Prijenos robe

Ručni prijenos i odlaganje robe na određena mjesta u trgovini uglavnom obavlja osoblje koje nije za to posebno uvježbano, pa ne poznaje tehniku rukovanja teretom. Zbog toga se radnici brzo umaraju, njihov radni učinak opada, a povećava se i mogućnost ozljeđivanja. Kod tih poslova postoji opasnost da se ozlijedi kičma, zglobovi ili mišići, a mogu biti ozlijeđeni i potrošači koji se nalaze u blizini. Stalnom primjenom odgovarajuće metode za podizanje i prijenos predmeta posao se može obaviti uz manje napora i bez ozljeda.

Za sigurno podizanje i prijenos predmeta potrebno je držati se sljedećih uputa:

1. Procijenite odoka težinu predmeta. Ako smatrate da je predmet pretežak za vaše mogućnosti nemojte ga podizati, već zatražite pomoć. Zatim stati uz predmet i okrenuti se prema smjeru u kome se predmet planira prenijeti.

2. Zauzmite siguran položaj nogu i pravilan širok stav radi ravnoteže – stopala moraju biti širom razmaknuta s jednom nogom, lagano prema naprijed radi ravnoteže. To znači da su noge postavljene u raskorak s razmakom stopala od po prilici 20 do30 cm. Isto ako postavite stopala neposredno uz podnožje predmeta. Na taj način zaštićujete leđne mišiće od preopterećenja.

3. Savijte koljena i čučnite toliko nisko da predmet možete sigurno prihvatiti. Ne saginjite se, već držite kičmu ravno i što je mogu­će više uspravno. Ako je potrebno, koljena raširite, ili samo jedno koljeno više približite predmetu. Zatim zahvatite rukom predmet i počnite ga podizati, i to snagom nogu, jer pri tomu koristite najsnažnije grupe mišića u tijelu. Predmet držite cijelo vrijeme potpuno uz tijelo.

4. Uspravite se i podignite predmet na visinu pogodnu za prenošenje, lagano, bez trzaja, snagom nožnih mišića sve dok se noge ne isprave, a leđa pri tom moraju ostati uspravna. Pri promijeni smjera kretanja budite pažljivi, ne okrečite gornji dio tijela. Smjer kretanja mijenjajte isključivo promjenom položaja nogu.

5. Prenesite predmet (po potrebi napraviti stanku).

6. Odložite predmet. Kod odlaganja predmeta najprije stavite na stol samo dio predmeta, a onda ga do kraja gurnite rukama ili, ako je potrebno, tijelom. Ako predmet kojega ste nosili u visini pojasa želite spustiti na pod, postupite slično kao i kod podizanja. Uz što je moguće više us­pravnu kičmu i s predmetom priljubljenim uz tijelo, savijte koljena i spuštajte predmet mišićima ruku i nogu. Dugačke predmete odlažite uvijek na mjesta s kojih ne mogu pasti, a ako ih okrećete ili pre­nosite, pogledajte najprije oko sebe da neko­ga ne udarite. Kad pre­nosite ili premještate predmete, držite ih što uspravnije jer u protivnom postoji opasnost da udarite osobu koja iznenada naiđe.

Kod podizanja i prijenosa većih predmeta, kao što su kućanski aparati, namještaj i slično, pri čemu rad obavlja više osoba, potrebno je da jedan od radnika upravlja radom, kako bi se izbjeglo nejednako podizanje i eventualni pad predmeta na noge radnika.