Štetno zračenje

Kod plinskog zavarivanja stvara se, uglavnom, intenzivno zračenje na vidljivom području, koje se očituje bliještanjem. Štetnog ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja ima manje kod plinskog zavarivanja. Štetnom zračenju izložen je, uglavnom, samo zavarivač, a ne i njegova okolina. Iz toga slijedi, da se zaštita može efikasno provesti osobnim zaštitnim sredstvima, i to zaštitnim naočalama s tamnim staklima takvih zasjenjenja koja odgovaraju vrsti posla. Ispred tamnog stakla stavlja se prozirno zaštitno staklo koje treba mijenjati kad se zaprlja. Zasjenjenja tamnih stakala za zaštitne naočale kod plinskog zavarivanja u odnosu na vrst posla su slijedeća:

- Zasjenjenje broj 3 za: plinsko zavarivanje aluminij­skih i magnezijskih legura, zavarivanje olova. Zaš­titne naočale s takvim staklima moraju nositi i pomoćni radnici zaposleni u okolini mjesta zavari­vanja.

- Zasjenjenje broj 4 za: strojno i ručno plinsko rezanje, skidanje skrame plamenom, lemljenje sre­brom, plinsko zavarivanje topljenjem kokilnih odljevaka od legura na bazi cinka, tvrdo lemljenje tankih bakrenih cijevi i tankih čeličnih limova.

- Zasjenjenje broj 5 za: plinsko zavarivanje toplje­njem nikla i niklenih legura, plinsko zavarivanje bakra i bakrenih legura, plinsko zavarivanje toplje­njem čeličnih ploča, elektrootporno zavarivanje, tvrdo lemljenje broncom na teškim komadima čelika i sivog lijeva bez prethodnog zagrijavanja, plinsko zavarivanje topljenjem na malim površina­ma i malim čeličnim dijelovima, sve operacije otvrđivanja plamenom.

- Zasjenjenje broj 6 za: plinsko zavarivanje teških čeličnih komada, plinsko zavarivanje teških odljevaka od sivog lijeva, elektrolučno zavarivanje do 30 Ampera.


Za zaštitu očiju kod plin­skog zavarivanja koristite zaštitne naočale s tamnim staklima različitih zasjenje­nja ovisno o vrsti zavariva­nja. Ako pri radu koristite dioptrijske naočale, zahtijevajte umjesto zaštitnih naočala poseban štitnik za oči s tamnim staklima koji se stavlja iznad naočala.


Kod elektrolučnog zavarivanja javlja se, zbog mnogo viših temperatura od tališta kovina, uz jako vidljivo zračenje također i ultraljubičasto i infracrveno zračenje. Kod promjene jačine struje za zavarivanje mijenja se uglavnom samo jačina isijavanja. Kako je zračenje vrlo jako, njemu nije izložen samo zavarivač, nego i radnici zaposleni u okolini mjesta zavarivanja (pomoćnici, okol­ni radnici). Zavarivač se zaštićuje osobnim zaštitnim sredstvima, i to štitnicima za oči i lice s tamnim staklima takvih zasjenjenja koja odgovaraju vrsti posla. Kako osim za oči postoji opasnost od zračenja i za lice, naočale nisu prikladne. Za zaštitu kože od zračenja koriste se zaštitna pregača i zaštitne rukavice koje ujedno služe za zaštitu od prskajućih čestica metala. Zasjenjenja tamnih stakala za štitnike kod elektrolučnog zavarivanja u odnosu na vrstu posla su slijedeća:

- Zasjenjenje broj 6: za elektrolučno zavarivanje s jakošću struje do 30 Ampera.

- Zasjenjenje broj 7 i 8: za teško plinsko zavarivanje i elektrolučno zavarivanje s jakošću struje od 30 do 75 Ampera.

- Zasjenjenje broj 9 i 10: za elektrolučno zavarivanje s jakošću struje od 75 do 200 Ampera.

- Zasjenjenje broj 11 i 12: za elektrolučno zavariva­nje s jakošću struje od 200 do 400 Ampera.

- Zasjenjenje broj 13 i 14: za elektrolučno zavariva­nje s jakošću struje većom od 400 Ampera.


Kod elektrolučnog zavari­vanja koristite štitnike za oči i lice s tamnim stakli­ma različitih zasjenjenja, ovisno o jakosti struje zavarivanja. Kod zavarivanja u zaštitnom plinu koristite posebne štitnike za oči i lice sa zaštitnim šljemom.

Kod elektrolučnog zavarivanja postoji opasnost od zra­čenja i za okolne radnike koji mogu biti zahvaćeni i reflektiranim zrakama. Zbog toga je potrebno oko radnog mjesta zavarivača postaviti zaštitni paravan od neprozirnog materijala koji ne gori. Pomoćnici zavariva­ča moraju, u pravilu, koristiti pri radu ista zaštitna sredstva kao i zavarivači.

 

Kod elektrolučnog zavarivanja u zaštitnom plinu razvija se intenzivno zračenje, kako na vidljivom tako i na ultraljubičastom i infracrvenom području. Uzrok tome su veoma visoke temperature koje se ovdje postižu. Temperatura luka iznosi kod ručnog elektrolučnog zavarivanja oko 4000-6000 °C, kod zavarivanja u CO2 kao zaštitnom plinu oko 6000-10000 °C, a kod zavarivanja kada je zaštitni plin argon, od 8000 do 15000 °C. Zbog toga se za zaštitu koriste specijalna kožna zaštitna odijela koja potpuno zaštićuju tijelo od utjecaja ultraljubičastih zraka, a za zaštitu glave koriste se zaštitni šljemovi sa štitnicima za oči, lice i vrat. Zaštitna stakla moraju odgovarati vrsti posla, pa njihovo zasjenjenje treba prema DIN-u iznositi:

- Zasjenjenje broj 10: za elektrolučno zavarivanje u zaštitnom plinu s jakošću struje od 0 do 75 Ampera.

- Zasjenjenje broj 11 i 12: za elektrolučno zavariva­nje u zaštitnom plinu s jakošću struje od 75 do 400 Ampera.

- Zasjenjenje broj 12 i 13: za elektrolučno zavariva­nje u zaštitnom plinu s jakošću struje od preko 400 Ampera.

Na zasjenjena zaštitna stakla moraju se postaviti prozirna stakla, koja će štititi od prljanja i oštećenja, ali i od štetnog utjecaja topline. Kod elektrolučnog zavarivanja u zaštitnom plinu također mora biti okolina zaštićena od zračenja paravanima, ili pak svi radnici u okolini moraju koristiti zaštitne naočale sa staklima za zaštitu od ultraljubičastog zračenja sa straničnim štitnicima. Pomoćnici zavarivača moraju koristit ista sredstva kao i zavarivači.


Mjesto rada kod zavariva­nja zaštitite odgovarajućim paravanom, kako biste okolne radnike zaštitili od utjecaja  štetnog zračenja.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 04, 2024

  9. Međunarodni stručno-znanstveni skup ''Zaštita na radu i zaštita zdravlja''

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup pod nazivom „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Skup će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik koji se nalazi na adresi  Ul. Majstora Radovana 7, 23000 Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu tradicionalno se okupljaju stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja s ciljem razmjene znanja i iskustava iz područja zaštite na radu, zaštite zdravlja i zaštite okoliša. Ovaj skup predstavlja jedinstvenu priliku za interdisciplinarnu suradnju, omogućujući sudionicima da se upoznaju s najnovijim dostignućima i inovacijama u svojim područjima, kao i da razmijene najbolje prakse i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 03, 2024

  19. Međunarodna Konferencija - Digitalizacija i sigurnost

  THE EUROPEAN SOCIETY OF SAFETY ENGINEERS (ESSE) organizira 19. međunarodnu konferenciju pod nazivom: "Digitalizacija i sigurnost". Konferencija će se održavati od 14. do 15. lipnja 2024. godine ONLINE i uživo u Hotelu Matija Gubec, koji se nalazi na adresi Viktora Šipeka 31, Stubičke Toplice. Rok za prijavu sudionika je 31.05.2024. godine Program za 14.06.2024. godine: Accreditation of Conference participants Division of Conference materials Moderator: Josip Taradi, Zagorka Krstić Prša
  Nastavite čitati
 • Svibanj 23, 2024

  24. Konferencija zaštite na radu - Radionica 2

  ZIRS učilište u suradnji sa Znanstveno-stručnim časopisom „Sigurnost“ na 24. Konferenciji zaštite na radu, organizira Radionicu II na temu: „ "Upućivanje radnika na ocjenu radne sposobnosti - Kako postupati i moguća rješenja". Radionica će se održati 11. lipnja 2024. godine s početkom u 10:00 sati na adresi Ulica grada Vukovara 68, 10000 Zagreb. Radionice su najučinkovitiji način učenja i podučavanja kroz grupnu interakciju sudionika, omogućujući neposrednu razmjenu znanja i iskustava među sudionicima. Ova metoda potiče aktivno sudjelovanje, olakšava razumijevanje složenih tema i omogućuje praktičnu primjenu stečenih znanja. ŠTO VAS OČEKUJE?
  Nastavite čitati
 • Svibanj 17, 2024

  Novosti: Zaštita na radu

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom: „Zaštita na radu“. Edukacija će se održati 05.06.2024. godine s početkom 09:00 sati u Zagrebtower-u na adresi Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb. Zaštita na radu često predstavlja veliki izazov za poslodavce, koji moraju ulagati puno vremena i truda kako bi pronašli potrebne informacije. Većina se pritom oslanja na sebe i često nailazi na netočne informacije. Mnogi poslodavci nisu svjesni svojih obaveza u vezi s ovom tematikom, a oni koji jesu, često ne znaju točno što im je potrebno i kako to pravilno riješiti. Sadržaj:
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati