Kvar na motornom vozilu

Briga o ispravnosti vozila podijeljena je podjednako na radionicu za održavanje vozila organizacije i na vozača. Iako vozilo napušta radionicu gotovo uvijek ispravno, pa i ispitano, vozač je upravo ona osoba koja će odlučiti o tome može li vozilo na put. Vozač mora uvijek prije puta vozilo pregledati, ispitati sve dijelove, a naročito one koji su posebno važni za sigurnost vožnje te u slučaju kvara zahtijevati njegovo popravljanje.

Međutim, vrlo često dogodi se da na putu nastane kvar na vozilu. Kako je, pak, vozač osoba koja najbolje poznaje vozilo, jer zapravo najviše vremena provede u njemu, trebalo bi da on zapazi kvar na vozilu prije nego što nastane nezgoda u vožnji. Ako je vozač dobro upoznat s vozilom, on može upravljati njime usprkos manjih kvarova, ako to ne utječe na sigurnost. No, odmah po povratku u radionicu, ili prije ako je to potrebno, nedostaci se moraju ukloniti. To će ponekad morati učiniti i sam vozač, naročito ako se radi o manjem kvaru. Ako se kvar ne može popraviti na cesti, vozilo se mora odvući u radionicu.

Vozači, ne krećite nikada vozilom na put, a da prije toga niste ispitali sve dijelove vozila, i to naročito one koji su važni za sigurnost vožnje. Obvezno provjerite da li imate kompletnu opremu i alat za obavljanje osnovnih popravaka na vozilu (garnitura najčešće potrebnih ključeva, posebno ključ za skidanje kotača i svjećica, odvijač, dizalica s podlogom i podmetačima za kotače te crpka za pneumatike). Ako zapazite kvar, zahtijevajte da se popravi prije polaska na put. Nastane li kvar na putu, procijenite možete li ga popraviti sami ili tek uz pomoć stručne radionice. Ako popravak obavljate sami, vodite računa o sigurnosti ostalih sudionika u prometu i vlastitoj sigurnosti.

Za sigurnost prometa poduzmite sve potrebne mjere, kao što su: zaustavljanje vozila izvan kolnika, označavanje vozila, kočenje vozila itd. Pri popravku vozila upotrebljavajte alat u svrhu za koju je namijenjen, na ispravan način i uz poduzimanje svih mjera koje će vaš rad učiniti sigurnim. Posebno pazite da prije podizanja vozila, zbog popravka na kotačima, s podmetačima onemogućite pomicanje vozila, a podlogom ispod dizalice spriječite njezino tonjenje ako nije oslonjena na čvrstu podlogu.

Radove na akumulatoru obavljajte uz uporabu osobnih zaštitnih sredstava da se ne bi ozlijedili kiselinom ili njome oštetili odjeću. Polijete li se kiselinom, odmah skinite odjeću i poliveni dio tijela isperite obilnom količinom vode.

Pri vučenju neispravnih vozila poštujte postojeće propise. Teretna motorna vozila i autobusi ne smiju se vući užetom za vuču, nego isključivo pomoću krute veze (rudom), i to ako je ispravan uređaj za upravljanje. Ako taj uređaj nije ispravan, vučenje se mora obavljati posebnim vozilom i vješanjem prednjeg kraja o krak na tom vozilu. Vučenim vozilom zabranjeno je prevoziti osobe. Pazite, vučenje noću obavljajte samo ako su na vučenom vozilu ispravna stražnja svjetla za označavanje vozila ili ako vučenje obavlja vozilo sa žutim rotacijskim svjetlom. Prije vučenja trebate na vozila postaviti znak (trokut) za označavanje zaustavljenog vozila na kolniku. Trokut se na motorno vozilo koje vuče drugo vozilo postavlja s prednje, a na vučeno vozilo sa stražnje strane. Natovareno motorno vozilo smijete samo u iznimnom slučaju vući do radionice na popravak. Ono se, u pravilu, prije toga na pogodnom mjestu mora istovariti.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati