Užarene čestice i površine

Kod svih vrsta zavarivanja postoji opasnost od opeklina pojedinih dijelova tijela, uglavnom zbog prskanja užare¬nih metalnih čestica te pri dodiru sa vrućim ili užarenim metalnim površinama. Zaštita od ove vrste opasnosti provodi se pomoću osobnih zaštitnih sredstava koje radnici moraju koristiti pri radu. Sva osobna zaštitna sredstva koja koristi zavarivač moraju koristiti i pomoćnici zavarivača, jer su pri radu izloženi istim opasnostima.

Zaštitno radno odijelo koje se koristi pri zavarivanju treba biti izrađeno iz tkanine koja ne gori, odnosno impregnirano sredstvom protiv zapaljenja. Odijelo i rublje iz lakozapaljive ili lako-topljive sintetičke tkanine može biti veoma opasno pri radu. Isto tako opasno može biti odijelo natopljeno ili zaprljano mašću, uljem, naftom ili drugim zapaljivim tekućinama, jer se može upaliti od iskre kod zavarivanja. Uz zaštitno odijelo treba uvijek koristiti kapu iz istog materijala. To posebno vrijedi za žene koje moraju ka-pom potpuno pokriti kosu. Za zaštitu odijela i za zaštitu tijela od opeklina treba koristiti zaštitnu kožnu pregaču koja će potpuno pokriti prednji dio tijela. Za nadglavno zavarivanje treba koristiti posebno kožno zaštitno odi¬jelo i kožnu zaštitnu kapu ili šljem. Za zaštitu ruku od opeklina zbog prskanja čestica koriste se zaštitne rukavi¬ce od kože sa dugim rukavicama. Rukavice moraju biti uvijek ispravne, neoštećene i suhe, bez metalnih djelo¬va koji bi kod elektrolučnog zavarivanja mogli provoditi električnu struju, te sa šavovima postavljenim iznutra, kako užarene čestice ne bi mogle upasti u šaku i uzroko¬vati opeklinu. Kožne rukavice mogu se zamijeniti onima iz azbesta, ali rukavice iz gume nisu prikladne. Zaštitne cipele koje se koriste pri zavarivanju moraju biti čvrste, vodonepropusne i bez čavala, te s ugrađenom čeličnom kapicom koja će štititi prste od ozljeda kod eventualnog pada predmeta. Za zaštitu od upadanja užarenih čestica u (sare) cipele, nogavice hlača moraju prekrivati cipele, ili se, a to posebno vrijedi kod plinskog rezanja gdje se stvara velika količina iskara i užarenih čestica, cipele i donji dijelovi nogu moraju prekriti zaštitnim potkoljeni¬cama. Za zaštitu očiju od upadanja čestica koriste se zaštitne naočale ili štitnici za lice s tamnim ili prozirnim staklima zavisno od vrste rada. Kod zavarivanja se koriste tamna stakla raznih zasjenjenja, dok se kod čišćenja odnosno skidanja šljake koriste prozirna zaštitna stakla. Opasnost od upadanja čestica šljake koja, osim što je oštrih bridova, može biti i vruća, veoma je velika, pa je korištenje sredstava zaštite neophodno, naročito kod rada u skučenim prostorima.

Pri radovima na zavarivanju postoji i opasnost od opeklina koje mogu nastati pri dodiru s komadom nakon obrade, koji je još uvijek vruć. Zbog toga se preporuča na takve komade kredom napisati "VRUĆE", kako bi se na tu opasnost upozorili i okolni radnici ili takve komade treba ograditi.

Velika opasnost pri radu je i plamen na plameniku za plinsko zavarivanje. Zbog toga se ne smije plamenik pri radu usmjeravati prema sebi ili prema drugim osobama u blizini, jer postoji velika opasnost od opeklina. Plamenikom pri radu rukujte pažljivo kako ne bi došlo do opeklina. Nikada nemojte paliti cigaretu plamenom plamenika, to je veoma opasan postu­pak koji redovito dovodi do teških opeklina.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Travanj 18, 2024

  Radionica: Mentalno zdravlje na radnom mjestu

  Hrvatska udruga poslodavaca organizira radionicu pod nazivom: „MENTALNO ZDRAVLJE NA RADNOM MJESTU". Radionica će se održati 20. svibnja 2024. godine u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca koja se nalazi na adresi Radnička cesta 37a, 10000 Zagreb. Ova radionica predstavlja ključni dio projekta "Mental Health Toolkit for Human Resources Managers in the Workforce" (MH4HRM), u kojem Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje kao partner zajedno s brojnim europskim suradnicima. Ovaj projekt također uključuje aktivno sudjelovanje Hrvatske udruge poslodavaca kao jednog od ključnih dionika. Radionicu će voditi Helena Koren, magistra psihologije, i Petra Bekavac,…
  Nastavite čitati
 • Travanj 11, 2024

  Seminar: Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevecije - Praktični vodič za stručnjake kako preventirati psihosocijalne rizike

  Smart Biz organizira seminar pod nazivom: „Obveze poslodavca vezane uz procjenu psihosocijalnih rizika i mjera prevencije – praktični vodič za stručnjake kako prevenirati psihosocijalne rizike“. Seminar će se održati 09. svibnja 2024. godine s početkom u 09:00 sati u hotelu The Westin koji se nalazi na adresi Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb. Seminar će pokriti sljedeće ključne teme: Razumijevanje psihosocijalnih rizika i stresa vezanog uz posao: Sudionici će naučiti prepoznavati različite psihosocijalne faktore koji doprinose stresu, sindromu izgaranja i mentalno-zdravstvenim izazovima na poslu. Osim toga, stjecat će uvide u kompleksnu psihološku, socijalnu i organizacijsku dinamiku koja ima utjecaj na dobrobit i produktivnost zaposlenih.
  Nastavite čitati
 • Travanj 09, 2024

  Video: Ovlaštenici poslodavca za zaštitu na radu

  U ovom edukativnom videu govorimo o ovlaštenicima poslodavca. Ovlaštenik poslodavca zaštite na radu je ključna figura u osiguravanju sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Njegova uloga obuhvaća implementaciju i nadgledanje sigurnosnih mjera, vođenje evidencija, osiguravanje pridržavanja propisa te obuku zaposlenika o sigurnosnim procedurama. Kroz edukativni video će te naučiti koje su uloge i odgovornosti ovlaštenika poslodavca. Ovaj video je nezaobilazan za sve koji su uključeni u upravljanje i provođenje zaštite na radu, od ovlaštenika do poslodavaca i zaposlenika. Video o ovlašteniku poslodavca za zaštitu na radu možete pogledati ovdje:
  Nastavite čitati
 • Travanj 04, 2024

  Seminar: Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.

  eMarker d.o.o. organizira seminar pod nazivom „Zaštita na radu na privremenim gradilištima 2024.“. Seminar će se održati 24. travnja 2024. godine u 10:00 sati u hotelu „Diplomat“ Zagreb koji se nalazi na adresi Horvatova ulica 35B, 10000 Zagreb. Privremena gradilišta često su mjesta visokog rizika za ozljede, uključujući smrtne slučajeve, zbog neprimjene propisanih mjera zaštite na radu. Da bi se smanjio broj nesreća, donesen je Pravilnik o zaštiti na radu na privremenim gradilištima. Ovo usavršavanje pokriva tko mora primjenjivati Pravilnik i kako to učiniti, uključujući primjenu na različite vrste radova (npr. dogradnje, održavanje, rekonstrukcije). Objašnjavati će se kada je potrebno imenovati koordinatora za zaštitu na radu (ZNR) i izraditi plan izvođenja radova (PIR), kao i postupanje u specifičnim situacijama poput…
  Nastavite čitati
 • Ožujak 29, 2024

  Video: Povjerenik radnika za zaštitu na radu

  U ovom informativnom videu istražujemo ključne uloge i odgovornosti povjerenika zaštite na radu. Saznat ćete kako povjerenik igra ključnu ulogu u identifikaciji rizika, osiguravanju pridržavanja propisa i promoviranju kulture sigurnosti na radnom mjestu. Otkrit ćemo i kako povjerenici mogu postati važni između zaposlenika i uprave, olakšavajući komunikaciju i rješavanje problema. Povjerenik zaštite na radu je ključna figura u svakoj organizaciji koja se brine o sigurnosti i dobrobiti svojih zaposlenika. Njegova uloga obuhvaća identifikaciju potencijalnih opasnosti na radnom mjestu, pružanje savjeta i smjernica za sprječavanje ozljeda i nesreća te osiguravanje pridržavanja propisa o zdravlju i sigurnosti na radu. Video o povjereniku zaštite na radu možete pogledati…
  Nastavite čitati