Osobna zaštitna sredstva

Osobna zaštitna sredstva upotrebljavaju se za zaštitu od onih opasnosti koje se ne mogu u potpunosti spriječiti tehničkim mjerama. Pri radu na strojevima za preradu i obradu drveta također se koriste osobna zaštitna sredstva, a njihov izbor zavisi o opasnosti i dijelovima tijela koje treba štititi. Najčešće sredstvo osobne zaštite koje se upotrebljava pri radu na strojevima su zaštitne naočale ili štitnici za oči i lice, a služe za zaštitu od letećih čestica. Za zaštitu od prekomjerne buke koriste se ušni čepići, vata za zaštitu sluha, te ušni štitnici.

Odjeća radnika također predstavlja opasnost. Slobodni krajevi radne bluze ili košulje, predugi rukavi, kravate i drugi dijelovi odjeće mogu biti zahvaćeni rotirajućim dijelovima stroja. Zbog toga odjeća mora biti uvijek zategnuta, priljubljena uz tijelo bez labavih dijelova. Najprikladnije zaštitno radno odijelo je ono koje se sastoji iz hlača s plastronom i naramenicama, te bluzom koja se stavlja u hlače. Za zaštitu od prljanja, tkanina odijela mora imati svojstvo odbijanja ulja, masti i vode. Prstenje, lančići, ručni satovi te razni privjesci, mogu biti zahvaćeni, pa ih je najsigurnije odložiti prije početka rada. Pri radovima na hladnoći koristite posebno zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladnoće, i u bluzi, i u hlačama.

Zaštitne rukavice služe za zaštitu ruku i šake od oštrih i šiljastih predmeta, ali pri radu na strojevima one također mogu biti zahvaćene dijelovima stroja u pokretu. Zbog toga treba rukavice koristiti samo za prinošenje predmeta kod pripreme za obradu, a ne i kad je stroj u pogonu. Kako radnici na strojevima rukuju i težim predmetima u toku rada, kao što su dijelovi stroja ili radni komadi, postoji opasnost od pada tih predmeta na noge. Zbog toga se koriste zaštitne cipele sa čeličnom zaštitnom kapicom, koje služe za zaštitu prstiju u slučaju pada raznih predmeta na noge, ili od pritiskanja nogu teškim predmetima. Zaštitna pregača upotrebljava se na onim radnim mjestima gdje postoji opasnost za prednji dio tijela od ogrebotina, posjekotina ili uboda koji nastaju pri radu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati