Opasnosti od padova

Statistike pokazuju da se najveći broj ozljeda zbog padova događa kada se radnik spotakne o nešto ili se poklizne, a velik je broj ozljeda i zbog padova sa stepeništa i s visine. Takve ozljede čine čak i do 30 % svih ozljeda na radu. Osim ekonomske štete one uzrokuju bol, patnju, a ponekad čak i smrt radnika. Većina tih slučajeva nije se ni trebala dogoditi. Radnik se poklizne kada je premalo trenje između obuće koju nosi i površine po kojoj hoda, a spotakne se kad se nogom nenamjerno udari u neki objekt i tako izgubi ravnotežu.


Najčešći uzroci padova kada se radnik poklizne

- mokre površine ili proliveno ulje

- vremenske neprilike

- izlizani tepisi

- podovi različitog stupnja istezanja.


Najčešći uzroci padova kada se radnik spotakne:

- nepreglednost radnog prostora

- loša osvijetljenost

- kablovi na putu

- nezatvorene donje police

- neravne podne površine

- naborani tepisi. 


Kako spriječiti da se radnik poklizne ili spotakne?

- odmah očistiti, obrisati i osušiti sve prolivene tekućine

- označiti mokra područja

- paziti da su radne površine čiste i prolazi slobodni

- pričvrstiti (prilijepiti) i izravnati sve tepihe koji su naborani

- uvijek zatvarati ladice

- prekriti na odgovarajući način kablove koji prolaze preko radnih površina  

- održavati dobru osvijetljenost radnog prostora

- nositi odgovarajuću obuću na radnim mjestima gdje mogu nastati mokre površine i prolivenih tekućina

- čistiti radne prostorije nakon završetka posla

- i najvažnije: uvijek paziti i gledati kuda se hoda.

 

Pri kretanju po površinama radnih i pomoćnih prostorija, hodnika ili prolaza, postoji opasnost od pokliznuća, posrtanja i pada zbog prolivenih tekućina, razbacanog materijala, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača. Da bi se ove opasnosti otklonile, treba se pridržavati određenih pravila.

 

Ako se po prolazima ili hodnicima nalaze rasuti ili razbacani materijali koji otežavaju prolaz, odmah o tome obavijestite osobe zadužene za održavanje.

 

Kretanje stepenicama također može predstavljati opasnost od ozljeda uslijed pada ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane, ili su pak slabo osvijetljene.

Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, ni oštećene. Stepenice moraju imati ogradu s rukohvatom za zaštitu od pada.


Poslovi koji se obavljaju na povišenim mjestima predstavljaju opasnost od padova. Najčešći su uzroci ozljeda u ovim slučajevima improvizirane radne platforme od stolica i sanduka te oštećene, odnosno neodgovarajuće ljestve. Opasnost od pada postoji također i u slučaju kada ljestve nisu propisno izvedene ili su izrađene iz lošeg materijala, ako se slomi prečka, razmaknu dvostrane ljestve, ili se pak ljestve okliznu na glatkom betonskom podu ili parketu.

Kada se radovi obavljaju na povišenim mjestima, koristite samo ispravne i odgovarajuće ljestve. Jedino se tako možete zaštititi od padova. Vrlo je važno da se prije penjanja na ljestve one dobro pregledaju i po potrebi učvrste. Nikad se ne smije penjati na ljestve koje se tresu ili na ljestve sa skliskim prečkama, niti se za penjanje smiju koristi stolice i slično.

Pri čišćenju podova obvezno označite mokra područja. Ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih odstranite ili pozovite čistačicu da to učini kako se netko drugi na njih ne bi okliznuo ili spotaknuo. Po hodnicima ili prolazima ne bacajte otpatke od voća jer su opasniji od leda.


Pad predmeta

Predmeti odloženi na visini, to jest na ormarima, policama, pa i stolovima, mogu se prevrnuti ili pasti i tako prouzročiti različite ozljede, od neznatnih udaraca pa do teških povreda tijela, ruku, očiju i lica.

Ne povlačite predmete koje ne možete dohvatiti bez uspinjanja. Na police i ormare iznad visine glave ne odlažite predmete koji se mogu otkotrljati. Pokušajte utvrditi koji bi predmeti mogli pasti s visine u vašoj okolini i na vrijeme ih uklonite.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati