Užarene čestice i površine

Kod svih vrsta zavarivanja postoji opasnost od opeklina pojedinih dijelova tijela, uglavnom zbog prskanja užare¬nih metalnih čestica te pri dodiru sa vrućim ili užarenim metalnim površinama. Zaštita od ove vrste opasnosti provodi se pomoću osobnih zaštitnih sredstava koje radnici moraju koristiti pri radu. Sva osobna zaštitna sredstva koja koristi zavarivač moraju koristiti i pomoćnici zavarivača, jer su pri radu izloženi istim opasnostima.

Zaštitno radno odijelo koje se koristi pri zavarivanju treba biti izrađeno iz tkanine koja ne gori, odnosno impregnirano sredstvom protiv zapaljenja. Odijelo i rublje iz lakozapaljive ili lako-topljive sintetičke tkanine može biti veoma opasno pri radu. Isto tako opasno može biti odijelo natopljeno ili zaprljano mašću, uljem, naftom ili drugim zapaljivim tekućinama, jer se može upaliti od iskre kod zavarivanja. Uz zaštitno odijelo treba uvijek koristiti kapu iz istog materijala. To posebno vrijedi za žene koje moraju ka-pom potpuno pokriti kosu. Za zaštitu odijela i za zaštitu tijela od opeklina treba koristiti zaštitnu kožnu pregaču koja će potpuno pokriti prednji dio tijela. Za nadglavno zavarivanje treba koristiti posebno kožno zaštitno odi¬jelo i kožnu zaštitnu kapu ili šljem. Za zaštitu ruku od opeklina zbog prskanja čestica koriste se zaštitne rukavi¬ce od kože sa dugim rukavicama. Rukavice moraju biti uvijek ispravne, neoštećene i suhe, bez metalnih djelo¬va koji bi kod elektrolučnog zavarivanja mogli provoditi električnu struju, te sa šavovima postavljenim iznutra, kako užarene čestice ne bi mogle upasti u šaku i uzroko¬vati opeklinu. Kožne rukavice mogu se zamijeniti onima iz azbesta, ali rukavice iz gume nisu prikladne. Zaštitne cipele koje se koriste pri zavarivanju moraju biti čvrste, vodonepropusne i bez čavala, te s ugrađenom čeličnom kapicom koja će štititi prste od ozljeda kod eventualnog pada predmeta. Za zaštitu od upadanja užarenih čestica u (sare) cipele, nogavice hlača moraju prekrivati cipele, ili se, a to posebno vrijedi kod plinskog rezanja gdje se stvara velika količina iskara i užarenih čestica, cipele i donji dijelovi nogu moraju prekriti zaštitnim potkoljeni¬cama. Za zaštitu očiju od upadanja čestica koriste se zaštitne naočale ili štitnici za lice s tamnim ili prozirnim staklima zavisno od vrste rada. Kod zavarivanja se koriste tamna stakla raznih zasjenjenja, dok se kod čišćenja odnosno skidanja šljake koriste prozirna zaštitna stakla. Opasnost od upadanja čestica šljake koja, osim što je oštrih bridova, može biti i vruća, veoma je velika, pa je korištenje sredstava zaštite neophodno, naročito kod rada u skučenim prostorima.

Pri radovima na zavarivanju postoji i opasnost od opeklina koje mogu nastati pri dodiru s komadom nakon obrade, koji je još uvijek vruć. Zbog toga se preporuča na takve komade kredom napisati "VRUĆE", kako bi se na tu opasnost upozorili i okolni radnici ili takve komade treba ograditi.

Velika opasnost pri radu je i plamen na plameniku za plinsko zavarivanje. Zbog toga se ne smije plamenik pri radu usmjeravati prema sebi ili prema drugim osobama u blizini, jer postoji velika opasnost od opeklina. Plamenikom pri radu rukujte pažljivo kako ne bi došlo do opeklina. Nikada nemojte paliti cigaretu plamenom plamenika, to je veoma opasan postu­pak koji redovito dovodi do teških opeklina.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Studeni 17, 2023

  Seminar: Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti

  Europsko društvo inženjera sigurnosti organizira seminar pod nazivom „Izvještaji o provedbi mjera zaštite i stanju sigurnosti“. Seminar će se održati 19.12.2023. godine u Termama Sveti Martin, koje se nalaze na adresi Izvorska 3, 40313 Sveti Martin na Muri. SADRŽAJ/PREDAVAČI: Zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti: - Međunarodna regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Nacionalna (državna) zakonska regulativa izvješćivanja o zaštiti. - Zahtjevi izvješćivanja o zaštiti u međunarodnim normama (standardima).
  Nastavite čitati
 • Studeni 16, 2023

  Video: Osnove zaštite na radu

  Kako bismo obrazovali i osvijestili radnike o njihovim obvezama i odgovornostima u kontekstu zaštite na radu, snimili smo video pod nazivom "Osnove zaštite na radu". Ovaj video će vas educirati i upoznati s temeljima zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac, bez obzira na vrstu poslovanja i veličinu poduzeća, ima zakonsku obvezu organizirati i provoditi zaštitu na radu. Glavna svrha zaštite na radu jest sprečavanje ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s radnim aktivnostima, te sustavno unapređivanje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika i svih osoba koje obavljaju radne zadatke. Svrha zaštite na radu nije samo reagiranje na ozljede i gašenje požara, već je primarni cilj spriječiti takve situacije kako bi se radnici sigurno, neozlijeđeni i u dobrom zdravlju vratili s radnog mjesta.
  Nastavite čitati
 • Studeni 15, 2023

  Seminar: Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi

  Računovodstvo i porezi u praksi organiziraju seminar pod nazivom „Rad radnika na izdvojenom mjestu rada, na daljinu i korištenjem digitalnih radnih platformi“. Seminar će se održati 22.11.2023. godine s početkom u 09:30 sati u Kongresnom centru Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100a, prvi kat,10000 Zagreb. Seminar je namijenjen za fizičke i pravne osobe koje pružaju usluge putem digitalne tehnologije na zahtjev korisnika, kao i za one koji se bave zastupanjem ili posredovanjem za digitalne radne platforme. Također, namijenjen je radnicima na digitalnim radnim platformama. Osim toga, seminar je otvoren i za ostale poduzetnike, menadžere u trgovačkim društvima, obrtnike, računovođe, pravnike, voditelje ureda i kadrovskih službi, agencije za privremeno zapošljavanje, nadzorne organe, udruge poslodavaca, sindikate, radnike, zaposlene u tijelima državne…
  Nastavite čitati
 • Studeni 14, 2023

  Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake

  Zirs Učilište - Ustanova za obrazovanje odraslih organizira „Stručno usavršavanje za ovlaštene osobe i ostale stručnjake“. Usavršavanje će se održati 06.12.2023. godine s početkom u 09:00 sati u Hotelu Antunović, koji se nalazi na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. SADRŽAJ/PREDAVAČI: - Siguran rad na gradilištu - Gordana Jakšić, dipl. ing., savjetnica za zaštitu na radu; - Ispitivanje fizikalnih i kemijskih čimbenika u radnom okolištu (mikroklima, rasvjeta, buka, vibracije, prašina) - mr. sc. Indira Aurer Jezerčić, dipl. ing. kem. teh., Ustanova za obrazovanje odraslih - ZIRS učilište Zagreb; Juraj Vdović,…
  Nastavite čitati
 • Studeni 13, 2023

  23. Konferencija: Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu

  Znanstveno – stručni časopis „Sigurnost“ i ZIRS učilište u suorganizaciji s Hrvatskim društvom za medicinu rada – Ogranak Zagreb organiziraju 23. tradicionalnu godišnju nacionalnu Konferenciju pod nazivom: „Znanjem do sigurnosti i zdravlja na radu!“. Konferencija će se održati 07. prosinca 2023. godine s početkom u 09:00 sati u Kongresnom centru, Hotel Antunović na adresi Zagrebačka avenija 100 A, 10000 Zagreb. Ova manifestacija okuplja stručnjake i entuzijaste za sigurnost na radu iz cijelog svijeta te je namijenjena svima koji se bave brigu o sigurnosti i zdravlju na radu, uključujući stručnjake, poslodavce, liječnike medicine rada, studente i psihologe. Najbolji u području sigurnosti i zdravlja na radu…
  Nastavite čitati