Toplinske opasnosti

Dijelovi radne opreme, koji su izloženi visokim ili niskim temperaturama, moraju biti toplinski izolirani, odnosno zaštićeni od dodira ili prilaza radnika u njihovu neposrednu blizinu.

 

Vruće tvari ili predmeti mogu u dodiru s kožom uzrokovati opekline, a mogu biti:

- vrući ili užareni metali (na primjer pri zavarivanju, lijevanju, kovanju i drugo)

- ostali vrući materijali pri obradi (na primjer staklo)

- vrući materijali pri održavanju (na primjer vrući dijelovi strojeva i drugo.)

- vrući mediji u cjevovodima (vruća voda, para i drugo)

- otvoreni plamen

Hladne tvari ili predmeti mogu u dodiru s kožom uzrokovati smrzotine, a mogu biti:

- hladni predmeti odnosno smrznuti proizvodi (na primjer hrana u hladnjačama)

- hladni mediji (na primjer tekući plinovi - tekući dušik i drugo)

- hladni materijali pri održavanju (na primjer hladni dijelovi strojeva i drugo)

- led

 

Zaštita od toplinskih opasnosti se provodi sigurnim načinom rada i korištenjem odgovarajućih osobnih zaštitnih sredstava. Za rad sa opremom pod visokom temperaturom propisano je da punjenje i pražnjenje radne opreme, te otvaranje odnosno zatvaranje vrata i poklopaca, mora biti mehanizirano. Na radnoj opremi s visokim temperaturama (peći za taljenje, zagrijavanje, žarenje i drugo), vrata i poklopci moraju imaju odgovarajuću toplinsku izolaciju, osim ako imaju hlađenje vodom ili drugim rashladnim sredstvima.

 

U prostorima rashladne radne opreme s niskim temperaturama ispod 273°K (0°C), u hladnjacima, zamrzivačima, rashladnim skladištima i drugim prostorima, radni postupci se u pravilu moraju mehanizirati, automatizirati ili daljinski upravljati, a ako nije moguće osigurati te zahtjeve, radnicima se moraju osigurati odgovarajuća osobna zaštitna sredstva prema posebnim propisima, mora im se ograničiti dulje zadržavanje u takvim prostorima i mora im se osigurati poseban prostor za povremeno zagrijavanje. U prostoru ili komori s niskim temperaturama, ulazna vrata se moraju dati lako i bez ključa otvarati s unutarnje strane, a na vidno mjesto strojarnice moraju biti postavljene upute za sigurnu uporabu rashladne radne opreme. Pred ulazom u prostore ili komore s niskim temperaturama, radnicima se mora omogućiti toplinska prilagodba, uvažavajući pri tom kriterije za rad u hladnoći.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati