Piljevina

Na strojevima za preradu i obradu drveta, kao što su gateri, trupčare, kružne pile i drugo, razvija se pri preradi drveta odgovarajuća količina piljevine koja može biti opasna. Sitnije čestice odlijeću od stroja na sve strane, pa mogu upasti u oko i vrlo ga teško ozlijediti. Ova opasnost karakteristična je za strojeve za sekundarnu preradu drveta. Opasnost od sitnih čestica može postojati i pri čišćenju strojeva, ako se za taj posao upotrebljava komprimirani zrak. Tada čestice mogu letjeti i do10 metaraod stroja.

Zaštita od piljevine kod strojeva za preradu i obradu drveta provodi se raznim sredstvima, ovisno o vrsti strojeva i opasnosti. Zaštita očiju provodi se odsisavanjem piljevine i prašine sa mjesta nastajanja, osobnim zaštitnim sredstvima, naočalama i štitnicima za oči i lice. Odsisni uređaji postavljaju se na strojeve za sekundarnu preradu drveta za odvođenje prašine neposredno s mjesta gdje ona nastaje. Odsisni uređaj mora biti povezan s uređajem za puštanje stroja u rad, tako da se stroj ne može pustiti u pogon bez istodobnog djelovanja uređaja za odsisivanje prašine.

Najefikasniji način je primjena odsisnih uređaja, koji se ugrađuju na svakom pojedinom stroju. Uređaji se sastoje od odsisnih cijevi i ciklona s odsisnim ventilatorom (ekshaustorom). Usisni otvor cijevi je takvog oblika i veličine da se nastala piljevina u struji usisavanog zraka usmjerava prema usisnom otvoru.

Spojevi usisne cijevi s ciklonom moraju dobro brtviti. Naročito treba paziti, kod gibljivih cijevi, da se svako oštećenje ili slabi spoj na vrijeme uoči i popravi, jer će u protivnom ventilator kroz oštećenja i procjepe usisavati čisti zrak, a pri tome smanjit će se efekt usisavanja piljevine na mjestu radnog postupka. O svakom oštećenju odsisnih uređaja i njihovih dijelova odmah obavijestite neposrednog rukovoditelja ili službu održavanja.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati