Radni prostor oko strojeva

Prostor oko strojeva veoma je važan za sigurnost radnika koji rade na strojevima, kao i za sigurnost radnika pri dopremi i otpremi materijala. Oko strojeva ne smiju biti naslage materijala ili alata, koje bi onemogućavale pristup ili kretanje oko stroja. Sirovine i gotovi proizvodi moraju se odlagati na za to određene platforme ili police, vodeći računa o tome, da ne može doći do rušenja. Otpatke treba bacati, u posebno pripremljenu posudu. Kao i na svakom mjestu rada, tako i kod rada na strojevima potrebno je održavati urednost mjesta rada i radne okoline. To se postiže postavljanjem odgovarajućih polica za odlaganje materijala i gotovih proizvoda, kutijama za sitni materijal i alat, te odstranjivanjem nepotrebnih predmeta i materijala. Na ovaj se način sprječava zakrčivanje radnog prostora, mogućnost pada predmeta, te spoticanja i pada u prolazu, a omogućava se bolja prohodnost prolaznih putova i prilaza stroju što doprinosi sigurnosti pri radu s strojem. Samim time se postiže i bolja iskoristivost radnog prostora.

Okolina stroja treba biti tako uređena, da radnik može neometano obavljati, sve radne operacije. Pod na kojem radnik stoji mora biti ravan i gladak, ali ne i klizav. Pod mora biti čist od ulja, masti, piljevine, otpadaka i drugih predmeta koji bi mogli uzrokovati pokliznuće i pad radnika.  Ako se radnik kreće po mjestima na stroju koja se nalaze na visini većoj od1 metra od poda, ili se u podu nalazi otvor (gateri, trupčare), takva mjesta moraju biti stalno pokri­vena čvrstim daskama (debljine 30-50 mm), ili se oko otvora mora postaviti sigurna ograda za zaštitu radnika od padova.

Strojevi koji su prema tehnološkom procesu postavljeni uz transportere koji dopremaju i otpremaju poluizrađevine i gotovi proizvodi, moraju imati takav razmak od transportera, da ne mogu biti zahvaćeni dijelovi, tijela ili odjeće radnika koji radi za strojem. Oko strojeva mora se nalaziti dovoljan prostor za kretanje oko stroja, pogotovo ako se dijelovi stroja gibaju. Radna oprema se u radnom prostoru mora smjestiti tako da njeno kretanje odnosno gibanje njenih dijelova ne stvara opasna područja.

Električni kabeli i cjevovodi komprimiranog zraka ne smiju se slobodno polagati po podu, niti visjeti, u prolazima kojima se kreću radnici i transportna kolica. Također se ne smiju postavljati na takav način da bi zbog toga mogli biti oštećeni. Ako nije moguće da kabeli i cjevovodi budu ugrađeni u zidove i podove, onda je najbolje da budu provedeni do strojeva preko stropnih vodova (ili ispod stropova, ali dovoljno visoko iznad poda da ne budu zahvaćeni u prolazu), a zatim okomito spušteni, na strojeve.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati