POVJERENIK RADNIKA ZA ZAŠTITU NA RADU

Zakon o zaštiti na radu pored drugih pitanja i odnosa uređuje prava i obveze povjerenika radnika za zaštitu na radu.

Povjerenik radnika za zaštitu na radu radnik je kojeg su ostali radnici u nekoj tvrtki izabrali da zastupa njihove interese na području zaštite na radu.

Povjerenik radnika za zaštitu na radu osoba je koja treba nadzirati je li zaštita na radu provedena sukladno propisima, a kad primijeti da na tom području nešto nije u redu, tada treba nastojati napraviti sve što je u njegovoj moći da se stanje popravi, i to u suradnji s radnicima, rukovoditeljima, stručnjakom zaštite na radu, inspekcijom rada, sindikatom, liječnikom medicine rada i svim drugim osobama koje mogu djelovati na tom području.

Izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu pokreće se na prijedlog sindikata ili najmanje dvadeset 20 % radnika zaposlenih kod određenog poslodavca.

U najvećem broju slučajeva povjerenik će u svom radnom vremenu raditi „dvije vrste“ poslova i zadataka: jedno su oni za koje ima sklopljen ugovor o radu, a drugo su poslovi povezani s dužnostima povjerenika.

To zahtijeva od povjerenika da bude dobar i uzoran radnik, da posjeduje stručne i druge radne sposobnosti, vještine i radne navike, da ima poseban odnos prema radnicima, poslodavcu i njegovim sredstvima rada, radnom okolišu i cjelokupnoj djelatnosti koju poslodavac obavlja.

Da bi to mogao, povjerenik mora stalno obnavljati i proširivati znanja, poznavati postupke rada i proizvodni proces te potencijalne rizike, uvjete rada, biti obaviješten, vršiti uvid u dokumentaciju poslodavca, primati primjedbe radnika, surađivati s nadležnim inspektorima i prisustvovati inspekcijskim pregledima, drugim riječima biti sveprisutan u poslovima zaštite na radu.

Zbog toga uživa posebnu zaštitu djelovanja sukladno Zakonu o zaštiti na radu.

Poslodavac je dužan povjereniku za zaštitu na radu osigurati uvjete za nesmetano obavljanje njegove dužnost. To znači da mu treba davati potrebne obavijesti i omogućiti uvid u sve propise i isprave koje se odnose na zaštitu na radu.

Važno je napomenuti da povjerenik radnika za zaštitu na radu nema izvršnu vlast, već obavlja zastupničku funkciju i posreduje između svog izbornog tijela i poslodavca.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati