Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Požar

U tekstilnoj industriji najveća šteta prijeti upravo od požara. Gotovo svi materijali i proizvodi u procesu su vrlo zapaljivi i lako gore. Sva skladišta i roba zbog toga mogu biti uništena u vrlo kratkom vremenu.

Rizik od požara u tekstilnoj industriji

Gledajući s požarne strane tekstil spada u vrlo rizičan materijal jer:

- vrlo se lako zapali
- jednom kad se zapali vatra se naglo širi
- pri gorenje stvara puno dima

Ovisno o samoj vrsti tekstila i obliku vlakana, velika je razlika u riziku nastanka požara. Faktori koji povećavaju rizik su:
- raspušteni materijali, ostaci, krpe
- prašine, pahuljice
- vlakna namočena uljima
- krajevi bala

Vatra se širi brže vertikalno nego horizontalno, stoga je rizik požara veći ukoliko se roba slaže na previsoke naslage, bilo u balama, rolama ili na koji drugi način.
Vrući dim se skuplja od plafona prema dolje, stoga ćete imati manje vremena da napustite ugroženo mjesto ako su plafoni niski.

Mjere predostrožnosti

Vrlo je bitno da su svi evakuacijski putovi slobodni i prohodni te da su vrata na evakuacijskim putevima uvijek otključana kad su ljudi u zgradi.

Vrlo je važno da se poduzimaju mjere predostrožnosi kako do požara ne bi došlo:

- Uvijek održavati radni prostor čistim, svu prašinu i pahuljasti materijal je potrebno redovito čistiti; ne samo s poda već sa svih predmeta na kojima se skuplja, naročito sa električnih uređaja – rasvjetnih tijela i sl.

- Osigurati je potrebno zaseban kontejner za otpadne tkanine, okrajke i sl. Najbolji su metalni spremnici. Spremnici za otpad moraju se redovito prazniti.

- Prostorije treba zagrijavati samo uređajima koji ne mogu uzrokovati požar. Nikad ne upotrebljavajte dodatne grijalice koje nisu predviđene i koje mogu uzrokovati požar. Najsigurniji je sistem toplovodnog grijanja radijatorima.

- Prostor za pušenje treba biti strogo ograničen, a tamo gdje je pušenje dozvoljeno potrebno je osigurati pepeljare.

- Električna oprema treba biti pravilno održavana i odgovarajuća. Potencijalni uzroci požara mogu biti i neispravni kablovi i utikači s lošim kontaktima koji se pregrijavaju.

- Rad je potrebno organizirati tako da  količina materijala (sirovina) u radnoj prostoriji bude najmanja koja je potrebna. Sav materijal koji nije nužno potreban za proizvodnju mora se skladištiti u odvojenom skladištu.

- Prije rada s otvorenim plamenom mora se očistiti sav radni prostor. Rad s otvorenim plamenom (zavarivanje i sl) vrlo je rizičan u takvim prostorima stoga je potrebo da se obavlja uz najveće mjere opreza i tek nakon dobivenog odobrenja ovlaštene osobe. Nakon završetka takvih radova potrbno je još jedan sat nadzirati prostor ne bi li došlo do pojave vatre.

- U slučaju rada s lakozapaljivim tekućinama potrebno je pažljivo pročitati sigurnosne upute s ambalaže i raditi isključivo prema njima. Najbolje je zamijeniti zapaljive tekućine nezapaljivim gdje god je to moguće.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati