Siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji - Požar

U tekstilnoj industriji najveća šteta prijeti upravo od požara. Gotovo svi materijali i proizvodi u procesu su vrlo zapaljivi i lako gore. Sva skladišta i roba zbog toga mogu biti uništena u vrlo kratkom vremenu.

Rizik od požara u tekstilnoj industriji

Gledajući s požarne strane tekstil spada u vrlo rizičan materijal jer:

- vrlo se lako zapali
- jednom kad se zapali vatra se naglo širi
- pri gorenje stvara puno dima

Ovisno o samoj vrsti tekstila i obliku vlakana, velika je razlika u riziku nastanka požara. Faktori koji povećavaju rizik su:
- raspušteni materijali, ostaci, krpe
- prašine, pahuljice
- vlakna namočena uljima
- krajevi bala

Vatra se širi brže vertikalno nego horizontalno, stoga je rizik požara veći ukoliko se roba slaže na previsoke naslage, bilo u balama, rolama ili na koji drugi način.
Vrući dim se skuplja od plafona prema dolje, stoga ćete imati manje vremena da napustite ugroženo mjesto ako su plafoni niski.

Mjere predostrožnosti

Vrlo je bitno da su svi evakuacijski putovi slobodni i prohodni te da su vrata na evakuacijskim putevima uvijek otključana kad su ljudi u zgradi.

Vrlo je važno da se poduzimaju mjere predostrožnosi kako do požara ne bi došlo:

- Uvijek održavati radni prostor čistim, svu prašinu i pahuljasti materijal je potrebno redovito čistiti; ne samo s poda već sa svih predmeta na kojima se skuplja, naročito sa električnih uređaja – rasvjetnih tijela i sl.

- Osigurati je potrebno zaseban kontejner za otpadne tkanine, okrajke i sl. Najbolji su metalni spremnici. Spremnici za otpad moraju se redovito prazniti.

- Prostorije treba zagrijavati samo uređajima koji ne mogu uzrokovati požar. Nikad ne upotrebljavajte dodatne grijalice koje nisu predviđene i koje mogu uzrokovati požar. Najsigurniji je sistem toplovodnog grijanja radijatorima.

- Prostor za pušenje treba biti strogo ograničen, a tamo gdje je pušenje dozvoljeno potrebno je osigurati pepeljare.

- Električna oprema treba biti pravilno održavana i odgovarajuća. Potencijalni uzroci požara mogu biti i neispravni kablovi i utikači s lošim kontaktima koji se pregrijavaju.

- Rad je potrebno organizirati tako da  količina materijala (sirovina) u radnoj prostoriji bude najmanja koja je potrebna. Sav materijal koji nije nužno potreban za proizvodnju mora se skladištiti u odvojenom skladištu.

- Prije rada s otvorenim plamenom mora se očistiti sav radni prostor. Rad s otvorenim plamenom (zavarivanje i sl) vrlo je rizičan u takvim prostorima stoga je potrebo da se obavlja uz najveće mjere opreza i tek nakon dobivenog odobrenja ovlaštene osobe. Nakon završetka takvih radova potrbno je još jedan sat nadzirati prostor ne bi li došlo do pojave vatre.

- U slučaju rada s lakozapaljivim tekućinama potrebno je pažljivo pročitati sigurnosne upute s ambalaže i raditi isključivo prema njima. Najbolje je zamijeniti zapaljive tekućine nezapaljivim gdje god je to moguće.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati