Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Požar

U tekstilnoj industriji najveća šteta prijeti upravo od požara. Gotovo svi materijali i proizvodi u procesu su vrlo zapaljivi i lako gore. Sva skladišta i roba zbog toga mogu biti uništena u vrlo kratkom vremenu.

Rizik od požara u tekstilnoj industriji

Gledajući s požarne strane tekstil spada u vrlo rizičan materijal jer:

- vrlo se lako zapali
- jednom kad se zapali vatra se naglo širi
- pri gorenje stvara puno dima

Ovisno o samoj vrsti tekstila i obliku vlakana, velika je razlika u riziku nastanka požara. Faktori koji povećavaju rizik su:
- raspušteni materijali, ostaci, krpe
- prašine, pahuljice
- vlakna namočena uljima
- krajevi bala

Vatra se širi brže vertikalno nego horizontalno, stoga je rizik požara veći ukoliko se roba slaže na previsoke naslage, bilo u balama, rolama ili na koji drugi način.
Vrući dim se skuplja od plafona prema dolje, stoga ćete imati manje vremena da napustite ugroženo mjesto ako su plafoni niski.

Mjere predostrožnosti

Vrlo je bitno da su svi evakuacijski putovi slobodni i prohodni te da su vrata na evakuacijskim putevima uvijek otključana kad su ljudi u zgradi.

Vrlo je važno da se poduzimaju mjere predostrožnosi kako do požara ne bi došlo:

- Uvijek održavati radni prostor čistim, svu prašinu i pahuljasti materijal je potrebno redovito čistiti; ne samo s poda već sa svih predmeta na kojima se skuplja, naročito sa električnih uređaja – rasvjetnih tijela i sl.

- Osigurati je potrebno zaseban kontejner za otpadne tkanine, okrajke i sl. Najbolji su metalni spremnici. Spremnici za otpad moraju se redovito prazniti.

- Prostorije treba zagrijavati samo uređajima koji ne mogu uzrokovati požar. Nikad ne upotrebljavajte dodatne grijalice koje nisu predviđene i koje mogu uzrokovati požar. Najsigurniji je sistem toplovodnog grijanja radijatorima.

- Prostor za pušenje treba biti strogo ograničen, a tamo gdje je pušenje dozvoljeno potrebno je osigurati pepeljare.

- Električna oprema treba biti pravilno održavana i odgovarajuća. Potencijalni uzroci požara mogu biti i neispravni kablovi i utikači s lošim kontaktima koji se pregrijavaju.

- Rad je potrebno organizirati tako da  količina materijala (sirovina) u radnoj prostoriji bude najmanja koja je potrebna. Sav materijal koji nije nužno potreban za proizvodnju mora se skladištiti u odvojenom skladištu.

- Prije rada s otvorenim plamenom mora se očistiti sav radni prostor. Rad s otvorenim plamenom (zavarivanje i sl) vrlo je rizičan u takvim prostorima stoga je potrebo da se obavlja uz najveće mjere opreza i tek nakon dobivenog odobrenja ovlaštene osobe. Nakon završetka takvih radova potrbno je još jedan sat nadzirati prostor ne bi li došlo do pojave vatre.

- U slučaju rada s lakozapaljivim tekućinama potrebno je pažljivo pročitati sigurnosne upute s ambalaže i raditi isključivo prema njima. Najbolje je zamijeniti zapaljive tekućine nezapaljivim gdje god je to moguće.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 21, 2024

  Edukacija: Zaštita na radu - obveze poslodavca online

  Self-determination theory d.o.o. organizira edukaciju pod nazivom „Zaštita na radu obveze poslodavaca“ koja će se održavati 11.07. , 24.09. i 26.11.2024. godine. Edukacija će se održavati online putem Webinar-a. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju predstavljaju ključni element ljudskih prava zaposlenika i održivog poslovnog razvoja. Webinar je usmjeren na primjenu obaveznih propisa i potencijalni inspekcijski nadzor. Namijenjen je višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je osigurati potpuno razumijevanje obveza, primjenu propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementaciju mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Sadržaj edukacije obuhvaća ključne aspekte…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati