Kako bismo educirali i upoznali radnike sa svojim obvezama i odgovornostima iz zaštite na radu snimili smo video "Osnove zaštite na radu".

Ovo je uvodno predavanje našeg e-Learning sustava, a u 30-tak minuta koliko traje video, najbitnije što radnik treba znati iz područja zaštite na radu je sažeto, ali vrlo jasno objašnjeno. Ako se zaštita na radu ne provodi i ako se ne poduzimaju preventivne mjere, mogu nastati neželjene posljedice ne samo za poslodavca i radnika, nego za cijele obitelji, prijatelje, kolege i društvo u cjelini pa je neprovođenje zaštite na radu danas postalo društveno neprihvatljivo. Naime, kad se zaštita na radu ne provodi, uvijek postoje osobe koje trpe bol, mogu biti unakažene, postaju invalidi ili mogu smrtno stradati.

Provođenje zaštite na radu ima svrhu da ljudi budu pošteđeni osobnih agonija zbog ozljeda na radu jer sve što stroj može napraviti sirovini – zdrobiti je, ispeći, prepiliti, žigosati, samljeti – to isto može napraviti i radniku koji upravlja tim strojem ili ga nadzire. Primjerice, nezaštićene pogonske osovine mogu uzrokovati gubitak prstiju, ruku, pa i smrtne ozljede. Nije cilj zaštite na radu liječiti ozljede i gasiti požare, već je cilj zaštite na radu sve to sprječavati kako bi se radnici vraćali s posla živi, neozlijeđeni i zdravi.