prva pomoć, udisanje ugljičnog monoksida može uzrokovati smrt.

Kako bi se otklonila ova opasnost, potrebno je u svakoj radionici postaviti uređaje za odvođenje plinova neposredno s mjesta nastajanja. To se može postići na više načina, bilo postavljanjem nepokretnih ventilacionih otvora u obliku lijevka, u čiju se blizinu mora dovesti vozilo prije uključivanja motora, bilo postavljanjem pokretnih ventilacionih otvor u obliku lijevka u blizinu vozila, bilo priključivanjem gibljivih ventilacionih cijevi neposredno na ispušnu cijev motora, pomoću kojih se plinovi odvode do ventilacionog uređaja i dalje u slobodni prostor.

- Ne uključujte motor, odnosno ne ostavljajte ga da radi u zatvorenom prostoru, ako nije izvedeno odvođenje ispušnih plinova neposredno s mjesta nastajanja.

 

 

Najtraženije usluge

Loading...