Uvod

Vozači cestovnih motornih vozila upravljaju teretnim i putničkim vozilima koja prevoze različitu robu i putnike. Kreću se unutar gradskog područja, u međumjesnom i međunarodnom prometu. Vozači najčešće voze po asfaltiranim cestama. Gustoća prometa, vremenski uvjeti i vidljivost stalno se mijenjaju, pa vozači moraju prilagoditi vožnju promjenjivim uvjetima, a u skladu s prometnim propisima i ograničenjima. Prilikom vožnje samostalno odlučuju i odabiru ispravnu reakciju. Sami odlučuju o aktualnoj brzini, pretjecanju, skretanju, usporavanju, ubrzanju i ostalim manevrima u prometu. O svemu tomu ovisi njihova sigurnost kao i sigurnost ostalih sudionika u prometu te putnika, tereta, roba i ostalog.

Sudjelujući u cestovnom prometu vozači su svakodnevno izloženi  mnogim opasnostima koje mogu izazvati nezgodu, često i s ozbiljnim posljedicama. Najčešće opasnosti mogu biti neispravno vozilo, neispravni ili nesigurni putovi kojima se vozila kreću te opasni postupci vozača i ostalih sudionika u prometu. Nadalje, opasnosti od ozljeda postoje pri utovaru i istovaru tereta, njegovom prijevozu, kao i pri prijevozu putnika. Velik broj ovih opasnosti može se spriječiti primjenom odgovarajućih mjera zaštite i sigurnim postupcima kako zaposlenika koji rade na navedenim poslovima, tako i ostalih sudionika u prometu.

Zbog relativne sporosti kretanja kamiona, koji imaju ograničenja brzine kretanja ovisno o nosivosti, vožnja može biti jednolična. Noćnu vožnju često prati pospanost i smanjena pozornost. Vožnja noću opasnija je i zbog smanjene vidljivosti i težeg uočavanja drugih vozila, zaprežnih vozila i biciklista. To vrijedi i za vožnju u lošim vremenskim uvjetima, kad je po kiši i snijegu otežano i kočenje tako teških vozila. Zbog toga je u svim tim nepovoljnim uvjetima potrebna povećana pozornost.

Radno vrijeme vozača cestovnih motornih vozila teško je odrediti. Prema propisima, vozač ne smije voziti duže od 8 sati u toku dana i mora imati odmor od 30 minuta nakon 5 sati vožnje. Međutim, katkada on provodi na putu i više dana. Za to vrijeme odmara se u kabini vozila. Na putu je i nedjeljama i praznicima, pa to otežava uobičajen društveni i obiteljski život. Zanimanje vozača cestovnih motornih vozila rizično je zanimanje zbog prometnih nesreća u kojima su moguće ljudske žrtve i velika materijalna šteta. Zbog moguće odgovornosti i krivnje vozači mogu i kazneno odgovarati. Vozači cestovnih motornih vozila su prilikom vožnje stalno izloženi mogućnosti kontrole i eventualne kazne – od one na licu mjesta za prekršaje do kaznene.

Osobna zaštitna sredstva su sva sredstva koja radnik nosi, drži ili na bilo koji drugi način upotrebljava pri radu, tako da ga štite od jednog ili više rizika vezano uz njegovu sigurnost i zdravlje. Osobna zaštitna sredstva upotrebljavaju radnici pri radovima, pri kojima nije moguće otkloniti rizike za sigurnost i zdravlje te u slučajevima kada poslodavac ne može u dovoljnoj mjeri smanjiti rizike primjenom osnovnih pravila zaštite na radu ili odgovarajućom organizacijom rada. Osobna zaštitna sredstva moraju zadovoljavati slijedeće zahtjeve: moraju biti oblikovana i izrađena u skladu s propisima; moraju biti namjenski izrađena za zaštitu pred očekivanim rizicima i ne smiju uzrokovati veće rizike za sigurnost radnika; moraju odgovarati stvarnim uvjetima na mjestu rada; moraju odgovarati specifičnim ergonomskim potrebama i zdravstvenom stanju radnika; te moraju biti tako izrađena da ih može korisnik pravilno prilagoditi na jednostavan način.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 17, 2024

  Edukacija: Odnosi s javnošću i medijima

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom „Odnosni s javnošću i medijima“. Edukacija će se održati 06.06.2024. godine s početkom u 9:00 sati u Zagrebtower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Odnosi s javnošću i medijima brzo se mijenjaju i napreduju, zahtijevajući stalno usavršavanje. Menadžeri, zaposlenici i početnici u ovoj dinamičnoj branši trebaju stalno unapređivati svoje tehnike i alate kako bi efikasnije obavljali svakodnevne zadatke i imali više vremena za veće projekte.Radionica je osmišljena da vam za samo 4 sata pruži najnovije informacije i unaprijedi vaše znanje o PR alatima i tehnikama. U maloj i interaktivnoj grupi, praktično ćete vježbati organizaciju i pripremu pisanih i usmenih komunikacijskih alata za medije,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Međunarodni stručno-znanstveni skup - Zaštita na radu i zaštita zdravlja

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”, koji će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik, Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu susreću se stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja, s fokusom na razmjenu znanja i iskustava o zaštiti na radu, zaštiti zdravlja i zaštiti okoliša. Veleučilište u Karlovcu poziva vas da svojim znanjem i iskustvom obogatite ovaj skup te se pridružite aktivnostima putem pisanih radova. Rok za slanje sažetaka produžen je do 4. svibnja 2024., dok je rok za dostavu cjelovitih radova 24. svibnja 2024.
  Nastavite čitati