Opasnosti od padova

Statistike pokazuju da se najveći broj ozljeda zbog padova događa kada se radnik spotakne o nešto ili se poklizne, a velik je broj ozljeda i zbog padova sa stepeništa i s visine. Takve ozljede čine čak i do 30 % svih ozljeda na radu. Osim ekonomske štete one uzrokuju bol, patnju, a ponekad čak i smrt radnika. Većina tih slučajeva nije se ni trebala dogoditi. Radnik se poklizne kada je premalo trenje između obuće koju nosi i površine po kojoj hoda, a spotakne se kad se nogom nenamjerno udari u neki objekt i tako izgubi ravnotežu.


Najčešći uzroci padova kada se radnik poklizne

- mokre površine ili proliveno ulje

- vremenske neprilike

- izlizani tepisi

- podovi različitog stupnja istezanja.


Najčešći uzroci padova kada se radnik spotakne:

- nepreglednost radnog prostora

- loša osvijetljenost

- kablovi na putu

- nezatvorene donje police

- neravne podne površine

- naborani tepisi. 


Kako spriječiti da se radnik poklizne ili spotakne?

- odmah očistiti, obrisati i osušiti sve prolivene tekućine

- označiti mokra područja

- paziti da su radne površine čiste i prolazi slobodni

- pričvrstiti (prilijepiti) i izravnati sve tepihe koji su naborani

- uvijek zatvarati ladice

- prekriti na odgovarajući način kablove koji prolaze preko radnih površina  

- održavati dobru osvijetljenost radnog prostora

- nositi odgovarajuću obuću na radnim mjestima gdje mogu nastati mokre površine i prolivenih tekućina

- čistiti radne prostorije nakon završetka posla

- i najvažnije: uvijek paziti i gledati kuda se hoda.

 

Pri kretanju po površinama radnih i pomoćnih prostorija, hodnika ili prolaza, postoji opasnost od pokliznuća, posrtanja i pada zbog prolivenih tekućina, razbacanog materijala, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača. Da bi se ove opasnosti otklonile, treba se pridržavati određenih pravila.

 

Ako se po prolazima ili hodnicima nalaze rasuti ili razbacani materijali koji otežavaju prolaz, odmah o tome obavijestite osobe zadužene za održavanje.

 

Kretanje stepenicama također može predstavljati opasnost od ozljeda uslijed pada ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane, ili su pak slabo osvijetljene.

Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, ni oštećene. Stepenice moraju imati ogradu s rukohvatom za zaštitu od pada.


Poslovi koji se obavljaju na povišenim mjestima predstavljaju opasnost od padova. Najčešći su uzroci ozljeda u ovim slučajevima improvizirane radne platforme od stolica i sanduka te oštećene, odnosno neodgovarajuće ljestve. Opasnost od pada postoji također i u slučaju kada ljestve nisu propisno izvedene ili su izrađene iz lošeg materijala, ako se slomi prečka, razmaknu dvostrane ljestve, ili se pak ljestve okliznu na glatkom betonskom podu ili parketu.

Kada se radovi obavljaju na povišenim mjestima, koristite samo ispravne i odgovarajuće ljestve. Jedino se tako možete zaštititi od padova. Vrlo je važno da se prije penjanja na ljestve one dobro pregledaju i po potrebi učvrste. Nikad se ne smije penjati na ljestve koje se tresu ili na ljestve sa skliskim prečkama, niti se za penjanje smiju koristi stolice i slično.

Pri čišćenju podova obvezno označite mokra područja. Ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih odstranite ili pozovite čistačicu da to učini kako se netko drugi na njih ne bi okliznuo ili spotaknuo. Po hodnicima ili prolazima ne bacajte otpatke od voća jer su opasniji od leda.


Pad predmeta

Predmeti odloženi na visini, to jest na ormarima, policama, pa i stolovima, mogu se prevrnuti ili pasti i tako prouzročiti različite ozljede, od neznatnih udaraca pa do teških povreda tijela, ruku, očiju i lica.

Ne povlačite predmete koje ne možete dohvatiti bez uspinjanja. Na police i ormare iznad visine glave ne odlažite predmete koji se mogu otkotrljati. Pokušajte utvrditi koji bi predmeti mogli pasti s visine u vašoj okolini i na vrijeme ih uklonite.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati