Piljevina

Na strojevima za preradu i obradu drveta, kao što su gateri, trupčare, kružne pile i drugo, razvija se pri preradi drveta odgovarajuća količina piljevine koja može biti opasna. Sitnije čestice odlijeću od stroja na sve strane, pa mogu upasti u oko i vrlo ga teško ozlijediti. Ova opasnost karakteristična je za strojeve za sekundarnu preradu drveta. Opasnost od sitnih čestica može postojati i pri čišćenju strojeva, ako se za taj posao upotrebljava komprimirani zrak. Tada čestice mogu letjeti i do10 metaraod stroja.

Zaštita od piljevine kod strojeva za preradu i obradu drveta provodi se raznim sredstvima, ovisno o vrsti strojeva i opasnosti. Zaštita očiju provodi se odsisavanjem piljevine i prašine sa mjesta nastajanja, osobnim zaštitnim sredstvima, naočalama i štitnicima za oči i lice. Odsisni uređaji postavljaju se na strojeve za sekundarnu preradu drveta za odvođenje prašine neposredno s mjesta gdje ona nastaje. Odsisni uređaj mora biti povezan s uređajem za puštanje stroja u rad, tako da se stroj ne može pustiti u pogon bez istodobnog djelovanja uređaja za odsisivanje prašine.

Najefikasniji način je primjena odsisnih uređaja, koji se ugrađuju na svakom pojedinom stroju. Uređaji se sastoje od odsisnih cijevi i ciklona s odsisnim ventilatorom (ekshaustorom). Usisni otvor cijevi je takvog oblika i veličine da se nastala piljevina u struji usisavanog zraka usmjerava prema usisnom otvoru.

Spojevi usisne cijevi s ciklonom moraju dobro brtviti. Naročito treba paziti, kod gibljivih cijevi, da se svako oštećenje ili slabi spoj na vrijeme uoči i popravi, jer će u protivnom ventilator kroz oštećenja i procjepe usisavati čisti zrak, a pri tome smanjit će se efekt usisavanja piljevine na mjestu radnog postupka. O svakom oštećenju odsisnih uređaja i njihovih dijelova odmah obavijestite neposrednog rukovoditelja ili službu održavanja.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati