Podizanje i prenošenje tereta

Ručno podizanje, prenošenje i odlaganje različitih pred­meta pri radu u ugostiteljstvu i hotelijerstvu kao što su sanduci, vreće i slično, uglavnom obavijaju sami radnici koji za taj posao nisu posebno uvježbani. Zbog toga se radnici brzo umaraju, njihov radni učinak pada, a povećava se mogućnost ozljeđivanja. Najčešće se događa da radnik ozlijedi kičmu, zglobove ili mišiće. Stalnom primjenom podesne metode za podizanje i prenošenje predmeta, posao se može obaviti uz manje napore i bez ozljeda. 

Za sigurno podizanje i prenošenje manjih predmeta potrebno je pridržavati se slijedećih uputa:

- Procijenite odoka težinu predmeta. Ako smatrate da je predmet pretežak za vaše mogućnosti nemojte ga podizati, već zatražite pomoć. Zatim stati uz predmet i okrenuti se prema smjeru u kome se predmet planira prenijeti.

- Zauzmite siguran položaj nogu i pravilan širok stav radi ravnoteže – stopala moraju biti širom razmaknuta s jednom nogom, lagano prema naprijed radi ravnoteže. To znači da su noge postavljene u raskorak s razmakom stopala od po prilici 20 do30 cm. Isto ako postavite stopala neposredno uz podnožje predmeta. Na taj način zaštićujete leđne mišiće od preopterećenja.

- Savijte koljena i čučnite toliko nisko da predmet možete sigurno prihvatiti. Ne saginjite se, već držite kičmu ravno i što je mogu­će više uspravno. Ako je potrebno, koljena raširite, ili samo jedno koljeno više približite predmetu. Zatim zahvatite rukom predmet i počnite ga podizati, i to snagom nogu, jer pri tomu koristite najsnažnije grupe mišića u tijelu. Predmet držite cijelo vrijeme potpuno uz tijelo.

- Uspravite se i podignite predmet na visinu pogodnu za prenošenje, lagano, bez trzaja, snagom nožnih mišića sve dok se noge ne isprave, a leđa pri tom moraju ostati uspravna. Pri pro­mijeni smjera kretanja budite pažljivi, ne okrečite gornji dio tijela. Smjer kretanja mijenjajte isključivo promjenom položaja nogu.

- Prenesite predmet (po potrebi napraviti stanku).

- Odložite predmet. Kod odlaganja predmeta najprije stavite na stol samo dio predmeta, a onda ga do kraja gurnite rukama ili, ako je potrebno, tijelom. Ako predmet kojega ste nosili u visini pojasa želite spustiti na pod, postupite slično kao i kod podizanja. Uz što je moguće više us­pravnu kičmu i s predmetom priljubljenim uz tijelo, savijte koljena i spuštajte predmet mišićima ruku i nogu.


Kod dizanja vreće s platforme ili rampe

- pristupite vreći okrenuti leđima

- uhvatite vreću za čvor obim rukama, zabacite je na leđa tako da zadržite ravnotežu

- kod prenošenja vreće nagnite se malo naprijed.

 


Kod podizanja vreće sa zemlje i prenošenja na ramenu

- pristupite vreći, razmakni

- lijevom rukom uhvatite čvor vreće, a desnu ruku podvucite ispod vreće

- zabacite vreću na rame, što bliže šiji istovremeno se uspravljajući

- tijelo nagnite malo naprijed

- desnom, ili obim rukama, držite čvor vreće; vreću lagano nagnite prema na­trag, zadržavajući pri tom ravnotežu.

Pri odlaganju vreće na rampu ili platformu leđima se približite rampi ili platformi i pustite da vreća slobodno klizne dolje na rampu - platformu.

 

Kod odlaganja vreće na tlo odmaknite desnu nogu, nagnite tijelo naprijed, lijevom rukom povucite vreću, koja klizi po zgrčenoj desnoj ruci, ili se pak sagnite i istovremeno jednim zamahom stavite vreću na tlo.

 

Za transport težih sanduka, vreća ili bačava koristi­te ručna kolica ili rudle.

Upotrijebite uvijek onu vrst kolica, koja je namijenjena teretu što ga upravo transportirate.


Uspravni pomični prozori, koji obično služe kao šalteri za izdavanje hrane i pića, trebaju imati osigurač koji će učvrstiti prozor u podignutom položaju protivnom slučaju često se događa da prozor iznenada padne na ruke osoblja.

 

Najtraženije usluge

Loading...