Vibracije

Vibracije ili titraji su periodična gibanja pri kojima se karakteristične kinematičke veličine (brzina i ubrzanje) stalno ponavljaju u određenim vremenski intervalima. Vibracije se mogu pojaviti u obliku jedva zamjetnih titraja pa do trošenja, drmanja, ritmičkog udaranja i slično. Na čovjeka se prenose putem nogu kad čovjek stoji na vibrirajućoj podlozi, putem donjeg dijela trupa kada čovjek sjedi i putem ruku kad čovjek rukuje vibrirajućim sredstvom za rad. Vibracije zamaraju čovjeka, smanjuju mu radnu sposobnost i ugrožavaju zdravlje. Oboljenja od vibracija najčešće se osjećaju u ramenima, taktovima i zglobovima. Vrlo često i prsti budu oštećeni, pa se u njemu osjećaju trnci. To je bolest slična reumatskim bolestima. Za nastanak oštećenja vrlo su važne frekvencije vibracija, a opasni interval čini frekvencija od 40 do 125 herca. Izvori vibracija na sredstvima rada često su ujedno i izvori buke i tada nastaju veoma snažni štetni utjecaji na zdravlje radnika. Jednom nastale promjene od vibracija ne mogu se izliječiti, već, dapače, pokazuju težnju prema stalnoj progresiji. Najčešće od vibracija, takozvanih vibracijske bolesti, obolijevaju radnici u rudnicima, kamenolomima i izgradnji cesta, koji rukuju raznim bušilicama, vibratorima i nabijačima, te radnici u šumama koji rukuju motornim pilama, isto tako obolijevaju i radnici u poljoprivredi, naročito oni koji rukuju traktorima i slično.

 

Pojava vibracija može se izbjeći konstruktivnim izvedbama i ugradnjom ublaživača vibracija. Tako je kod većine suvremenih motornih pila za drvosječe gibajući klip motora postavljen u aksijalnom smjeru, dakle u smjeru kretanja lanca, što proizvodi znatno manje vibracije nego u slučaju okomito postavljenog klipa. Postavljanjem ublaživača na rukohvate ručnih mehanizirani alata postižu se dobri rezultati. Radnici koji rukuju vibrirajućim sredstvima rada moraju raditi skraćeno radno vrijeme ili se izlagati vibracijama kraće vrijeme, a u međuvremenu trebaju obavljati poslove koji nisu praćeni vibracijom. Pri upotrebi osobnih zaštitnih sredstava mora se paziti da se upotrebljavaju zaštitne rukavice izrađene od materijala koji apsorbira vibracije.

 

Štetne vibracije su titraji predmeta s kojima zaposlenik na radu dolazi u dodir. Pritom se u obzir uzima frekvencija i amplituda vibracija. Smatra se da najštetnije djeluju vibracije s frekvencijom između 40 i 125 Hz, naročito ako im amplituda iznosi više od 100 mikrometra. Štetno djelovanje vibracija može biti:

- Štetno djelovanje na cijelo tijelo - vibracije koje se vode od nogu odnosno stražnjice po tijelu, na primjer sjedenje profesionalnog vozača na sjedalu teretnog motornog vozila.

- Štetno djelovanje na šake i ruke - vibracije koje se vode preko ruku u tijelo, na primjer držanje na radu ručke udarne bušilice.

IZVORI VIBRACIJA MOGU BITI:

- Strojevi i postrojenja koja pri radu vibriraju što se prenosi na temelje ili podlogu, a odatle na ostale strojeve, objekte i drugo. Do čovjeka vibracije dolaze preko nogu i tijela.

- Vozila i strojevi kao teretna vozila, građevinski strojevi, poljoprivredni strojevi. Na čovjeka se vibracije prenose preko tijela (sjedala).

- Prijenosni strojevi i uređaji kao motorne lančane pile, pneumatski strojevi i bušilice kojima radnik rukuje. Na čovjeka se vibracije prenose preko šake i ruku.

 

Izloženost vibracijama može izazvati oštećenja krvnih žila, mišića, tetiva, kostiju i zglobova te živaca. Veličina oštećenja ovisit će o vrsti i trajanju vibracija, hladnoći i vlazi okoline u kojoj zaposlenik radi, nefiziološkom položaju tijela pri radu, i individualnim osobinama čovjeka. Ako je do oštećenja zdravlja došlo kod zaposlenika koji je kroz duže razdoblje bio izložen djelovanju vibracija to se smatra profesionalnom bolešću.

 

ZAŠTITA OD VIBRACIJA

Vibracija strojeva, uređaja i alata - osim što popratno, u određenim okolnostima izaziva buku - štetno djeluje na radnike koji njima rukuju ili su u njihovoj neposrednoj blizini. Vibracije radnika zamaraju, smanjuju mu radnu sposobnost i štetno djeluju na zdravlje ako im je dulje izložen. Tako, zbog duljeg djelovanja vibracija, mogu na­stati oboljenja krvnih žila, tetiva, zglobova i kostiju. Ako radnik radi na takvom radnom mjestu duže vrijeme (nekoliko godina), nastaju promjene u živčanom i probavnom sustavu. Strojevi koji izazivaju stalne vibracije najčešće su razne vrste kompresora, motorne pile, pogonski strojevi, generatori u hidrocentralama, termocentralama itd.

