Opasnosti i mjere zaštite

Kod ranije navedenih poslova, opasnosti koje prijete zdravstvenom radniku, mogu se svrstati u:

• povrede i bolesti lokomotornog sustava

• povrede i bolesti unutarnjih organa

• bolesti kardiovaskularnog sustava

Povrede i bolesti lokomotornog sustava su najčešće i gotovo nije potrebno spominjati neke druge opasnosti. Najveću opasnost pričinjavaju prijelomi, iščašenja, uganuća i dr.

Ove povrede se, uglavnom, javljaju zbog neadekvatne obuće i podova na koje se nadovezuje težina i nepokretnost bolesnika.

Druga vrsta opasnosti su bolesti vezane, uglavnom, uz dugotrano izlaganje određenim opterećenjima, ali i uz degeneracije koje donosi starost. Ovdje su česte deformacije kičme, zglobova i ekstremiteta. Kod ovakvih promjena, naročito loše djeluju nagli pokreti kod kojih se javljaju često uklještenja korijena spinalnih živaca, diskus hernije i druge promjene.

Povrede i bolesti unutrašnjih organa su nešto rjeđe, u odnosu na prethodne, ali su, uglavnom, vezane uz njih.

Naime, dizanje tereta, nagli pokreti i sl. izazivaju promjene na gastrointestinalnom traktu (ileus, spušteni probavni organi i sl.). Povrede jetre i slezene (rupture) kod pada na brid kreveta, udara u vrata, u kolica, u aparate i sl., te ostalih unutarnih organa, vezane su, uglavnom uz udarce i padove, te udarce prilikom padova.

Bolesti kardiovaskularnog sustava i sve ostale bolesti su bitne, kao i njihov intenzitet jer svaka od njih, na svoj način, može prilikom naprezanja uzrokovati teške posljedice, pa čak i za život zdravstvenog radnika (infarkt miokarda, apopleksija).

DA BISTE IZBJEGLI SVE NAVEDENE OPASNOSTI, U SLUČAJU DA SUDJELUJETE KOD PRENOŠENJA, PREVOŽENJA ILI PODIZANJA I NAMJEŠTANJA BOLESNIKA PRIDRŽAVAJTE SE SLIJEDĆIH UPUTA:

• UVIJEK NOSITE ADEKVATNU OBUĆU

• OBRATITE PAŽNJU NA PODLOGU PO KOJOJ HODATE (suha, vlažna i sl.)

• ZA PODIZANJE, PRENOŠENJE ILI NAMJEŠTANJE TEŽIH BOLESNIKA ZATRAŽITE POMOĆ I NE RADITE TO SAMI

• OCIJENITE DA LI S OBZIROM NA SVOJE ZDRAVSTVENO STANJE MOŽETE OBAVLJATI POSLOVE PODIZANJA, NAMJEŠTANJA ILI PRENOŠENJA BOLESNIKA. AKO TO NE MOŽETE OBAVIJESTITE O TOME SVOG NEPOSREDNOG RUKOVODIOCA

• PAZITE, TRUDNICE NIKAKO NE BI SMJELE PODIZATI ILI PRENAŠATI BOLESNIKE

Raznim drugim mjerama može se olakšati podizanje ili prenašanje bolesnika. To se treba riješiti tokom projektiranja, gradnje ili rekonstrukcije bolničkih odjela.

U RADU S PSIHIJATRIJSKIM BOLESNICIMA MAKSIMALNU PAŽNJU POSVETITE KONTAKTU, JER VAS JEDINO ODGOVARAJUĆA KOMUNIKACIJA MOŽE ZAŠTITITI OD NEPOŽELJNIH I NEUGODNIH SITUACIJA, PA I OPASNOSTI.

U RADU SA ZARAZNIM BOLESNICIMA, TAKOĐER PAZITE NA KONTAKT, JER VAS OSOBNA ZAŠTITNA SREDSTVA NE MOGU UVIJEK U POTPUNOSTI ZAŠTITITI OD INFEKCIJA.

KOD RUKOVANJA POMAGALIMA ZA PRENOŠENJE, PODIZANJE I PREVOŽENJE BOLESNIKA, PRIDRŽAVAJTE SE UPUTA PROIZVOĐAČA ILI DRUGIH UPUTA ZA RUKOVANJE, KAKO NE BI DOŠLO DO NEZGODA.