Postupak u slučaju prometne nezgode

Ako se nezgoda zbog bilo kojeg razloga dogodi, a vozač ili osoba koja se nađe u blizini mora znati što treba učiniti.

Ako se nezgoda nije dogodila vama, nego ste naišli na mjesto nezgode, prvenstveno vodite računa o mjestu gdje ćete ostaviti vaše vozilo kako ne biste uzrokovali dalje pogoršanje prometa na mjestu nezgode. Nakon toga pružite potrebnu prvu pomoć ozlijeđenim osobama u sklopu svojih mogućnosti.

Ako u prometnoj nezgodi nema ozlijeđenih osoba već je nastala samo manja materijalna šteta, zaustavite svoje vozilo, uklonite vozilo s kolnika, omogućite nesmetan promet, a o prometnoj nezgodi obavijestite najbližu policijsku upravu ili postaju. Oštećenoj osobi recite svoje ime i adresu, a na zahtjev pokažite i svoju vozačku dozvolu ili osobnu iskaznicu.

Ako se dogodi nezgoda u kojoj ima ozlijeđenih osoba, najvažnije je da im odmah pružite prvu pomoć, ako je to potrebno, prevezite ih u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ocijenite li da vozilo hitne pomoći može brzo stići na mjesto nezgode, nemojte ozlijeđene osobe prevoziti vašim autom. Pazite, bolje je da ozlijeđene osobe prevoze u zdravstvenu ustanovu vozila hitne pomoći, jer bi se nestručnim i/ili neprikladnim prijevozom stanje ozlijeđenih moglo pogoršati.

O prometnoj nezgodi hitno obavijestite najbližu policijsku upravu. Poduzmite sve potrebne mjere da oštećeno vozilo ili predmeti na putu ne dovedu u opasnost ostala vozila u prometu. Što je brže moguće postavite na put znakove za označavanje puta. Zatražite od osoba koje su prisustvovale nezgodi podatke o identitetu, to jest ime i adresu, što su vam one dužne dati. Na mjestu nezgode sačuvajte sve potrebne tragove do dolaska mjerodavne osobe koja će obaviti očevid.  Ne dopustite okupljanje prolaznika oko oštećenog vozila. Pazite, nakon nezgode morate ostati na mjestu događaja do dolaska ovlaštene službene osobe koja obavlja očevid. Udaljiti se smijete samo zbog pružanja pomoći ozlijeđenima ili obavještavanja o prometnoj nezgodi.

Nastane li kod nezgode požar, upotrijebite aparat za gašenje požara iz vašeg vozila. Po potrebi pomognite vozačima čija su vozila su­djelovala u nezgodi, na primjer pri pozivanju policije, zdravstvene ustanove, pri uzimanju podataka od svjedoka itd. Dobro proučite svoje dužnosti u slučaju prometne nezgode koje su propisane pravilima o sigurnosti u prometu.

Neke organizacije zahtijevaju od vozača da izradi izvještaj o prometnoj nezgodi u kojem mora jasno biti naznačeno gdje, zašto i kako se nezgoda dogodila. Podaci iz takvih izvještaja primjenjuju se za ustanovljavanje uvjeta koji uzrokuju nezgodu, a na osnovi njih planiraju se i mjere koje će pridonijeti sprečavanju daljih nezgoda. Ako se to od vas zahtijeva, poslije svake prometne nezgode izradite izvještaj o nezgodi. Ne smatrajte izradu izvještaja poslom kojega treba na najlakši i najbrži način završiti. Za izradu izvještaja postoje važni razlozi: time pomažete sprečavanju prometnih nezgoda ubuduće. Za izradu izvještaja tražite odgovarajuće, za tu svrhu pripremljene obrasce.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Rujan 28, 2023

  Upis u registar stručnjaka zaštite na radu

  Obavještavamo Vas o značajnoj promjeni u području obavljanja poslova zaštite na radu. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je inovativnu mjeru koja će utjecati na sve poslodavce u Hrvatskoj. Radi se o uspostavi posebnog registra stručnjaka zaštite na radu, što donosi novu obvezu za poslodavce te stavlja poseban naglasak na stručno usavršavanje i vođenje evidencije u vezi obavljanja poslova zaštite na radu. Ova nova inicijativa Ministarstva ima za cilj unaprijediti sigurnost i zdravlje radnika, potičući poslodavce na brigu o tim aspektima svojih radnika na sveobuhvatan i odgovoran način. Registracija stručnjaka zaštite na radu bit će obvezna za sve poslodavce u različitim sektorima, te će zahtijevati dosljedno praćenje i osiguranje stručnog kadra. Nadalje, poslodavci će biti dužni redovito osvježavati svoje znanje i vještine kroz stručno…
  Nastavite čitati
 • Rujan 19, 2023

  Tečaj o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama

  Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini Međimurske županije u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo / Službom za toksikologiju organizira tečaj pod nazivom „Tečaj o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama“. Tečaj će se održati online 27.09.2023. od 09:00 do 14:00 sati. Nakon tečaja, održati će se ispit o opasnim kemikalijama za radnike koji neposredno rukuju kemikalijama, koji će se održati…
  Nastavite čitati
 • Rujan 18, 2023

  Međunarodni seminar/webinar : Rizici i zaštita od fizičkog i psihičkog nasilja na radnom mjestu

  Europsko društvo inženjera sigurnosti (ESSE) organizira međunarodni webinar/seminar pod nazivom "Rizici i zaštita od fizičkog i psihičkog nasilja na radnom mjestu". Ovaj događaj planiran je za 27. listopada 2023. godine u trajanju od 10:00 – 15:00 sati, a održavati će se u Novom Sadu na adresi Staza Zdravlja 39, Vrdnik 22408, Srbija. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 1. listopada 2023. Za prijave sudionika (koji nisu autori) informacije su dostupne na internetskim stranicama ESSE-a, a krajnji rok prijave sudionika je 20.10.2023. TEMATSKI OKVIR ZA PRIJAVU PREZENTACIJA:
  Nastavite čitati