Površine za kretanje

Pri kretanju radnim površinama gotovo neprekidno je prisutna opasnost od posrtanja i padova iz najrazličitijih razloga: zbog prolivene tekućine, razbacane robe, zakrčenih prolaza, oštećenih podova i prostirača i tome slično. Zato radne i pomoćne površine kojima se kreću osoblje i potrošači moraju biti ravne i glatke, ali ne i klizave, što se postiže dobrom konstrukcijom podova i pravilnim održavanjem. Pad na površini po kojoj se hoda, na ravnom podu, može također uzrokovati ozljede, često s veoma teškim posljedicama. U cilju sprečavanja ozljeda zbog padova posebnu pažnju treba posvetiti izvedbi i održavanju površina po kojima se kreću zaposleni radnici, a pri kretanju treba se pridržavati i određenih pravila sigurnosti.

Ako se po podu prolije neka tekućina ili padnu predmeti, odmah ih očistite ili pozovite čistačicu da to učini.


Sagovi, također, mogu biti opasni ako su postavljeni na glatke podove, ako se na uglovima zavrću, ili su pak oštećeni. U svim ovim slučajevima mogu nastati padovi s težim posljedicama. Stoga sagovi moraju biti zaštićeni od klizanja odgovarajućim pod­logama od mreže ili slično, a na uglovima trebaju biti pričvršćene metalne trokutaste pločice za zaštitu od uvijanja. Stare, poderane i oštećene sagove treba od­mah zamijeniti novima. O svakoj neispravnosti ko­ju primijetite na sagovi­ma u vašoj okolini obavijestite neposrednog voditelja ili službu održavanja.

Izbjegavajte nošenje cipela s tankom potpeticom, naročito na površinama gdje su postavljene rešetke.

Pod prodavaonice mora biti izveden od tvrdog materijala koji je slab vodič topline, koji se lako čisti i ne stvara prašinu. To može biti parket, daske, različiti podovi od plastičnih masa i slično. Ako, pak, prodavaonica ima takozvani hladan pod, to jest pod od betona ili kamena, dio poda na prostoru radnih mjesta gdje se radnici najviše zadržavaju mora biti pokriven materijalom koji ima odgovarajuća toplinska svojstva. Na taj način spriječit će se prekomjerno hlađenje tijela preko poda.

Ako rad obavljate u prostoriji s hladnim podom, kao što je kamen, beton i slično, zahtijevajte da se pod prekrije materijalom odgovarajućih toplinskih svojstava.

Prolazi kojima se kreću prodavači i kupci moraju biti određene širine da se omogući sigurno i nesmetano kretanje. Ako se po tim prolazima obavlja i transport robe, tada oni moraju odgovarati i posebnim zahtjevima. Širina prolaza između polica s robom i prodajnih stolova trebala bi iznositi najmanje 75 cm, a širina prolaza između izložene robe, kojima se kreću potrošači najmanje 65 cm. Na prolazima nipošto ne ostavljajte robu, ambalažu ili bilo kakve druge predmete.

Otvori u podu koji služe za silaženje u podrumske prostorije, zatim otvori za dizala, energetske kanale, instalacije, revizijska okna i slično, moraju biti zaštićeni od padova na odgovarajući način. Najčešće se oni zaštićuju ogradama ili poklopcima, odnosno poklopac može biti izveden tako da u otvorenom položaju služi kao zaštitna ograda.

Svi otvori u podu moraju biti zatvoreni poklopcem ili ograđeni ogradom. Ako primijetite da to nije učinjeno, odmah o tome obavijestite svojeg voditelja ili osobu zaduženu za održavanje. Ne dirajte privremeno postavljenu ogradu, ona služi za vašu zaštitu.

Kretanje stepenicama također može predstavljati opasnost od ozljeda zbog pada ako stepenice nisu ispravno izvedene, održavane ili su pak slabo osvijetljene. Stepenice ne smiju biti klizave, naročito na rubovima, niti oštećene. Ako su na stepenice postavljeni sagovi, oni trebaju biti dobro učvršćeni i zategnuti šipkama, i to posebno na svakoj stepenici. Stepenice moraju imati ogradu s rukohvatom za zaštitu od pada. Ako uočite bilo kakvu neispravnost na stepenicama, zaštitnoj ogradi ili rukohvatu, obavijestite o tome neposrednog voditelja. Nikada ne ostavljajte na stepenicama robu ili neke druge predmete.

Staklena vrata i staklene stijene, koje se danas u trgovinama sve češće postavljaju, jesu prilično velika opasnost od ozljeda zbog loma stakla ako osobe nisu na njih neposredno upozorene. Staklena vrata i staklene stijene moraju u visini očiju biti označene uočljivim znakom. Pri tome nemojte zaboraviti i na oznake za djecu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati