Postupak u slučaju prometne nezgode

Ako se nezgoda zbog bilo kojeg razloga dogodi, a vozač ili osoba koja se nađe u blizini mora znati što treba učiniti.

Ako se nezgoda nije dogodila vama, nego ste naišli na mjesto nezgode, prvenstveno vodite računa o mjestu gdje ćete ostaviti vaše vozilo kako ne biste uzrokovali dalje pogoršanje prometa na mjestu nezgode. Nakon toga pružite potrebnu prvu pomoć ozlijeđenim osobama u sklopu svojih mogućnosti.

Ako u prometnoj nezgodi nema ozlijeđenih osoba već je nastala samo manja materijalna šteta, zaustavite svoje vozilo, uklonite vozilo s kolnika, omogućite nesmetan promet, a o prometnoj nezgodi obavijestite najbližu policijsku upravu ili postaju. Oštećenoj osobi recite svoje ime i adresu, a na zahtjev pokažite i svoju vozačku dozvolu ili osobnu iskaznicu.

Ako se dogodi nezgoda u kojoj ima ozlijeđenih osoba, najvažnije je da im odmah pružite prvu pomoć, ako je to potrebno, prevezite ih u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ocijenite li da vozilo hitne pomoći može brzo stići na mjesto nezgode, nemojte ozlijeđene osobe prevoziti vašim autom. Pazite, bolje je da ozlijeđene osobe prevoze u zdravstvenu ustanovu vozila hitne pomoći, jer bi se nestručnim i/ili neprikladnim prijevozom stanje ozlijeđenih moglo pogoršati.

O prometnoj nezgodi hitno obavijestite najbližu policijsku upravu. Poduzmite sve potrebne mjere da oštećeno vozilo ili predmeti na putu ne dovedu u opasnost ostala vozila u prometu. Što je brže moguće postavite na put znakove za označavanje puta. Zatražite od osoba koje su prisustvovale nezgodi podatke o identitetu, to jest ime i adresu, što su vam one dužne dati. Na mjestu nezgode sačuvajte sve potrebne tragove do dolaska mjerodavne osobe koja će obaviti očevid.  Ne dopustite okupljanje prolaznika oko oštećenog vozila. Pazite, nakon nezgode morate ostati na mjestu događaja do dolaska ovlaštene službene osobe koja obavlja očevid. Udaljiti se smijete samo zbog pružanja pomoći ozlijeđenima ili obavještavanja o prometnoj nezgodi.

Nastane li kod nezgode požar, upotrijebite aparat za gašenje požara iz vašeg vozila. Po potrebi pomognite vozačima čija su vozila su­djelovala u nezgodi, na primjer pri pozivanju policije, zdravstvene ustanove, pri uzimanju podataka od svjedoka itd. Dobro proučite svoje dužnosti u slučaju prometne nezgode koje su propisane pravilima o sigurnosti u prometu.

Neke organizacije zahtijevaju od vozača da izradi izvještaj o prometnoj nezgodi u kojem mora jasno biti naznačeno gdje, zašto i kako se nezgoda dogodila. Podaci iz takvih izvještaja primjenjuju se za ustanovljavanje uvjeta koji uzrokuju nezgodu, a na osnovi njih planiraju se i mjere koje će pridonijeti sprečavanju daljih nezgoda. Ako se to od vas zahtijeva, poslije svake prometne nezgode izradite izvještaj o nezgodi. Ne smatrajte izradu izvještaja poslom kojega treba na najlakši i najbrži način završiti. Za izradu izvještaja postoje važni razlozi: time pomažete sprečavanju prometnih nezgoda ubuduće. Za izradu izvještaja tražite odgovarajuće, za tu svrhu pripremljene obrasce.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati