Štetno zračenje

Kod plinskog zavarivanja stvara se, uglavnom, intenzivno zračenje na vidljivom području, koje se očituje bliještanjem. Štetnog ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja ima manje kod plinskog zavarivanja. Štetnom zračenju izložen je, uglavnom, samo zavarivač, a ne i njegova okolina. Iz toga slijedi, da se zaštita može efikasno provesti osobnim zaštitnim sredstvima, i to zaštitnim naočalama s tamnim staklima takvih zasjenjenja koja odgovaraju vrsti posla. Ispred tamnog stakla stavlja se prozirno zaštitno staklo koje treba mijenjati kad se zaprlja. Zasjenjenja tamnih stakala za zaštitne naočale kod plinskog zavarivanja u odnosu na vrst posla su slijedeća:

- Zasjenjenje broj 3 za: plinsko zavarivanje aluminij­skih i magnezijskih legura, zavarivanje olova. Zaš­titne naočale s takvim staklima moraju nositi i pomoćni radnici zaposleni u okolini mjesta zavari­vanja.

- Zasjenjenje broj 4 za: strojno i ručno plinsko rezanje, skidanje skrame plamenom, lemljenje sre­brom, plinsko zavarivanje topljenjem kokilnih odljevaka od legura na bazi cinka, tvrdo lemljenje tankih bakrenih cijevi i tankih čeličnih limova.

- Zasjenjenje broj 5 za: plinsko zavarivanje toplje­njem nikla i niklenih legura, plinsko zavarivanje bakra i bakrenih legura, plinsko zavarivanje toplje­njem čeličnih ploča, elektrootporno zavarivanje, tvrdo lemljenje broncom na teškim komadima čelika i sivog lijeva bez prethodnog zagrijavanja, plinsko zavarivanje topljenjem na malim površina­ma i malim čeličnim dijelovima, sve operacije otvrđivanja plamenom.

- Zasjenjenje broj 6 za: plinsko zavarivanje teških čeličnih komada, plinsko zavarivanje teških odljevaka od sivog lijeva, elektrolučno zavarivanje do 30 Ampera.


Za zaštitu očiju kod plin­skog zavarivanja koristite zaštitne naočale s tamnim staklima različitih zasjenje­nja ovisno o vrsti zavariva­nja. Ako pri radu koristite dioptrijske naočale, zahtijevajte umjesto zaštitnih naočala poseban štitnik za oči s tamnim staklima koji se stavlja iznad naočala.


Kod elektrolučnog zavarivanja javlja se, zbog mnogo viših temperatura od tališta kovina, uz jako vidljivo zračenje također i ultraljubičasto i infracrveno zračenje. Kod promjene jačine struje za zavarivanje mijenja se uglavnom samo jačina isijavanja. Kako je zračenje vrlo jako, njemu nije izložen samo zavarivač, nego i radnici zaposleni u okolini mjesta zavarivanja (pomoćnici, okol­ni radnici). Zavarivač se zaštićuje osobnim zaštitnim sredstvima, i to štitnicima za oči i lice s tamnim staklima takvih zasjenjenja koja odgovaraju vrsti posla. Kako osim za oči postoji opasnost od zračenja i za lice, naočale nisu prikladne. Za zaštitu kože od zračenja koriste se zaštitna pregača i zaštitne rukavice koje ujedno služe za zaštitu od prskajućih čestica metala. Zasjenjenja tamnih stakala za štitnike kod elektrolučnog zavarivanja u odnosu na vrstu posla su slijedeća:

- Zasjenjenje broj 6: za elektrolučno zavarivanje s jakošću struje do 30 Ampera.

- Zasjenjenje broj 7 i 8: za teško plinsko zavarivanje i elektrolučno zavarivanje s jakošću struje od 30 do 75 Ampera.

- Zasjenjenje broj 9 i 10: za elektrolučno zavarivanje s jakošću struje od 75 do 200 Ampera.

- Zasjenjenje broj 11 i 12: za elektrolučno zavariva­nje s jakošću struje od 200 do 400 Ampera.

- Zasjenjenje broj 13 i 14: za elektrolučno zavariva­nje s jakošću struje većom od 400 Ampera.


Kod elektrolučnog zavari­vanja koristite štitnike za oči i lice s tamnim stakli­ma različitih zasjenjenja, ovisno o jakosti struje zavarivanja. Kod zavarivanja u zaštitnom plinu koristite posebne štitnike za oči i lice sa zaštitnim šljemom.

Kod elektrolučnog zavarivanja postoji opasnost od zra­čenja i za okolne radnike koji mogu biti zahvaćeni i reflektiranim zrakama. Zbog toga je potrebno oko radnog mjesta zavarivača postaviti zaštitni paravan od neprozirnog materijala koji ne gori. Pomoćnici zavariva­ča moraju, u pravilu, koristiti pri radu ista zaštitna sredstva kao i zavarivači.

 

Kod elektrolučnog zavarivanja u zaštitnom plinu razvija se intenzivno zračenje, kako na vidljivom tako i na ultraljubičastom i infracrvenom području. Uzrok tome su veoma visoke temperature koje se ovdje postižu. Temperatura luka iznosi kod ručnog elektrolučnog zavarivanja oko 4000-6000 °C, kod zavarivanja u CO2 kao zaštitnom plinu oko 6000-10000 °C, a kod zavarivanja kada je zaštitni plin argon, od 8000 do 15000 °C. Zbog toga se za zaštitu koriste specijalna kožna zaštitna odijela koja potpuno zaštićuju tijelo od utjecaja ultraljubičastih zraka, a za zaštitu glave koriste se zaštitni šljemovi sa štitnicima za oči, lice i vrat. Zaštitna stakla moraju odgovarati vrsti posla, pa njihovo zasjenjenje treba prema DIN-u iznositi:

- Zasjenjenje broj 10: za elektrolučno zavarivanje u zaštitnom plinu s jakošću struje od 0 do 75 Ampera.

- Zasjenjenje broj 11 i 12: za elektrolučno zavariva­nje u zaštitnom plinu s jakošću struje od 75 do 400 Ampera.

- Zasjenjenje broj 12 i 13: za elektrolučno zavariva­nje u zaštitnom plinu s jakošću struje od preko 400 Ampera.

Na zasjenjena zaštitna stakla moraju se postaviti prozirna stakla, koja će štititi od prljanja i oštećenja, ali i od štetnog utjecaja topline. Kod elektrolučnog zavarivanja u zaštitnom plinu također mora biti okolina zaštićena od zračenja paravanima, ili pak svi radnici u okolini moraju koristiti zaštitne naočale sa staklima za zaštitu od ultraljubičastog zračenja sa straničnim štitnicima. Pomoćnici zavarivača moraju koristit ista sredstva kao i zavarivači.


Mjesto rada kod zavariva­nja zaštitite odgovarajućim paravanom, kako biste okolne radnike zaštitili od utjecaja  štetnog zračenja.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Veljača 15, 2024

  Međunarodni seminar/webinar: Planiranje zaštite

  Udruženje inženjera zaštite i zdravlja na radu organizira seminar/webinar pod nazivom „Planiranje zaštite“. Seminar će se održati 22.03.2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Holiday koji se nalazi na adresi Zmaja od Bosne 4, 71000 Sarajevo. Autori se prijavljuju slanjem prijave i prezentacije autora na e-mail: [email protected], uz rok prijave do 22. veljače 2024. godine. Rok za prijavu sudionika seminara/webinara koji nisu autori je 15. ožujka 2024. godine, a prijavu je moguće izvršiti putem e-mail adrese: [email protected].
  Nastavite čitati
 • Veljača 14, 2024

  Video: Novi uređaj za mjerenje kemijskih štetnosti - Gasmet GT5000 Terra

  Sa zadovoljstvom vam predstavljamo najnoviji instrument tvrtke Preventa (ovlaštene od strane nadležnog ministarstva za mjerenje kemijskih čimbenika u radnom okolišu) - Gasmet GT5000 Terra, najnapredniji prenosivi uređaj za ovu vrstu mjerenja. U usporedbi s konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji su najčešće prisutni pri našim mjerenjima, ovaj instrument nudi ključne prednosti: - Gasmet GT5000 Terra koristi tehnologiju Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) za bržu i precizniju analizu zahvaljujući Fourierovoj transformaciji. Ova tehnologija ubrzava proces mjerenja i povećava razlučivost spektralnih traka, suprotno konvencionalnim infracrvenim spektrofotometrima koji često pokazuju nepreciznosti od plus/minus 10% pa sve do 25% kod određenih spojeva. - u skladu s načelima…
  Nastavite čitati
 • Veljača 05, 2024

  Seminar: Upravljanje kemikalijama 2024

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Upravljanje kemikalijama 2024.“ koji će se održati 20. ožujka 2024. godine s početkom u 10:00 sati u hotelu Diplomat na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb.  U NN 148/2023, dana 13. prosinca 2023. godine, objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima. Savjetovanje je namijenjeno: - svim pravnim i fizičkim osobama osobama koje proizvode, stavljaju na tržište (maloprodaja, veleprodaja)…
  Nastavite čitati
 • Siječanj 19, 2024

  Stručni seminar: Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac Tehnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliše i registar onečišćavanja okoliša ROO

  Udruga za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, zaštitu okoliša i zaštitu od požara regije Sjeverozapad (USOP) organizira stručni seminar pod nazivom „Novosti iz propisa zaštite na radu; Zahtjevi za rad s visokonaponskim komponentama u Rimac tehnnology d.o.o.; Zakonske odredbe rada od kuće i praktični savjeti za poslodavce; Novosti iz zaštite okoliša i registar onečišćavanja okoliša (ROO)“. Stručni seminar će se održati 16. veljače 2024. godine s početkom u 09:00 sati u kongresnoj dvorani Gradske sportske dvorane (Arena na Dravi), koji se nalazi na adresi Šetalište Franje Tuđmana, 42000 Varaždin. PROGRAM: 9:00 - 9:10 - UVODNA RIJEČ
  Nastavite čitati
 • Siječanj 16, 2024

  Priručnik: Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore

  Poslovna literatura d.o.o. predstavlja novo stručno izdanje u suradnji s autorom Krešimirom Petlićem, dipl. ing. sig., stručnjakom za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Naziv priručnika je „Obveze iz zaštite od požara za sve poslodavce, vlasnike i korisnike građevina, projektante i investitore“. Priručnik je koristan alat koji pruža sveobuhvatan pregled mjera zaštite od požara, koje poslodavac treba implementirati radi sigurnosti svih prisutnih u poslovnom prostoru – zaposlenika, stranaka, kupaca, klijenata te općenito svih osoba. Ovaj priručnik služi kao neprocjenjiv resurs, koji omogućuje dobru organizaciju sustava zaštite od požara u poslovnom subjektu ili provjeru valjanosti postojećeg sustava. Posebna pažnja posvećena je poslodavcima,…
  Nastavite čitati