Neodgovarajuća rasvjeta

Odgovarajuća rasvjeta radnih prostorija i prostora omogućuje točno i brzo opažanje te ispravno i sigurno obavljanje vidne zadaće uz što manji zamor očiju, a posredno štiti radnika i od ozljeda na radu. Neodgovarajuća rasvjeta povećava napor vida i uzrokuje subjektivne smetnje, kao što su umor oka, glavobolja i drugo. Uz to može doći i do padova na podu zbog nedostatne rasvjete.

Najprikladnija je prirodna rasvjeta. Da bi se omogućila dobra prirodna rasvjeta potrebno je izgraditi prozore određenih veličina i odgovarajućeg razmještaja. U većim industrijskim prostorijama upotrebljava se posebna izvedba ostakljenih krovova koji omogućuju dobru prostornu razdiobu svjetla. Prirodno svjetlo mora biti dovoljne jakosti i ravnomjerno raspoređeno po radnom prostoru. Mora biti spriječeno bliještanje, toplinsko zračenje i izravno sunčevo svjetlo.

Kako se poslovi obavljaju i u vrijeme nedovoljne prirodne rasvjete, koja uostalom nije uvijek dovoljne jakosti, postavlja se umjetna rasvjeta. Umjetna rasvjeta mora biti odgovarajuće jakosti s dobrom prostornom ravnomjernošću i bez bliještanja, zasjenjenih mjesta. titranja i treperenja u rasvjetnim tijelima.

 


Za pravilno ocjenjivanje rasvjete moraju se poznavati osnovni pojmovi:

Rasvjeta je gustoća svjetlosnog toka na rasvjetnoj površini. Jedinica za mjerenje rasvjete je luks (lx). Rasvjeta od 1 luksa ima površinu od 1 m2 na koju pada svjetlosni tok od 1 lumena (lm).

Bliještanje nastaje uslijed vrlo jakih luminacija ili kontrasta u vidnom polju. Ono može direktno (od primarnog izvora svjetla), indirektno (radi refleksije svjetla, dakle od sekundarnog izvora svjetla) i kontrastno.

Kontrast je subjektivni osjećaj razlike luminacije dvaju područja vidnog polja koje se vide istovremeno ili brzo jedno za drugim.

Direktna rasvjeta se izvodi izvorom svjetla kod kojega 90-100% svjetlosnog toka pada ravno na rasvjetnu površinu.

Pretežno direktna rasvjeta izvodi se izvorom svjetla kod kojega 60-90% svjetlosnog toka pada direktno na rasvjetnu površinu.

Difuzna rasvjeta izvodi se izvorom kod kojeg 40-60% svjetlosnog toka pada ravno na rasvjetnu površinu.

Pretežno indirektna rasvjeta izvodi se izvorom svjetla kod kojeg samo 10-40% svjetlosnog toka pada ravno na rasvjetnu površinu.

Indirektna rasvjeta izvodi se izvorom svjetla kod kojeg manje od 10% svjetlosnog toka pada ravno na rasvjetnu površinu.

Faktor refleksije je omjer između reflektiranog i upadnog svjetla.

Temperatura boje izvora svjetlosti je temperatura idealnog crnog tijela (u °K) uz koju idealno crno tijelo zrači jednakim spektralnim sastavom kao izvor svjetla. Prirodna boja predmeta je boja koju predmeti imaju pri rasvjeti od sjevernog blago naoblačenog neba (temperatura boje 6-1.000 °K).

Faktor dnevne rasvjete u određenoj točki prostorije je odnos između rasvjete u toj točki i vanjska rasvjete u istom momentu.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati