Opasnosti od padova

Statistike pokazuju da se najveći broj ozljeda zbog padova događa kada se radnik spotakne o nešto ili se poklizne, a velik je broj ozljeda i zbog padova sa stepeništa i s visine. Takve ozljede čine čak i do 30 % svih ozljeda na radu. Osim ekonomske štete one uzrokuju bol, patnju, a ponekad čak i smrt radnika. Većina tih slučajeva nije se ni trebala dogoditi. Radnik se poklizne kada je premalo trenje između obuće koju nosi i površine po kojoj hoda, a spotakne se kad se nogom nenamjerno udari u neki objekt i tako izgubi ravnotežu.


Najčešći uzroci padova kada se radnik poklizne

- mokre površine ili proliveno ulje

- vremenske neprilike

- izlizani tepisi

- podovi različitog stupnja istezanja.


Najčešći uzroci padova kada se radnik spotakne:

- nepreglednost radnog prostora

- loša osvijetljenost

- kablovi na putu

- nezatvorene donje police

- neravne podne površine

- naborani tepisi. 


Kako spriječiti da se radnik poklizne ili spotakne?

- odmah očistiti, obrisati i osušiti sve prolivene tekućine

- označiti mokra područja

- paziti da su radne površine čiste i prolazi slobodni

- pričvrstiti (prilijepiti) i izravnati sve tepihe koji su naborani

- uvijek zatvarati ladice

- prekriti na odgovarajući način kablove koji prolaze preko radnih površina  

- održavati dobru osvijetljenost radnog prostora

- nositi odgovarajuću obuću na radnim mjestima gdje mogu nastati mokre površine i prolivenih tekućina

- čistiti radne prostorije nakon završetka posla

- i najvažnije: uvijek paziti i gledati kuda se hoda.

 

Pri kretanju po površinama radnih i pomoćnih prostorija, hodnika ili prolaza, postoji opasnost od pokliznuća, posrtanja i pada zbog prolivenih tekućina, razbacanog materijala, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača. Da bi se ove opasnosti otklonile, treba se pridržavati određenih pravila.

 

Ako se po prolazima ili hodnicima nalaze rasuti ili razbacani materijali koji otežavaju prolaz, odmah o tome obavijestite osobe zadužene za održavanje.

 

Kretanje stepenicama također može predstavljati opasnost od ozljeda uslijed pada ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane, ili su pak slabo osvijetljene.

Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, ni oštećene. Stepenice moraju imati ogradu s rukohvatom za zaštitu od pada.


Poslovi koji se obavljaju na povišenim mjestima predstavljaju opasnost od padova. Najčešći su uzroci ozljeda u ovim slučajevima improvizirane radne platforme od stolica i sanduka te oštećene, odnosno neodgovarajuće ljestve. Opasnost od pada postoji također i u slučaju kada ljestve nisu propisno izvedene ili su izrađene iz lošeg materijala, ako se slomi prečka, razmaknu dvostrane ljestve, ili se pak ljestve okliznu na glatkom betonskom podu ili parketu.

Kada se radovi obavljaju na povišenim mjestima, koristite samo ispravne i odgovarajuće ljestve. Jedino se tako možete zaštititi od padova. Vrlo je važno da se prije penjanja na ljestve one dobro pregledaju i po potrebi učvrste. Nikad se ne smije penjati na ljestve koje se tresu ili na ljestve sa skliskim prečkama, niti se za penjanje smiju koristi stolice i slično.

Pri čišćenju podova obvezno označite mokra područja. Ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih odstranite ili pozovite čistačicu da to učini kako se netko drugi na njih ne bi okliznuo ili spotaknuo. Po hodnicima ili prolazima ne bacajte otpatke od voća jer su opasniji od leda.


Pad predmeta

Predmeti odloženi na visini, to jest na ormarima, policama, pa i stolovima, mogu se prevrnuti ili pasti i tako prouzročiti različite ozljede, od neznatnih udaraca pa do teških povreda tijela, ruku, očiju i lica.

Ne povlačite predmete koje ne možete dohvatiti bez uspinjanja. Na police i ormare iznad visine glave ne odlažite predmete koji se mogu otkotrljati. Pokušajte utvrditi koji bi predmeti mogli pasti s visine u vašoj okolini i na vrijeme ih uklonite.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 17, 2024

  Edukacija: Odnosi s javnošću i medijima

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom „Odnosni s javnošću i medijima“. Edukacija će se održati 06.06.2024. godine s početkom u 9:00 sati u Zagrebtower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Odnosi s javnošću i medijima brzo se mijenjaju i napreduju, zahtijevajući stalno usavršavanje. Menadžeri, zaposlenici i početnici u ovoj dinamičnoj branši trebaju stalno unapređivati svoje tehnike i alate kako bi efikasnije obavljali svakodnevne zadatke i imali više vremena za veće projekte.Radionica je osmišljena da vam za samo 4 sata pruži najnovije informacije i unaprijedi vaše znanje o PR alatima i tehnikama. U maloj i interaktivnoj grupi, praktično ćete vježbati organizaciju i pripremu pisanih i usmenih komunikacijskih alata za medije,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Međunarodni stručno-znanstveni skup - Zaštita na radu i zaštita zdravlja

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”, koji će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik, Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu susreću se stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja, s fokusom na razmjenu znanja i iskustava o zaštiti na radu, zaštiti zdravlja i zaštiti okoliša. Veleučilište u Karlovcu poziva vas da svojim znanjem i iskustvom obogatite ovaj skup te se pridružite aktivnostima putem pisanih radova. Rok za slanje sažetaka produžen je do 4. svibnja 2024., dok je rok za dostavu cjelovitih radova 24. svibnja 2024.
  Nastavite čitati