Uvod

Kod pripremanja i posluživanja hrane u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, osoblje i zaposlenici moraju poštivati i osnovne higijenske norme. Za vrijeme rada osoblje se ne smije dirati rukama po koži, kosi i slično. Kod kihanja ili kašljanja pred usta treba staviti maramicu, a ako se stavi ruka treba je odmah oprati. Za posluživanje gostiju smije se upotrijebiti samo čisti i ispravan pribor, a hrana mora biti spremljena tako da je zaštićena od svakog zagađivanja. Pitanju osobne higijene radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu treba posvetiti posebnu pažnju, jer o pravilnom provođenju osobne higijene ovisi zdravlje zaposlenog osoblja kao i zdravlje gostiju. U prostorijama gdje se priprema hrana moraju se osigurati umivaonici za pranje ruku sa hladnom i toplom vodom.

Radna odjeća radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu mora se mijenjati prema potrebi, to jest čim se zaprlja. Ova odjeća ne smije se nositi izvan radnih prostorija, a za odlaganje odjeće zaposleno osoblje mora raspolagati dvodijelnim garderobnim ormarićima, koji ne smiju biti smješteni u prostorijama gdje se priprema hrana. Garderobni ormarići moraju biti tako izvedeni da su zadovoljeni uvjeti: da imaju najmanje visinu150 cm, dubinu35 cm, širinu70 cm, da su izrađeni na nogarima visokim15 cm radi čišćenja, a ako nemaju nogare da su smješteni na fiksno podnožje visoko15 cm; da na podesnim mjestima pri dnu i vrhu imaju otvore za ventilaciju; da su snabdjeveni ključevima za zatvaranje; da su oličeni zaštitnim bojama; da s unutarnje strane imaju ugrađene vješalice ili drugo odgovarajuće sredstvo za vješanje odijela; da u gornjem dijelu imaju policu za odlaganje kape ili šešira, a visina police mora biti najmanje30 cm od vrha; da u donjem dijelu imaju policu za obuću. Dvostruki garderobni ormarić može biti podijeljen po širini na dva dijela, a pregrada u dvostrukom ormaru mora biti izvedena tako da civilno odijelo ne dolazi u dodir s radnim.

Osobe koje boluju od zaraznih bolesti ili od bolesti koje prouzrokuju crijevni i kožni paraziti, zatim osobe koje te bolesti mogu prenijeti na druge osobe (kliconoše), ili pak boluju od bolesti koje izazivaju gađenje kod gostiju, ne mogu biti zaposlene na radnim mjestima gdje se rukuje hranom. Zbog toga osoblje koje rukuje hranom mora biti pod stalnim zdravstvenim i sanitarnim nadzorom.

U ugostiteljstvu i hotelijerstvu radnici veoma često cijelo svoje radno vrijeme provedu u jednom prinudnom položaju tijela - stajanju. To može imati znatnog utjecaja na promjenu na kostima i zglobovima kao i na poremećaje u krvožilnom sustavu. Dugotrajno stajanje može uzrokovati ravna stopala, proširenje vena na nogama, a ako se pored toga dižu i nose tereti, mogu se pojaviti i poremećaji u trbušnoj šupljini, na primjer trbušna kila. Zbog toga se na radna mjesta na kojima se za vrijeme rada stalno stoji ne bi smjele zapošljavati osobe s kroničnim bolestima krvnih žila na nogama, kao što su proširene vene, smetnje u cirkulaciji, edemi, ulcusi i slično, kao ni osobe s promjenama na koštanom, mišićnom i zglobnom sustavu nogu i kičme, kao što su spuštena stopala, deformiteti zglobova i kičme, te teži reumatski procesi koji mogu dovesti do funkcionalnih promjena.

Zaštita od utjecaja stalnog nepovoljnog položaja tijela pri radu, radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, u ovom slučaju su češći odmori i stanke u toku rada, sa sjedenjem. Osim toga je potrebno pri radu koristiti odgovarajuću obuću s ortopedskim uloškom. U slobodno vrijeme, za radnike zaposlene u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, preporuča se aktivni odmor sa češćim šetnjama i bavljenje sportom.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati