Površine za kretanje

Pri kretanju radnim površinama gotovo neprekidno je prisutna opasnost od posrtanja i padova iz najrazličitijih razloga: zbog prolivene tekućine, razbacane robe, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača i tome slično. Zato radne i pomoćne površine kojima se kreću osoblje i potrošači moraju biti ravne i glatke, ali ne i klizave, što se postiže dobrom konstrukcijom podova i pravilnim održavanjem. Pad na površini po kojoj se hoda, na ravnom podu, može također uzrokovati ozljede, često s veoma teškim posljedicama. U cilju sprečavanja ozljeda zbog padova posebnu pažnju treba posvetiti izvedbi i održavanju površina po kojima se kreću zaposleni radnici, a pri kretanju treba se pridržavati i određenih pravila sigurnosti.

Ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih očistite ili pozovite čistačicu da to učini.


Sagovi, također, mogu biti opasni ako su postavljeni na glatke podove, ako se na uglovima zavrću, ili su pak oštećeni. U svim ovim slučajevima mogu nastati padovi s težim posljedicama. Stoga sagovi moraju biti zaštićeni od klizanja odgovarajućim pod­logama od mreže ili slično, a na uglovima trebaju biti pričvršćene metalne trokutaste pločice za zaštitu od uvijanja. Stare, poderane i oštećene sagove treba od­mah zamijeniti novima. O svakoj neispravnosti ko­ju primijetite na sagovi­ma u vašoj okolini obavijestite neposrednog voditelja ili službu održavanja.

Izbjegavajte nošenje cipela s tankom potpeticom, naročito na površinama gdje su postavljene rešetke.

Pod prodavaonice mora biti izveden od tvrdog materijala koji je slab vodič topline, koji se lako čisti i ne stvara prašinu. To može biti parket, daske, različiti podovi od plastičnih masa i slično. Ako, pak, prodavaonica ima takozvani hladan pod, to jest pod od betona ili kamena, dio poda na prostoru radnih mjesta gdje se radnici najviše zadržavaju mora biti pokriven materijalom koji ima odgovarajuća toplinska svojstva. Na taj način spriječit će se prekomjerno hlađenje tijela preko poda.

Ako rad obavljate u prostoriji s hladnim podom, kao što je kamen, beton i slično, zahtijevajte da se pod prekrije materijalom odgovarajućih toplinskih svojstava.

Prolazi kojima se kreću prodavači i kupci moraju biti određene širine da se omogući sigurno i nesmetano kretanje. Ako se po tim prolazima obavlja i transport robe, tada oni moraju odgovarati i posebnim zahtjevima. Širina prolaza između polica s robom i prodajnih stolova trebala bi iznositi najmanje 75 cm, a širina prolaza između izložene robe, kojima se kreću potrošači najmanje 65 cm. Na prolazima nipošto ne ostavljajte robu, ambalažu ili bilo kakve druge predmete.

Otvori u podu koji služe za silaženje u podrumske prostorije, zatim otvori za dizala, energetske kanale, instalacije, revizijska okna i slično, moraju biti zaštićeni od padova na odgovarajući način. Najčešće se oni zaštićuju ogradama ili poklopcima, odnosno poklopac može biti izveden tako da u otvorenom položaju služi kao zaštitna ograda.

Svi otvori u podu moraju biti zatvoreni poklopcem ili ograđeni ogradom. Ako primijetite da to nije učinjeno, odmah o tome obavijestite svojeg voditelja ili osobu zaduženu za održavanje. Ne dirajte privremeno postavljenu ogradu, ona služi za vašu zaštitu.

Kretanje stepenicama također može predstavljati opasnost od ozljeda zbog pada ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane ili su pak slabo osvijetljene. Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, niti oštećene. Ako su na stepenice postavljeni sagovi, oni trebaju biti dobro učvršćeni i zategnuti šipkama, i to posebno na svakoj stepenici. Stepenice moraju imati ogradu s rukohvatom za zaštitu od pada. Ako uočite bilo kakvu neispravnost na stepenicama, zaštitnoj ogradi ili rukohvatu, obavijestite o tome neposrednog voditelja. Nikada ne ostavljajte na stepenicama robu ili neke druge predmete.

Staklena vrata i staklene stijene, koje se danas u trgovinama sve češće postavljaju, jesu prilično velika opasnost od ozljeda zbog loma stakla ako osobe nisu na njih neposredno upozorene. Staklena vrata i staklene stijene moraju u visini očiju biti označene uočljivim znakom. Pri tome nemojte zaboraviti i na oznake za djecu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati