Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Požar

U tekstilnoj industriji najveća šteta prijeti upravo od požara. Gotovo svi materijali i proizvodi u procesu su vrlo zapaljivi i lako gore. Sva skladišta i roba zbog toga mogu biti uništena u vrlo kratkom vremenu.

Rizik od požara u tekstilnoj industriji

Gledajući s požarne strane tekstil spada u vrlo rizičan materijal jer:

- vrlo se lako zapali
- jednom kad se zapali vatra se naglo širi
- pri gorenje stvara puno dima

Ovisno o samoj vrsti tekstila i obliku vlakana, velika je razlika u riziku nastanka požara. Faktori koji povećavaju rizik su:
- raspušteni materijali, ostaci, krpe
- prašine, pahuljice
- vlakna namočena uljima
- krajevi bala

Vatra se širi brže vertikalno nego horizontalno, stoga je rizik požara veći ukoliko se roba slaže na previsoke naslage, bilo u balama, rolama ili na koji drugi način.
Vrući dim se skuplja od plafona prema dolje, stoga ćete imati manje vremena da napustite ugroženo mjesto ako su plafoni niski.

Mjere predostrožnosti

Vrlo je bitno da su svi evakuacijski putovi slobodni i prohodni te da su vrata na evakuacijskim putevima uvijek otključana kad su ljudi u zgradi.

Vrlo je važno da se poduzimaju mjere predostrožnosi kako do požara ne bi došlo:

- Uvijek održavati radni prostor čistim, svu prašinu i pahuljasti materijal je potrebno redovito čistiti; ne samo s poda već sa svih predmeta na kojima se skuplja, naročito sa električnih uređaja – rasvjetnih tijela i sl.

- Osigurati je potrebno zaseban kontejner za otpadne tkanine, okrajke i sl. Najbolji su metalni spremnici. Spremnici za otpad moraju se redovito prazniti.

- Prostorije treba zagrijavati samo uređajima koji ne mogu uzrokovati požar. Nikad ne upotrebljavajte dodatne grijalice koje nisu predviđene i koje mogu uzrokovati požar. Najsigurniji je sistem toplovodnog grijanja radijatorima.

- Prostor za pušenje treba biti strogo ograničen, a tamo gdje je pušenje dozvoljeno potrebno je osigurati pepeljare.

- Električna oprema treba biti pravilno održavana i odgovarajuća. Potencijalni uzroci požara mogu biti i neispravni kablovi i utikači s lošim kontaktima koji se pregrijavaju.

- Rad je potrebno organizirati tako da  količina materijala (sirovina) u radnoj prostoriji bude najmanja koja je potrebna. Sav materijal koji nije nužno potreban za proizvodnju mora se skladištiti u odvojenom skladištu.

- Prije rada s otvorenim plamenom mora se očistiti sav radni prostor. Rad s otvorenim plamenom (zavarivanje i sl) vrlo je rizičan u takvim prostorima stoga je potrebo da se obavlja uz najveće mjere opreza i tek nakon dobivenog odobrenja ovlaštene osobe. Nakon završetka takvih radova potrbno je još jedan sat nadzirati prostor ne bi li došlo do pojave vatre.

- U slučaju rada s lakozapaljivim tekućinama potrebno je pažljivo pročitati sigurnosne upute s ambalaže i raditi isključivo prema njima. Najbolje je zamijeniti zapaljive tekućine nezapaljivim gdje god je to moguće.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati