STANJE OZLJEDA NA RADU

Danas živimo u najsigurnijem razdoblju u ljudskoj povijesti, a razvojem društva došli smo do toga da se zaštita na radu više ne shvaća samo kao zakonska obveza, već i kao moralna obveza svakog poslodavca. Ona se danas ne provodi samo zbog ekonomskih razloga, već su tu i humanitarni motivi. 

Naime, kad se zaštita na radu ne provodi, uvijek postoje osobe koje trpe bol, mogu biti unakažene, postaju invalidi ili mogu smrtno stradati.

Sve to ima negativne posljedice, ne samo za poslodavca i radnika, nego za cijele obitelji, prijatelje, kolege i društvo u cjelini pa je neprovođenje zaštite na radu danas postalo društveno neprihvatljivo.

Nije cilj zaštite na radu liječiti ozljede i gasiti požare, već je cilj zaštite na radu sve to sprječavati kako bi se radnici vraćali s posla živi, neozlijeđeni i zdravi.

Stanje zaštite na radu danas je dakako mnogo bolje nego prije 50 ili 100 godina.

Tada je broj smrtnih slučajeva na 100.000 radnika bio oko 60 godišnje, dok je danas oko 3 godišnje, dakle rizik smrti radnika postao je 20 puta manji, ali još uvijek postoji.

U brojkama, na godišnjoj se razini se u Republici Hrvatskoj dogodi oko 20.000 do 25.000 ozljeda na radu, od čega 40-ak sa smrtnim ishodom.

Ti brojčani pokazatelji upućuju na potrebu stalnog unapređivanja zaštite na radu radi očuvanja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika.

Ne možemo biti zadovoljni sve dok svakom radniku ne bude zajamčeno sigurno i zdravo radno okruženje. To predstavlja viziju nulte stope ozljeda na radu. To je filozofija, a ne numerički cilj, i temelji se na vjerovanju da se sve ozljede na radu mogu spriječiti.

Ljudi su skloni pogreš­kama, ali one ne bi smjele dovoditi do ozljeda. To je jedan od razloga zbog kojeg bi pitanje sigurnosti tre­balo biti naglašeno u planiranju svakog ljudskog okru­ženja – i životnog, i radnog.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati