Osobna zaštitna sredstva

Osobna zaštitna sredstva upotrebljavaju se za zaštitu od onih opasnosti koje se ne mogu u potpunosti spriječiti tehničkim mjerama. Pri radu na strojevima za preradu i obradu drveta također se koriste osobna zaštitna sredstva, a njihov izbor zavisi o opasnosti i dijelovima tijela koje treba štititi. Najčešće sredstvo osobne zaštite koje se upotrebljava pri radu na strojevima su zaštitne naočale ili štitnici za oči i lice, a služe za zaštitu od letećih čestica. Za zaštitu od prekomjerne buke koriste se ušni čepići, vata za zaštitu sluha, te ušni štitnici.

Odjeća radnika također predstavlja opasnost. Slobodni krajevi radne bluze ili košulje, predugi rukavi, kravate i drugi dijelovi odjeće mogu biti zahvaćeni rotirajućim dijelovima stroja. Zbog toga odjeća mora biti uvijek zategnuta, priljubljena uz tijelo bez labavih dijelova. Najprikladnije zaštitno radno odijelo je ono koje se sastoji iz hlača s plastronom i naramenicama, te bluzom koja se stavlja u hlače. Za zaštitu od prljanja, tkanina odijela mora imati svojstvo odbijanja ulja, masti i vode. Prstenje, lančići, ručni satovi te razni privjesci, mogu biti zahvaćeni, pa ih je najsigurnije odložiti prije početka rada. Pri radovima na hladnoći koristite posebno zaštitno radno odijelo s uloškom za zaštitu od hladnoće, i u bluzi, i u hlačama.

Zaštitne rukavice služe za zaštitu ruku i šake od oštrih i šiljastih predmeta, ali pri radu na strojevima one također mogu biti zahvaćene dijelovima stroja u pokretu. Zbog toga treba rukavice koristiti samo za prinošenje predmeta kod pripreme za obradu, a ne i kad je stroj u pogonu. Kako radnici na strojevima rukuju i težim predmetima u toku rada, kao što su dijelovi stroja ili radni komadi, postoji opasnost od pada tih predmeta na noge. Zbog toga se koriste zaštitne cipele sa čeličnom zaštitnom kapicom, koje služe za zaštitu prstiju u slučaju pada raznih predmeta na noge, ili od pritiskanja nogu teškim predmetima. Zaštitna pregača upotrebljava se na onim radnim mjestima gdje postoji opasnost za prednji dio tijela od ogrebotina, posjekotina ili uboda koji nastaju pri radu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati