Tesarski radovi

• Pri postavljanju oplate prethodno je potrebno zaštititi se od pada s visine prihvatnim ili konzolnim skelama, mrežama ili zaštitnim pojasevima.

• Zaštitni pojas mora imati vješanje na leđima, a spojno uže dugačko najviše 1,5 m. Uz odobrenje neposrednog rukovodioca može se upotrijebiti dugačko čelično uže s automatskom kočnicom.

• Kod postavljanja oplate mora se postaviti odgovarajući radni pod. Zabranjeno je uspinjanje po oplati ili armaturi.

• Kod skidanja oplate, oplata se ne smije rušiti, već demontirati i složenu u dijelovima spustiti na tlo pomoću dizalice, konopcima i čekrcima i sl.

• Kod premazivanja oplate uljima potrebno je osigurati zaštitne rukavice otporne prema naftnim derivatima.

• Na jednoj mosnici se može stajati samo privremeno dok se ne postave ostale mosnice radnog poda, a hodanje po jednoj mosnici nije dozvoljeno. Zaštitna ograda postavlja se odmah nakon postavljenog radnog poda propisane širine, a tek nakon toga postavljaju se stupovi nosača i spajanje ostalih dijelova konstrukcije. Sav se potreban materijal prima s donje etaže. Zaštitni pojas, odnosno, spojno uže ne smije se skidati sve dok nije postavljena zaštitna ograda sa svim elementima popune. Kako je kretanje zaštitnim pojasom otežano, Na skeli se može po dužini napeti čelično uže, za koje se mogu okačiti spojna užeta. U povoljnim situacijama može se koristiti čelično spojno uže s bubnjem za namatanje i s automatskom kočnicom.

• Krov nadstrešnice uz objekte izrađuje se od dva reda križno položenih mosnica, nadstrešnica mora biti na odgovarajućoj visini, ali nikad niže od 220 cm iznad tla. Mosnice radnog poda treba spojiti «na sudar», odnosno, preklopiti i umetnuti trokutastu letvu. Ukupna dužina preklopa mosnice preko nosača ne smije nipošto biti veća od 20 cm, jer će se u protivnom slučaju, prilikom opterećenja slobodnog kraja prevelikog preklopa, mosnica podići uvis. Radni pod smije biti udaljen od zida ili drugog nepokretnog objekta najviše 20 cm.

• Ako se radni pod iz tehnoloških razloga mora odmaknuti za više od 20 cm od zida, na njemu treba postaviti zaštitnu ogradu, s obje strane, odnosno, radnici koji rade na tom mjestu moraju se vezati zaštitnim pojasom.

• Zaštitna ograda mora se postaviti na svim mjestima na visini iznad 1 m od tla ili od etaže. Zaštitna ograda mora biti visoka najmanje 100 cm.

• Kružna pila ne smije se koristiti ako nije opremljena čvrstom zaštitnom kapom iznad podložnog stola i pomičnom zaštitnom napravom ispod podložnog stola, koja prekriva list pile i kada pila nije u pogonu. Ako kružna pila nije opremljena razdjelnim klinom na smije se koristiti. Zaštitnu kapa namješta se tako da se nalazi najviše 5 mm iznad predmeta koji se obrađuje. Razdjelni klin se postavlja iza lista pile na udaljenosti od 3 do 10 mm, tako da se vrh klina nalazi pri dnu najvišeg zupca. Kod obrade malih komada koriste se potiskivači, potrebno je skinuti zaštitne rukavice, jer onemogućuju osjećaj opipa, pa list pile može zahvatiti rukavicu i povući prste. Pri piljenju manjih komada kružnom pilom potrebno je koristit potiskivače kao na slici: