Postupak u slučaju prometne nezgode

Ako se nezgoda zbog bilo kojeg razloga dogodi, a vozač ili osoba koja se nađe u blizini mora znati što treba učiniti.

Ako se nezgoda nije dogodila vama, nego ste naišli na mjesto nezgode, prvenstveno vodite računa o mjestu gdje ćete ostaviti vaše vozilo kako ne biste uzrokovali dalje pogoršanje prometa na mjestu nezgode. Nakon toga pružite potrebnu prvu pomoć ozlijeđenim osobama u sklopu svojih mogućnosti.

Ako u prometnoj nezgodi nema ozlijeđenih osoba već je nastala samo manja materijalna šteta, zaustavite svoje vozilo, uklonite vozilo s kolnika, omogućite nesmetan promet, a o prometnoj nezgodi obavijestite najbližu policijsku upravu ili postaju. Oštećenoj osobi recite svoje ime i adresu, a na zahtjev pokažite i svoju vozačku dozvolu ili osobnu iskaznicu.

Ako se dogodi nezgoda u kojoj ima ozlijeđenih osoba, najvažnije je da im odmah pružite prvu pomoć, ako je to potrebno, prevezite ih u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ocijenite li da vozilo hitne pomoći može brzo stići na mjesto nezgode, nemojte ozlijeđene osobe prevoziti vašim autom. Pazite, bolje je da ozlijeđene osobe prevoze u zdravstvenu ustanovu vozila hitne pomoći, jer bi se nestručnim i/ili neprikladnim prijevozom stanje ozlijeđenih moglo pogoršati.

O prometnoj nezgodi hitno obavijestite najbližu policijsku upravu. Poduzmite sve potrebne mjere da oštećeno vozilo ili predmeti na putu ne dovedu u opasnost ostala vozila u prometu. Što je brže moguće postavite na put znakove za označavanje puta. Zatražite od osoba koje su prisustvovale nezgodi podatke o identitetu, to jest ime i adresu, što su vam one dužne dati. Na mjestu nezgode sačuvajte sve potrebne tragove do dolaska mjerodavne osobe koja će obaviti očevid.  Ne dopustite okupljanje prolaznika oko oštećenog vozila. Pazite, nakon nezgode morate ostati na mjestu događaja do dolaska ovlaštene službene osobe koja obavlja očevid. Udaljiti se smijete samo zbog pružanja pomoći ozlijeđenima ili obavještavanja o prometnoj nezgodi.

Nastane li kod nezgode požar, upotrijebite aparat za gašenje požara iz vašeg vozila. Po potrebi pomognite vozačima čija su vozila su­djelovala u nezgodi, na primjer pri pozivanju policije, zdravstvene ustanove, pri uzimanju podataka od svjedoka itd. Dobro proučite svoje dužnosti u slučaju prometne nezgode koje su propisane pravilima o sigurnosti u prometu.

Neke organizacije zahtijevaju od vozača da izradi izvještaj o prometnoj nezgodi u kojem mora jasno biti naznačeno gdje, zašto i kako se nezgoda dogodila. Podaci iz takvih izvještaja primjenjuju se za ustanovljavanje uvjeta koji uzrokuju nezgodu, a na osnovi njih planiraju se i mjere koje će pridonijeti sprečavanju daljih nezgoda. Ako se to od vas zahtijeva, poslije svake prometne nezgode izradite izvještaj o nezgodi. Ne smatrajte izradu izvještaja poslom kojega treba na najlakši i najbrži način završiti. Za izradu izvještaja postoje važni razlozi: time pomažete sprečavanju prometnih nezgoda ubuduće. Za izradu izvještaja tražite odgovarajuće, za tu svrhu pripremljene obrasce.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati