Opće mjere zaštite pri preradi i obradi drveta

- Prostorije u kojima su smješteni strojevi za preradu i obradu drveta moraju imati izveden sistem opće i posebne ventilacije kojim se osigurava usisavanje piljevine, drvne i druge prašine, plinova i dima tako da njihova koncentracija bude ispod maksimalno dozvoljene koncentracije propisane po hrvatskim normama. Sistem za odvođenje prašine na oruđima za rad mora biti povezan s uređajem za uključivanje oruđa u rad tako da se oruđe za rad ne može staviti u pogon ako sistem za otprašivanje nije uključen.

 

- Organizacija je dužna osigurati da sva sredstva rada koja se koriste pri mehaničkoj preradi i obradi drveta budu ispravna i opremljena zaštitnim napravama. Za navedena sredstva rada organizacija je dužna pribaviti upute o njihovoj upotrebi i održavanju i isprave propisane propisima o zaštiti na radu.

 

- Radnicima koji obavljaju određene poslove odnosno radne zadatke pri mehaničkoj preradi i obradi drveta moraju se osigurati odgovarajuća osobna zaštitna sredstva prema vrsti posla koji obavljaju i utvrđenim štetnostima, a radnici su dužni da ih namjenski upotrebljavaju i da ih održavaju u ispravnom stanju.

 

- Organizacija koja obavlja poslove prerade i obrade drveta dužna je općim aktom o zaštiti na radu utvrditi u kojim radnim prostorijama i prostorima je zabranjeno pušenje, korištenje otvorenog plamena i užarenih predmeta.

 

- Obavljanje poslova u ugroženim prostorijama i prostorima kao što su cikloni, spremnici, kanali, jame, spremišta piljevine i drugih otpadaka mora biti povjereno najmanje dvojici radnika od kojih se jedan radnik mora nalaziti izvan ugroženog prostora i osiguravati rad drugom radniku koji obavlja poslove u ugroženom prostoru.

 

- Strojevima za preradu i obradu drveta smiju rukovati samo oni radnici koji su osposobljeni za obavljanje tih poslova na siguran način kojim se osigurava rad bez ugrožavanja vlastitog i tuđeg života i zdravlja.

 

- Prije rezanja trupaca i ostale drvene građe mora se materijal koji se obrađuje pregledati očevidom, a prema potrebi i posebnim uređajima da u njima nema ostataka željeza ili sličnih materijala kako bi se spriječilo pucanje reznog alata i povređivanje radnika.

 

- Dijelovi strojeva koji se pokreću, osim reznih alata i transportnih traka, moraju biti ograđeni sa svih strana.

 

- Odstranjivanje iverja, strugotine i drugih otpadaka za vrijeme rada stroja smije se obavljati samo ako je to tehnološkim procesom rada predviđeno i to posebnim sredstvima kao što su: ispuhivanje komprimiranim zrakom, metlice, četkice, lopatice, drveni gurači i slično.

 

- Pri obradi kratkih i uskih komada moraju se upotrebljavati posebne pomoćne naprave za njihovo potiskivanje i pridržavanje.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati