Padovi

Statistike pokazuju da se najveći padova događa zbog spotaknuća i poskliznuća, a manji broj sa stepeništa i s visine. Ozljede zbog poskliznuća i spotaknuća čine čak i do 30% svih ozljeda na radu. Osim ekonomske štete, one uzrokuju bol, patnju a ponekad čak i smrt radnika. Većina tih slučajeva nije se trebala ni dogoditi.

Potrebno je:

- razumijeti kako se nesreće zbog padova događaju

- identificirati problematična područja

- eliminirati ili svesti na najmanju moguću mjeru rizik od padova


Poskliznuća se događaju kada je premalo trenje između obuće koju nosi radnik i površine po kojoj hoda. Najčešći uzroci poskliznuća su:

- mokre površine ili proliveno ulje

- vremenske neprilike

- izlizani tepisoni

- podovi s različitim stupnjem istezanja


Spotaknuća se događaju kad se nogom nenamjerno udari u neki objekat i izgubi ravnoteža. Najčešći uzroci spotaknuća su:

- nepreglednost

- loša osvjetljenost

- kablovi na putu

- nezatvorene donje police

- neravne podne površine

- naborani tepisi


Kako spriječiti spotaknuća i posklizuća?

- Odmah očistiti, obrisati i osušiti sve prolivene tekućine

- Označiti mokra područja

- Održavati radne površine i prolaze nezakrčenima

- Pričvrstiti (priljepiti) i izravnati  sve tepisone koji su naborani

- Uvijek zatvarati ladice

- Kablove koji prolaze preko radnih površina odgovarajuće prekriti

- Održavati dobru  osvijetljenost radnog prostora

- Na radnim mjestima gdje je moguće često prisustvo mokrih površina prolivenih tekućina potrebno je da radnici nose odgovarajuću obuću.

- Čišćenje radnih prostorija treba se obavljati nakon završetka posla, a ne u vrijeme posla.

- I najvažnije: uvijek paziti i gledati kud se hoda!


Padovi s visine

Padovi s visine su najopasniji padovi jer za posljedicu imaju najčešće teške, pa čak i smrtne ozljede.

- Vrlo je važno da se prije penjanja na ljestve one dobro pregledaju i po potrebi učvrste. Nikad se ne smije penjati na ljestve koje se tresu ili na ljestve s skliskim prečkama.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati