Kvar na motornom vozilu

Briga o ispravnosti vozila podijeljena je podjednako na radionicu za održavanje vozila organizacije i na vozača. Iako vozilo napušta radionicu gotovo uvijek ispravno, pa i ispitano, vozač je upravo ona osoba koja će odlučiti o tome može li vozilo na put. Vozač mora uvijek prije puta vozilo pregledati, ispitati sve dijelove, a naročito one koji su posebno važni za sigurnost vožnje te u slučaju kvara zahtijevati njegovo popravljanje.

Međutim, vrlo često dogodi se da na putu nastane kvar na vozilu. Kako je, pak, vozač osoba koja najbolje poznaje vozilo, jer zapravo najviše vremena provede u njemu, trebalo bi da on zapazi kvar na vozilu prije nego što nastane nezgoda u vožnji. Ako je vozač dobro upoznat s vozilom, on može upravljati njime usprkos manjih kvarova, ako to ne utječe na sigurnost. No, odmah po povratku u radionicu, ili prije ako je to potrebno, nedostaci se moraju ukloniti. To će ponekad morati učiniti i sam vozač, naročito ako se radi o manjem kvaru. Ako se kvar ne može popraviti na cesti, vozilo se mora odvući u radionicu.

Vozači, ne krećite nikada vozilom na put, a da prije toga niste ispitali sve dijelove vozila, i to naročito one koji su važni za sigurnost vožnje. Obvezno provjerite da li imate kompletnu opremu i alat za obavljanje osnovnih popravaka na vozilu (garnitura najčešće potrebnih ključeva, posebno ključ za skidanje kotača i svjećica, odvijač, dizalica s podlogom i podmetačima za kotače te crpka za pneumatike). Ako zapazite kvar, zahtijevajte da se popravi prije polaska na put. Nastane li kvar na putu, procijenite možete li ga popraviti sami ili tek uz pomoć stručne radionice. Ako popravak obavljate sami, vodite računa o sigurnosti ostalih sudionika u prometu i vlastitoj sigurnosti.

Za sigurnost prometa poduzmite sve potrebne mjere, kao što su: zaustavljanje vozila izvan kolnika, označavanje vozila, kočenje vozila itd. Pri popravku vozila upotrebljavajte alat u svrhu za koju je namijenjen, na ispravan način i uz poduzimanje svih mjera koje će vaš rad učiniti sigurnim. Posebno pazite da prije podizanja vozila, zbog popravka na kotačima, s podmetačima onemogućite pomicanje vozila, a podlogom ispod dizalice spriječite njezino tonjenje ako nije oslonjena na čvrstu podlogu.

Radove na akumulatoru obavljajte uz uporabu osobnih zaštitnih sredstava da se ne bi ozlijedili kiselinom ili njome oštetili odjeću. Polijete li se kiselinom, odmah skinite odjeću i poliveni dio tijela isperite obilnom količinom vode.

Pri vučenju neispravnih vozila poštujte postojeće propise. Teretna motorna vozila i autobusi ne smiju se vući užetom za vuču, nego isključivo pomoću krute veze (rudom), i to ako je ispravan uređaj za upravljanje. Ako taj uređaj nije ispravan, vučenje se mora obavljati posebnim vozilom i vješanjem prednjeg kraja o krak na tom vozilu. Vučenim vozilom zabranjeno je prevoziti osobe. Pazite, vučenje noću obavljajte samo ako su na vučenom vozilu ispravna stražnja svjetla za označavanje vozila ili ako vučenje obavlja vozilo sa žutim rotacijskim svjetlom. Prije vučenja trebate na vozila postaviti znak (trokut) za označavanje zaustavljenog vozila na kolniku. Trokut se na motorno vozilo koje vuče drugo vozilo postavlja s prednje, a na vučeno vozilo sa stražnje strane. Natovareno motorno vozilo smijete samo u iznimnom slučaju vući do radionice na popravak. Ono se, u pravilu, prije toga na pogodnom mjestu mora istovariti.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati