Užarene čestice i površine

Kod svih vrsta zavarivanja postoji opasnost od opeklina pojedinih dijelova tijela, uglavnom zbog prskanja užare¬nih metalnih čestica te pri dodiru sa vrućim ili užarenim metalnim površinama. Zaštita od ove vrste opasnosti provodi se pomoću osobnih zaštitnih sredstava koje radnici moraju koristiti pri radu. Sva osobna zaštitna sredstva koja koristi zavarivač moraju koristiti i pomoćnici zavarivača, jer su pri radu izloženi istim opasnostima.

Zaštitno radno odijelo koje se koristi pri zavarivanju treba biti izrađeno iz tkanine koja ne gori, odnosno impregnirano sredstvom protiv zapaljenja. Odijelo i rublje iz lakozapaljive ili lako-topljive sintetičke tkanine može biti veoma opasno pri radu. Isto tako opasno može biti odijelo natopljeno ili zaprljano mašću, uljem, naftom ili drugim zapaljivim tekućinama, jer se može upaliti od iskre kod zavarivanja. Uz zaštitno odijelo treba uvijek koristiti kapu iz istog materijala. To posebno vrijedi za žene koje moraju ka-pom potpuno pokriti kosu. Za zaštitu odijela i za zaštitu tijela od opeklina treba koristiti zaštitnu kožnu pregaču koja će potpuno pokriti prednji dio tijela. Za nadglavno zavarivanje treba koristiti posebno kožno zaštitno odi¬jelo i kožnu zaštitnu kapu ili šljem. Za zaštitu ruku od opeklina zbog prskanja čestica koriste se zaštitne rukavi¬ce od kože sa dugim rukavicama. Rukavice moraju biti uvijek ispravne, neoštećene i suhe, bez metalnih djelo¬va koji bi kod elektrolučnog zavarivanja mogli provoditi električnu struju, te sa šavovima postavljenim iznutra, kako užarene čestice ne bi mogle upasti u šaku i uzroko¬vati opeklinu. Kožne rukavice mogu se zamijeniti onima iz azbesta, ali rukavice iz gume nisu prikladne. Zaštitne cipele koje se koriste pri zavarivanju moraju biti čvrste, vodonepropusne i bez čavala, te s ugrađenom čeličnom kapicom koja će štititi prste od ozljeda kod eventualnog pada predmeta. Za zaštitu od upadanja užarenih čestica u (sare) cipele, nogavice hlača moraju prekrivati cipele, ili se, a to posebno vrijedi kod plinskog rezanja gdje se stvara velika količina iskara i užarenih čestica, cipele i donji dijelovi nogu moraju prekriti zaštitnim potkoljeni¬cama. Za zaštitu očiju od upadanja čestica koriste se zaštitne naočale ili štitnici za lice s tamnim ili prozirnim staklima zavisno od vrste rada. Kod zavarivanja se koriste tamna stakla raznih zasjenjenja, dok se kod čišćenja odnosno skidanja šljake koriste prozirna zaštitna stakla. Opasnost od upadanja čestica šljake koja, osim što je oštrih bridova, može biti i vruća, veoma je velika, pa je korištenje sredstava zaštite neophodno, naročito kod rada u skučenim prostorima.

Pri radovima na zavarivanju postoji i opasnost od opeklina koje mogu nastati pri dodiru s komadom nakon obrade, koji je još uvijek vruć. Zbog toga se preporuča na takve komade kredom napisati "VRUĆE", kako bi se na tu opasnost upozorili i okolni radnici ili takve komade treba ograditi.

Velika opasnost pri radu je i plamen na plameniku za plinsko zavarivanje. Zbog toga se ne smije plamenik pri radu usmjeravati prema sebi ili prema drugim osobama u blizini, jer postoji velika opasnost od opeklina. Plamenikom pri radu rukujte pažljivo kako ne bi došlo do opeklina. Nikada nemojte paliti cigaretu plamenom plamenika, to je veoma opasan postu­pak koji redovito dovodi do teških opeklina.

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati