Uvod

Pri obavljanju radova na strojevima za preradu i obradu deveta svakodnevno ste izloženi mnogim opasnostima koje mogu izazvati različite nezgode, često s veoma ozbiljnim posljedicama. U svim fazama prerade i obrade drveta, obavljate radne operacije na strojevima koji, svojim pogonskim i radnim elementima (alatima), mogu zahvatiti prste ili šaku i prignječiti ih ili odsjeći.

Uz mehaničke operacije prerade i obrade drveta obavljate i takve poslove, gdje ste izloženi i štetnom djelovanju kemikalija, na primjer pri radu s otapalima, kod nanošenja ljepila, bojenja i slično. Prisutnost kemikalija, stvaranje eksplozivne smjese prašine i para zahtijevaju posebne preventivne mjere u pogonima za preradu i obradu drveta. Jednako tako postoje opasnosti od upadanja sitnih čestica piljevine u oko, a izloženi ste i opasnostima od udara električne struje, te ste suočeni i s nepovoljnim radnim uvjeti-ma uslijed buke, vibracije, hladnoće kao i drugim nepovoljnim uvjetima. Velik broj ovih opasnosti može se spriječiti poduzimanjem tehničkih mjera zaštite (ugradnjom zaštitnih naprava), osobnim zaštitnim sredstvima i sigurnim radnim postupcima.

Da biste mogli samostalno obavljati poslove i zadatke na koje se raspoređeni, kao i uspješno obavljati zadatke iz zaštite na svom radnom mjestu, od presudne je važnosti poznavanje svih opasnosti te provođenje svih propisanih mjera zaštite. Zbog toga propisi zahtijevaju da budete osposobljeni za rad na siguran način, a osposobljavanje obuhvaća teoretsku i praktičku obuku. Ako je to potrebno, zahtijevajte još i dodatne informacije o tome kako je organizirana zaštita na radu u vašem poduzeću. Nakon što ste uspješno savladali teoretski dio, osposobljavanje se nastavlja praktičnim dijelom obuke.
Uvjereni smo da ćete se takvim osposobljavanjem upoznati sa svim opasnostima na vašem radnom mjestu i da ćete po¬stupati u skladu s predloženim mjerama zaštite. Time ćete pridonijeti vašoj osobnoj sigurnosti, a i sigurnijim uvjetima rada.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati