Sprječavanje nezgoda na radu kod upotrebe ručnih alata

Da bi se smanjile nezgode na radu, kojima je uzrok upotreba ručnog alata, treba se na radu pridržavati sljedećih pravila:

- Uvijek treba koristiti ispravan alat.
- Primjenjivati ispravan način rada.


- Alat treba odlagati na za to određena mjesta.
- Uvijek treba osobna zaštitna sredstva za zaštitu očiju od letećih čestica materijala koji se obrađuje.
- Koristite odgovarajuće zaštitne rukavice.
- Alat za rezanje treba biti dovoljno oštar.
- Oštrim alatima treba osobito pažljivo rukovati.
- Alat se ne smije držati u rukama ako su masne ili zauljene.
- Alat održavajte suhim i čistim.
- Predmet obrade osigurajte odgovarajućim prihvatom (odgovarajuće ga učvrstite prije obrade).
- Nikad ne nosite alat u džepovima; koristite odgovarajuće pojaseve sa nosačima alata.
- Ne koristite alat koji je olabavljen ili oštećen.
- Nakon korištenja alat vratite na odgovarajuće mjesto.
- Ne „silujte“ alat.
- Alat redovito kontrolirajte na ispravnost; obratite pozornost na napukline i druga oštećenja.
- Ne upotrebljavajte kliješta za stezanje matica ili vijaka.
- Nikad ne upotrebljavajte čekiće koji imaju olabavljenu ili oštećenu dršku.
- Alat nikad ne ostavljajte na podu.
- Nikad ne bacajte alat drugom radniku, već mu ga dodajte iz ruke u ruku.
- Ako trebate alat predati drugom radniku na višu ili nižu etažu, stavite ga u torbu ili kantu i koristite uže za podizanje, odnosno spuštanje.
- Nikad ne držite alat u ruci kad se penjete ljestvama; podignite ga užetom.
- Ne produžujte ručku alata raznim improvizacijama.

Primjenom ovih pravila mogu se izbjeći nezgode na radu, koje mogu rezultirati i ozljedom na radu ili oštećenjem radne opreme, te posredno materijalnim štetama.

- Za svaki posao treba upotrijebiti odgovarajući alat ispravne veličine. Upotreba prevelikih, premalih ili istrošenih odvijača nije dopuštena.


sprjecavanje-nezgoda-na-radu-kod-upotrebe-rucnih-alata


- Pri radu u potencijalno eksplozivnoj atmosferi koristite neiskreći alat.


- Kad trebate nešto rezati, nikad ne režite  prema sebi.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati