Radni prostor oko strojeva

Prostor oko strojeva veoma je važan za sigurnost radnika koji rade na strojevima, kao i za sigurnost radnika pri dopremi i otpremi materijala. Oko strojeva ne smiju biti naslage materijala ili alata, koje bi onemogućavale pristup ili kretanje oko stroja. Sirovine i gotovi proizvodi moraju se odlagati na za to određene platforme ili police, vodeći računa o tome, da ne može doći do rušenja. Otpatke treba bacati, u posebno pripremljenu posudu. Kao i na svakom mjestu rada, tako i kod rada na strojevima potrebno je održavati urednost mjesta rada i radne okoline. To se postiže postavljanjem odgovarajućih polica za odlaganje materijala i gotovih proizvoda, kutijama za sitni materijal i alat, te odstranjivanjem nepotrebnih predmeta i materijala. Na ovaj se način sprječava zakrčivanje radnog prostora, mogućnost pada predmeta, te spoticanja i pada u prolazu, a omogućava se bolja prohodnost prolaznih putova i prilaza stroju što doprinosi sigurnosti pri radu s strojem. Samim time se postiže i bolja iskoristivost radnog prostora.

Okolina stroja treba biti tako uređena, da radnik može neometano obavljati, sve radne operacije. Pod na kojem radnik stoji mora biti ravan i gladak, ali ne i klizav. Pod mora biti čist od ulja, masti, piljevine, otpadaka i drugih predmeta koji bi mogli uzrokovati pokliznuće i pad radnika.  Ako se radnik kreće po mjestima na stroju koja se nalaze na visini većoj od1 metra od poda, ili se u podu nalazi otvor (gateri, trupčare), takva mjesta moraju biti stalno pokri­vena čvrstim daskama (debljine 30-50 mm), ili se oko otvora mora postaviti sigurna ograda za zaštitu radnika od padova.

Strojevi koji su prema tehnološkom procesu postavljeni uz transportere koji dopremaju i otpremaju poluizrađevine i gotovi proizvodi, moraju imati takav razmak od transportera, da ne mogu biti zahvaćeni dijelovi, tijela ili odjeće radnika koji radi za strojem. Oko strojeva mora se nalaziti dovoljan prostor za kretanje oko stroja, pogotovo ako se dijelovi stroja gibaju. Radna oprema se u radnom prostoru mora smjestiti tako da njeno kretanje odnosno gibanje njenih dijelova ne stvara opasna područja.

Električni kabeli i cjevovodi komprimiranog zraka ne smiju se slobodno polagati po podu, niti visjeti, u prolazima kojima se kreću radnici i transportna kolica. Također se ne smiju postavljati na takav način da bi zbog toga mogli biti oštećeni. Ako nije moguće da kabeli i cjevovodi budu ugrađeni u zidove i podove, onda je najbolje da budu provedeni do strojeva preko stropnih vodova (ili ispod stropova, ali dovoljno visoko iznad poda da ne budu zahvaćeni u prolazu), a zatim okomito spušteni, na strojeve.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati