Izvori opasnosti od električne struje

Opasnost od direktnog dodira

 

Opasnost da čovjek nehotice dođe u dodir s dijelovima pod naponom nazivamo opasnost od direktnog dodira (slučajan dodir).

Električna struja može djelovati na čovjeka samo onda kada prolazi kroz njegovo tijelo.

Ako čovjek svojim tijelom premosti dva vodiča koji se nalaze pod naponom, onda će se strujni krug zatvoriti od jednog vodiča preko čovječjeg tijela na drugi vodič.

No, čovjek ne mora istodobno doticati dva vodiča, a da ipak strada. Dovoljno je da dođe u dodir samo s jednim neizoliranim vodičem. Zemlja na kojoj čovjek stoji, također je dobar vodič, i strujni krug će se zatvoriti preko zemlje, pa će struja poteći kroz čovjeka. Što je tlo vlažnije, bolje provodi električnu struju i opasnost je veća. Takvu opasnost da čovjek nehotice dođe u dodir s dijelovima pod naponom nazivamo opasnost od direktnog dodira (slučajan dodir).

Sve električne instalacije i sva trošila izvode se prema standardima i propisima. Instalacije i trošila moraju biti pravilno izolirani i dimenzionirani, te izvedeni tako da je onemogućen dodir onih dijelova koji se nalaze pod naponom prigodom rada i rukovanja Takvu vrstu zaštite zovemo zaštita od direktnog dodira.

 

 

Opasnost od indirektnog dodira

 

Metalna kućišta električnih trošila i strojeva moraju biti bez napona. To postižemo kvalitetnom i ispravno odabranom izolacijom vodiča. No, događa se da izolacija bude oštećena, ili da oslabi uslijed starenja. U takvim slučajevima može doći do spoja između vodiča koji su pod naponom i metalnih kućišta trošila i strojeva. Tada se i kućišta nalaze pod naponom i svaki dodir čovjeka s takvim kućištem predstavlja opasnost. Ovu vrstu opasnosti zovemo opasnost od indirektnog dodira (previsoki napon dodira).

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati