Uvod u siguran rad na poslovima šivača i krojača u tekstiloj industriji

Pri obavljanju poslova šivanja radnici su svakodnevno izloženi  višestrukim opasnostima, štetnostima i naporima na svom radnom mjestu. Opasnosti uzrokuju ozljede na radu, a štetnosti i napori u radnom okolišu su faktori koji nakon što im je radnik izvrgnut, u pravilu dulje vrijeme, mogu izazvati pojavu profesionalnih bolesti ili drugih bolesti u svezi s radom.

Analiza je pokazala da su prema kvalifikaciji radnih uvjeta najčešće opasnosti, štetnosti i napori šivača:

MEHANIČKE OPASNOSTI:

Alati

- ručni

- mehanizirani

Strojevi i oprema

Rukovanje predmetima

 

OPASNOSTI OD PADOVA:

- pad osoba

 

ELEKTRIČNA STRUJA

 

POŽAR:

- zapaljive tvari

 

STATODINAMIČKI NAPORI:

Statički: prisilan položaj tijela

- stalno sjedenje

Dinamički: fizički rad

- ponavljajući pokreti a i bez primjne sile

- brzi rad

- dizanje i nošenje tereta

- guranje i vučenje tereta

 

PSIHOFIZIOLOŠKI NAPORI:

- rad na normu

 

Velik broj opasnosti, štetnosti i napora može se spriječiti odnosno smanjiti na prihvatljivu razinu poduzimanjem određenih mjera kao što su:

-održavanje strojeva i uređaja, odnosno svih sredstva rada ispravnim

-propisano uređenje mjesta rada, održavanje radnih površina i prolaza nezakrčenima

-korištenjem propisanih osobnih zaštitnih sredstava

-primjena sigurnih radnih postupaka

 

Da bi radnik mogao samostalno obavavljati poslove na koje je raspoređen od presudne je važnosti da poznaje sve opasnosti, napore i štetnosti na svom radnom mjestu. Zbog toga propisi zahtjevaju da se radnici osposobe za rad na siguran način.

Prema čl.27  Zakona o zaštiti na radu poslodavac ne smije dozvoliti samostalno obavljanje poslova radnicima koji prethodno nisu osposobljeni da ih obavljaju na siguran način, osim ako iz procjene opasnosti proizlazi da ne postoje opasnosti za njihovu sigurnost i zdravlje.

Radnicima  koji još nisu osposobljeni za rad na siguran način poslodavac mora osigurati rad pod nadzorom radnika osposobljenih za rad na siguran način.

Osposobljavanje za rad na siguran način poslodavac je dužan provesti glede postojećih opasnosti i štetnosti pri radu i to prije:

- započinjanja zaposlenika s radom,

- promjena u procesu rada,

- premještanja zaposlenika na drugo radno mjesto

 

Proces osposobljavanja za rad na siguran način isključivo se odnosi na konkretno radno mjesto koje je određeno načinom obavljanja pojedinih poslova, specifičnim radnim okruženjem (radnim okolišom) i konkretnim sredstvima rada koja se koriste na dotičnom radnom mjestu.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 26, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 25, 2023

  Online besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu

  ZIRS organizira ONLINE besplatne radionice povodom 10. Međunarodne konferencije zaštite na radu u regiji Alpe – Jadran. Radionice će se održati 2. lipnja 2023. godine. Radionice su besplatne, no ako želite potvrdu o sudjelovanju, cijena je 30 eura za jednog korisnika iz tvrtke, 20 eura za drugu osobu iz tvrtke te 10 eura za svakog sljedećeg gledatelja. Radionica je suvremeni oblik interaktivnog učenja i poučavanja koji je usmjeren na polaznika s ciljem razvijanja vještina i/li jačanja osjetljivosti za određene probleme u području sigurnosti i zdravlja na radu. Raspored radionica: 15,00 – 19,00…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 19, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati