Sprječavanje nezgoda na radu kod upotrebe ručnih alata

Da bi se smanjile nezgode na radu, kojima je uzrok upotreba ručnog alata, treba se na radu pridržavati sljedećih pravila:

- Uvijek treba koristiti ispravan alat.
- Primjenjivati ispravan način rada.


- Alat treba odlagati na za to određena mjesta.
- Uvijek treba osobna zaštitna sredstva za zaštitu očiju od letećih čestica materijala koji se obrađuje.
- Koristite odgovarajuće zaštitne rukavice.
- Alat za rezanje treba biti dovoljno oštar.
- Oštrim alatima treba osobito pažljivo rukovati.
- Alat se ne smije držati u rukama ako su masne ili zauljene.
- Alat održavajte suhim i čistim.
- Predmet obrade osigurajte odgovarajućim prihvatom (odgovarajuće ga učvrstite prije obrade).
- Nikad ne nosite alat u džepovima; koristite odgovarajuće pojaseve sa nosačima alata.
- Ne koristite alat koji je olabavljen ili oštećen.
- Nakon korištenja alat vratite na odgovarajuće mjesto.
- Ne „silujte“ alat.
- Alat redovito kontrolirajte na ispravnost; obratite pozornost na napukline i druga oštećenja.
- Ne upotrebljavajte kliješta za stezanje matica ili vijaka.
- Nikad ne upotrebljavajte čekiće koji imaju olabavljenu ili oštećenu dršku.
- Alat nikad ne ostavljajte na podu.
- Nikad ne bacajte alat drugom radniku, već mu ga dodajte iz ruke u ruku.
- Ako trebate alat predati drugom radniku na višu ili nižu etažu, stavite ga u torbu ili kantu i koristite uže za podizanje, odnosno spuštanje.
- Nikad ne držite alat u ruci kad se penjete ljestvama; podignite ga užetom.
- Ne produžujte ručku alata raznim improvizacijama.

Primjenom ovih pravila mogu se izbjeći nezgode na radu, koje mogu rezultirati i ozljedom na radu ili oštećenjem radne opreme, te posredno materijalnim štetama.

- Za svaki posao treba upotrijebiti odgovarajući alat ispravne veličine. Upotreba prevelikih, premalih ili istrošenih odvijača nije dopuštena.


sprjecavanje-nezgoda-na-radu-kod-upotrebe-rucnih-alata


- Pri radu u potencijalno eksplozivnoj atmosferi koristite neiskreći alat.


- Kad trebate nešto rezati, nikad ne režite  prema sebi.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati