Uvod

Kod pripremanja i posluživanja hrane u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, osoblje i zaposlenici moraju poštivati i osnovne higijenske norme. Za vrijeme rada osoblje se ne smije dirati rukama po koži, kosi i slično. Kod kihanja ili kašljanja pred usta treba staviti maramicu, a ako se stavi ruka treba je odmah oprati. Za posluživanje gostiju smije se upotrijebiti samo čisti i ispravan pribor, a hrana mora biti spremljena tako da je zaštićena od svakog zagađivanja. Pitanju osobne higijene radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu treba posvetiti posebnu pažnju, jer o pravilnom provođenju osobne higijene ovisi zdravlje zaposlenog osoblja kao i zdravlje gostiju. U prostorijama gdje se priprema hrana moraju se osigurati umivaonici za pranje ruku sa hladnom i toplom vodom.

Radna odjeća radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu mora se mijenjati prema potrebi, to jest čim se zaprlja. Ova odjeća ne smije se nositi izvan radnih prostorija, a za odlaganje odjeće zaposleno osoblje mora raspolagati dvodijelnim garderobnim ormarićima, koji ne smiju biti smješteni u prostorijama gdje se priprema hrana. Garderobni ormarići moraju biti tako izvedeni da su zadovoljeni uvjeti: da imaju najmanje visinu150 cm, dubinu35 cm, širinu70 cm, da su izrađeni na nogarima visokim15 cm radi čišćenja, a ako nemaju nogare da su smješteni na fiksno podnožje visoko15 cm; da na podesnim mjestima pri dnu i vrhu imaju otvore za ventilaciju; da su snabdjeveni ključevima za zatvaranje; da su oličeni zaštitnim bojama; da s unutarnje strane imaju ugrađene vješalice ili drugo odgovarajuće sredstvo za vješanje odijela; da u gornjem dijelu imaju policu za odlaganje kape ili šešira, a visina police mora biti najmanje30 cm od vrha; da u donjem dijelu imaju policu za obuću. Dvostruki garderobni ormarić može biti podijeljen po širini na dva dijela, a pregrada u dvostrukom ormaru mora biti izvedena tako da civilno odijelo ne dolazi u dodir s radnim.

Osobe koje boluju od zaraznih bolesti ili od bolesti koje prouzrokuju crijevni i kožni paraziti, zatim osobe koje te bolesti mogu prenijeti na druge osobe (kliconoše), ili pak boluju od bolesti koje izazivaju gađenje kod gostiju, ne mogu biti zaposlene na radnim mjestima gdje se rukuje hranom. Zbog toga osoblje koje rukuje hranom mora biti pod stalnim zdravstvenim i sanitarnim nadzorom.

U ugostiteljstvu i hotelijerstvu radnici veoma često cijelo svoje radno vrijeme provedu u jednom prinudnom položaju tijela - stajanju. To može imati znatnog utjecaja na promjenu na kostima i zglobovima kao i na poremećaje u krvožilnom sustavu. Dugotrajno stajanje može uzrokovati ravna stopala, proširenje vena na nogama, a ako se pored toga dižu i nose tereti, mogu se pojaviti i poremećaji u trbušnoj šupljini, na primjer trbušna kila. Zbog toga se na radna mjesta na kojima se za vrijeme rada stalno stoji ne bi smjele zapošljavati osobe s kroničnim bolestima krvnih žila na nogama, kao što su proširene vene, smetnje u cirkulaciji, edemi, ulcusi i slično, kao ni osobe s promjenama na koštanom, mišićnom i zglobnom sustavu nogu i kičme, kao što su spuštena stopala, deformiteti zglobova i kičme, te teži reumatski procesi koji mogu dovesti do funkcionalnih promjena.

Zaštita od utjecaja stalnog nepovoljnog položaja tijela pri radu, radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, u ovom slučaju su češći odmori i stanke u toku rada, sa sjedenjem. Osim toga je potrebno pri radu koristiti odgovarajuću obuću s ortopedskim uloškom. U slobodno vrijeme, za radnike zaposlene u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, preporuča se aktivni odmor sa češćim šetnjama i bavljenje sportom.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati