Osobna zaštitna sredstva

Osobna zaštitna sredstva upotrebljavaju se za zaštitu od onih opasnosti koje se ne mogu u potpunosti spriječiti tehničkim mjerama. Pri radu na strojevima za preradu i obradu drveta također se koriste osobna zaštitna sredstva, a njihov izbor zavisi o opasnosti i dijelovima tijela koje treba štititi. Najčešće sredstvo osobne zaštite koje se upotrebljava pri radu na strojevima su zaštitne naočale ili štitnici za oči i lice, a služe za zaštitu od letećih čestica. Za zaštitu od prekomjerne buke koriste se ušni čepići, vata za zaštitu sluha, te ušni štitnici.

Odjeća radnika također predstavlja opasnost. Slobodni krajevi radne bluze ili košulje, predugi rukavi, kravate i drugi dijelovi odjeće mogu biti zahvaćeni rotirajućim dijelovima stroja. Zbog toga odjeća mora biti uvijek zategnuta, priljubljena uz tijelo bez labavih dijelova. Najprikladnije zaštitno radno odijelo je ono koje se sastoji iz hlača s plastronom i naramenicama, te bluzom koja se stavlja u hlače. Za zaštitu od prljanja, tkanina odijela mora imati svojstvo odbijanja ulja, masti i vode. Prstenje, lančići, ručni satovi te razni privjesci, mogu biti zahvaćeni, pa ih je najsigurnije odložiti prije početka rada. Pri radovima na hladnoći koristite posebno zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladnoće, i u bluzi, i u hlačama.

Zaštitne rukavice služe za zaštitu ruku i šake od oštrih i šiljastih predmeta, ali pri radu na strojevima one također mogu biti zahvaćene dijelovima stroja u pokretu. Zbog toga treba rukavice koristiti samo za prinošenje predmeta kod pripreme za obradu, a ne i kad je stroj u pogonu. Kako radnici na strojevima rukuju i težim predmetima u toku rada, kao što su dijelovi stroja ili radni komadi, postoji opasnost od pada tih predmeta na noge. Zbog toga se koriste zaštitne cipele sa čeličnom zaštitnom kapicom, koje služe za zaštitu prstiju u slučaju pada raznih predmeta na noge, ili od pritiskanja nogu teškim predmetima. Zaštitna pregača upotrebljava se na onim radnim mjestima gdje postoji opasnost za prednji dio tijela od ogrebotina, posjekotina ili uboda koji nastaju pri radu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati