Kvar na motornom vozilu

Briga o ispravnosti vozila podijeljena je podjednako na radionicu za održavanje vozila organizacije i na vozača. Iako vozilo napušta radionicu gotovo uvijek ispravno, pa i ispitano, vozač je upravo ona osoba koja će odlučiti o tome može li vozilo na put. Vozač mora uvijek prije puta vozilo pregledati, ispitati sve dijelove, a naročito one koji su posebno važni za sigurnost vožnje te u slučaju kvara zahtijevati njegovo popravljanje.

Međutim, vrlo često dogodi se da na putu nastane kvar na vozilu. Kako je, pak, vozač osoba koja najbolje poznaje vozilo, jer zapravo najviše vremena provede u njemu, trebalo bi da on zapazi kvar na vozilu prije nego što nastane nezgoda u vožnji. Ako je vozač dobro upoznat s vozilom, on može upravljati njime usprkos manjih kvarova, ako to ne utječe na sigurnost. No, odmah po povratku u radionicu, ili prije ako je to potrebno, nedostaci se moraju ukloniti. To će ponekad morati učiniti i sam vozač, naročito ako se radi o manjem kvaru. Ako se kvar ne može popraviti na cesti, vozilo se mora odvući u radionicu.

Vozači, ne krećite nikada vozilom na put, a da prije toga niste ispitali sve dijelove vozila, i to naročito one koji su važni za sigurnost vožnje. Obvezno provjerite da li imate kompletnu opremu i alat za obavljanje osnovnih popravaka na vozilu (garnitura najčešće potrebnih ključeva, posebno ključ za skidanje kotača i svjećica, odvijač, dizalica s podlogom i podmetačima za kotače te crpka za pneumatike). Ako zapazite kvar, zahtijevajte da se popravi prije polaska na put. Nastane li kvar na putu, procijenite možete li ga popraviti sami ili tek uz pomoć stručne radionice. Ako popravak obavljate sami, vodite računa o sigurnosti ostalih sudionika u prometu i vlastitoj sigurnosti.

Za sigurnost prometa poduzmite sve potrebne mjere, kao što su: zaustavljanje vozila izvan kolnika, označavanje vozila, kočenje vozila itd. Pri popravku vozila upotrebljavajte alat u svrhu za koju je namijenjen, na ispravan način i uz poduzimanje svih mjera koje će vaš rad učiniti sigurnim. Posebno pazite da prije podizanja vozila, zbog popravka na kotačima, s podmetačima onemogućite pomicanje vozila, a podlogom ispod dizalice spriječite njezino tonjenje ako nije oslonjena na čvrstu podlogu.

Radove na akumulatoru obavljajte uz uporabu osobnih zaštitnih sredstava da se ne bi ozlijedili kiselinom ili njome oštetili odjeću. Polijete li se kiselinom, odmah skinite odjeću i poliveni dio tijela isperite obilnom količinom vode.

Pri vučenju neispravnih vozila poštujte postojeće propise. Teretna motorna vozila i autobusi ne smiju se vući užetom za vuču, nego isključivo pomoću krute veze (rudom), i to ako je ispravan uređaj za upravljanje. Ako taj uređaj nije ispravan, vučenje se mora obavljati posebnim vozilom i vješanjem prednjeg kraja o krak na tom vozilu. Vučenim vozilom zabranjeno je prevoziti osobe. Pazite, vučenje noću obavljajte samo ako su na vučenom vozilu ispravna stražnja svjetla za označavanje vozila ili ako vučenje obavlja vozilo sa žutim rotacijskim svjetlom. Prije vučenja trebate na vozila postaviti znak (trokut) za označavanje zaustavljenog vozila na kolniku. Trokut se na motorno vozilo koje vuče drugo vozilo postavlja s prednje, a na vučeno vozilo sa stražnje strane. Natovareno motorno vozilo smijete samo u iznimnom slučaju vući do radionice na popravak. Ono se, u pravilu, prije toga na pogodnom mjestu mora istovariti.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati