Prijevoz robe

Za transport težih tereta koristi­te ručna kolica ili rudle. Upotrijebite uvijek onu vrst kolica, koja je namijenjena teretu što ga upravo transportirate. Kod prijevoza robe rudlama, kolicima ili dizalom radnik može prignječiti pojedine dijelove tijela - bilo pri padu predmeta, bilo u oknu dizala - ako je ručno vozilo pretrpano, ili je teret loše složen, odnosno raspoređen. Naime, u takvim situacijama radnik nema potreban pregled prostora kojim se kreće. Osim toga, roba i predmeti mogu lako pasti s kolica, dok u dizalu mogu kolica ili predmeti zapeti između platforme i okna.

Upotrebljavajte ispravna kolica ili rudle, a robu slažite na njih stabilno, da ne padne, i samo do one visine koja će vam omogućiti dobar pregled kretanja.

Za prijevoz bačava te balona u kojima se nalaze jetke, nagrizajuće, otrovne ili druge štetne tvari upotrebljavajte samo speci­jalne rudle s hvatačima.


- Prije slaganja robe posta­vite kolica u položaj koji će vam omogućiti najlakši utovar i osigurajte ih od pomicanja.

- Ne stavljajte robu tako da strši izvan rubova ko­lica, a prije vožnje još jednom provjerite stabilnost složene robe.

- Oprezno i lagano vucite kolica da ne zahvatite robu s polica ili osobe koje se kreću trgovinom.

- Ako dizalom prevozite robu, ne uključujte dizalo dok robu ili kolica ne smjestite podalje od utovara.


Upozorite i druge osobe na opasnost od zapinjanja predmeta tijekom vožnje.


 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati