Uvod

Pri obavljanju radova na strojevima za preradu i obradu deveta svakodnevno ste izloženi mnogim opasnostima koje mogu izazvati različite nezgode, često s veoma ozbiljnim posljedicama. U svim fazama prerade i obrade drveta, obavljate radne operacije na strojevima koji, svojim pogonskim i radnim elementima (alatima), mogu zahvatiti prste ili šaku i prignječiti ih ili odsjeći.

Uz mehaničke operacije prerade i obrade drveta obavljate i takve poslove, gdje ste izloženi i štetnom djelovanju kemikalija, na primjer pri radu s otapalima, kod nanošenja ljepila, bojenja i slično. Prisutnost kemikalija, stvaranje eksplozivne smjese prašine i para zahtijevaju posebne preventivne mjere u pogonima za preradu i obradu drveta. Jednako tako postoje opasnosti od upadanja sitnih čestica piljevine u oko, a izloženi ste i opasnostima od udara električne struje, te ste suočeni i s nepovoljnim radnim uvjeti-ma uslijed buke, vibracije, hladnoće kao i drugim nepovoljnim uvjetima. Velik broj ovih opasnosti može se spriječiti poduzimanjem tehničkih mjera zaštite (ugradnjom zaštitnih naprava), osobnim zaštitnim sredstvima i sigurnim radnim postupcima.

Da biste mogli samostalno obavljati poslove i zadatke na koje se raspoređeni, kao i uspješno obavljati zadatke iz zaštite na svom radnom mjestu, od presudne je važnosti poznavanje svih opasnosti te provođenje svih propisanih mjera zaštite. Zbog toga propisi zahtijevaju da budete osposobljeni za rad na siguran način, a osposobljavanje obuhvaća teoretsku i praktičku obuku. Ako je to potrebno, zahtijevajte još i dodatne informacije o tome kako je organizirana zaštita na radu u vašem poduzeću. Nakon što ste uspješno savladali teoretski dio, osposobljavanje se nastavlja praktičnim dijelom obuke.
Uvjereni smo da ćete se takvim osposobljavanjem upoznati sa svim opasnostima na vašem radnom mjestu i da ćete po¬stupati u skladu s predloženim mjerama zaštite. Time ćete pridonijeti vašoj osobnoj sigurnosti, a i sigurnijim uvjetima rada.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati