Opće mjere zaštite pri preradi i obradi drveta

- Prostorije u kojima su smješteni strojevi za preradu i obradu drveta moraju imati izveden sistem opće i posebne ventilacije kojim se osigurava usisavanje piljevine, drvne i druge prašine, plinova i dima tako da njihova koncentracija bude ispod maksimalno dozvoljene koncentracije propisane po hrvatskim normama. Sistem za odvođenje prašine na oruđima za rad mora biti povezan s uređajem za uključivanje oruđa u rad tako da se oruđe za rad ne može staviti u pogon ako sistem za otprašivanje nije uključen.

 

- Organizacija je dužna osigurati da sva sredstva rada koja se koriste pri mehaničkoj preradi i obradi drveta budu ispravna i opremljena zaštitnim napravama. Za navedena sredstva rada organizacija je dužna pribaviti upute o njihovoj upotrebi i održavanju i isprave propisane propisima o zaštiti na radu.

 

- Radnicima koji obavljaju određene poslove odnosno radne zadatke pri mehaničkoj preradi i obradi drveta moraju se osigurati odgovarajuća osobna zaštitna sredstva prema vrsti posla koji obavljaju i utvrđenim štetnostima, a radnici su dužni da ih namjenski upotrebljavaju i da ih održavaju u ispravnom stanju.

 

- Organizacija koja obavlja poslove prerade i obrade drveta dužna je općim aktom o zaštiti na radu utvrditi u kojim radnim prostorijama i prostorima je zabranjeno pušenje, korištenje otvorenog plamena i užarenih predmeta.

 

- Obavljanje poslova u ugroženim prostorijama i prostorima kao što su cikloni, spremnici, kanali, jame, spremišta piljevine i drugih otpadaka mora biti povjereno najmanje dvojici radnika od kojih se jedan radnik mora nalaziti izvan ugroženog prostora i osiguravati rad drugom radniku koji obavlja poslove u ugroženom prostoru.

 

- Strojevima za preradu i obradu drveta smiju rukovati samo oni radnici koji su osposobljeni za obavljanje tih poslova na siguran način kojim se osigurava rad bez ugrožavanja vlastitog i tuđeg života i zdravlja.

 

- Prije rezanja trupaca i ostale drvene građe mora se materijal koji se obrađuje pregledati očevidom, a prema potrebi i posebnim uređajima da u njima nema ostataka željeza ili sličnih materijala kako bi se spriječilo pucanje reznog alata i povređivanje radnika.

 

- Dijelovi strojeva koji se pokreću, osim reznih alata i transportnih traka, moraju biti ograđeni sa svih strana.

 

- Odstranjivanje iverja, strugotine i drugih otpadaka za vrijeme rada stroja smije se obavljati samo ako je to tehnološkim procesom rada predviđeno i to posebnim sredstvima kao što su: ispuhivanje komprimiranim zrakom, metlice, četkice, lopatice, drveni gurači i slično.

 

- Pri obradi kratkih i uskih komada moraju se upotrebljavati posebne pomoćne naprave za njihovo potiskivanje i pridržavanje.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Veljača 15, 2024

  Međunarodni seminar/webinar: Planiranje zaštite

  Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu organizira seminar/webinar pod nazivom „Planiranje zaštite“. Seminar će se održati 22.03.2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Holiday koji se nalazi na adresi Zmaja od Bosne 4, 71000 Sarajevo. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 22. veljače 2024. godine. Rok za prijavu sudionika seminara/webinara koji nisu autori je 15. ožujka 2024. godine, a prijavu je moguće izvršiti putem e-mail adrese: [email protected].
  Nastavite čitati
 • Veljača 14, 2024

  Video: Novi uređaj za mjerenje kemijskih štetnosti - Gasmet GT5000 Terra

  Sa zadovoljstvom vam predstavljamo najnoviji instrument tvrtke Preventa (ovlaštene od strane nadležnog ministarstva za mjerenje kemijskih čimbenika u radnom okolišu) - Gasmet GT5000 Terra, najnapredniji prenosivi uređaj za ovu vrstu mjerenja. U usporedbi s konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji su najčešće prisutni pri našim mjerenjima, ovaj instrument nudi ključne prednosti: - Gasmet GT5000 Terra koristi tehnologiju Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) za bržu i precizniju analizu zahvaljujući Fourierovoj transformaciji. Ova tehnologija ubrzava proces mjerenja i povećava razlučivost spektralnih traka, suprotno konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji često pokazuju nepreciznosti od plus/minus 10% pa sve do 25% kod određenih spojeva. - u skladu s načelima…
  Nastavite čitati
 • Veljača 05, 2024

  Seminar: Upravljanje kemikalijama 2024

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Upravljanje kemikalijama 2024.“ koji će se održati 20. ožujka 2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Diplomat na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb.  U NN 148/2023, dana 13. prosinca 2023. godine, objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima. Savjetovanje je namijenjeno: - svim pravnim i fizičkim osobama osobama koje proizvode, stavljaju na tržište (maloprodaja, veleprodaja)…
  Nastavite čitati
 • Siječanj 19, 2024

  Stručni seminar: Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac Tehnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliše i registar onečišćavanja okoliša ROO

  Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara regije Sjeverozapad (USOP) organizira stručni seminar pod nazivom „Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac tehnnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliša i registar onečišćavanja okoliša (ROO)“. Stručni seminar će se održati 16. veljače 2024. godine s početkom u 09:00 sati u kongresnoj dvorani Gradske sportske dvorane (Arena na Dravi), koji se nalazi na adresi Šetalište Franje Tuđmana, 42000 Varaždin. PROGRAM: 9:00 - 9:10 - UVODNA RIJEČ
  Nastavite čitati
 • Siječanj 16, 2024

  Priručnik: Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore

  Poslovna literatura d.o.o. predstavlja novo stručno izdanje u suradnji s autorom Krešimirom Petlićem, dipl. ing. sig., stručnjakom za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Naziv priručnika je „Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore“. Priručnik je koristan alat koji pruža sveobuhvatan pregled mjera zaštite od požara, koje poslodavac treba implementirati radi sigurnosti svih prisutnih u poslovnom prostoru – zaposlenika, stranaka, kupaca, klijenata te općenito svih osoba. Ovaj priručnik služi kao neprocjenjiv resurs, koji omogućuje dobru organizaciju sustava zaštite od požara u poslovnom subjektu ili provjeru valjanosti postojećeg sustava. Posebna pažnja posvećena je poslodavcima,…
  Nastavite čitati