 

Zaštita od vibracija provodi se medicinskim mjerama, kao i kod buke, te tehničkim i organizacijskim mjerama koje se u ovom slučaju svode na:

- tehničke mjere zaštite koje se odnose na strojeve, uređaje, alate i drugo,

- kolektivne ili pojedinačne mjere zaštite, tehničkog i organizacijskog karaktera koje se odnose na radnike.

Zadovoljenju zahtijeva iz prve grupacije teži se ponajviše proizvodnjom takvih strojeva, uređaja i alata kod kojih je vibracija svedena na minimum ili potpuno uklonjena. To se uglavnom postiže ugradnjom elastičnih, umjesto krutih sklopova, maksimalno mogućim uravnoteženjem masa, preciznošću izrade i drugo. Kada to nije dostatno, strojevi ili strojni dijelovi se od okoline izoliraju primjenom raznih antivibracijskih sredstava.

 

GRANIČNE I UPOZORAVAJUĆE VRIJEDNOSTI IZLOŽENOSTI VIBRACIJAMA

Granične vrijednosti i upozoravajuće vrijednosti izloženosti za vibracije šaka-ruka se ocjenjuje i/ili mjeri u skladu s odredbama Pravilnika, a utvrđene su kao sljedeće:

- granična vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 5 m/s²;

- upozoravajuća vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 2,5 m/s².

Granične vrijednosti i upozoravajuće vrijednosti izloženosti za vibracije cijelog tijela se ocjenjuje i/ili mjeri u skladu s odredbama Pravilnika, a utvrđene su kao sljedeće:

- granična vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 1,15 m/s²;

- upozoravajuća vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 0,5 m/s².

 

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Svibanj 17, 2024

  Edukacija: Odnosi s javnošću i medijima

  Poslovno učilište organizira edukaciju pod nazivom „Odnosni s javnošću i medijima“. Edukacija će se održati 06.06.2024. godine s početkom u 9:00 sati u Zagrebtower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Odnosi s javnošću i medijima brzo se mijenjaju i napreduju, zahtijevajući stalno usavršavanje. Menadžeri, zaposlenici i početnici u ovoj dinamičnoj branši trebaju stalno unapređivati svoje tehnike i alate kako bi efikasnije obavljali svakodnevne zadatke i imali više vremena za veće projekte.Radionica je osmišljena da vam za samo 4 sata pruži najnovije informacije i unaprijedi vaše znanje o PR alatima i tehnikama. U maloj i interaktivnoj grupi, praktično ćete vježbati organizaciju i pripremu pisanih i usmenih komunikacijskih alata za medije,…
  Nastavite čitati
 • Svibanj 07, 2024

  Video: Ključni aspekti zaštite na radu za ovlaštenike i povjerenike

  Dobrodošli u naš edukativni video namijenjen poslodavcima, ovlaštenicima i povjerenicima za zaštitu na radu. Bilo da ste novi u ovoj temi ili se želite usavršiti, saznat ćete više o vašim obvezama prema Zakonu o zaštiti na radu i važnosti sigurnosti na radnom mjestu. U Republici Hrvatskoj, svaki poslodavac mora organizirati sustav zaštite na radu kako bi spriječio ozljede i zdravstvene rizike te kontinuirano poboljšavao sigurnost zaposlenika. Zaštita na radu nije samo zakonska obveza, već i moralna odgovornost koja može spriječiti ozbiljne posljedice za pojedince i društvo. Cilj je stvoriti sigurno radno okruženje i prevenirati ozljede na radu. U nastavku videa istražujemo kako implementirati ove prakse u vašem poslovanju.
  Nastavite čitati
 • Svibanj 03, 2024

  Online seminar: Zaštita na radu obveze poslodavca

  edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM. Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Priznanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

  Dragi partneri i klijenti,   S velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo vas da smo, u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike primili priznanje za unapređenje sustava zaštite na radu, a vaše neprestano povjerenje i suradnja ključni su elementi našeg uspjeha. Tijekom proteklih 15 godina, naša misija bila je osigurati da radna okruženja za sve naše klijente budu što sigurnija. Svaki projekt na kojem smo radili pružio nam je priliku ne samo da obavljamo poslove zaštite na radu, već i da učimo i rastemo zajedno s…
  Nastavite čitati
 • Travanj 30, 2024

  Međunarodni stručno-znanstveni skup - Zaštita na radu i zaštita zdravlja

  Veleučilište u Karlovcu organizira 9. međunarodni stručno-znanstveni skup „Zaštita na radu i zaštita zdravlja”, koji će se održavati od 18. do 21. rujna 2024. godine u Resortu Borik, Zadar. Na ovom stručno-znanstvenom skupu susreću se stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja, s fokusom na razmjenu znanja i iskustava o zaštiti na radu, zaštiti zdravlja i zaštiti okoliša. Veleučilište u Karlovcu poziva vas da svojim znanjem i iskustvom obogatite ovaj skup te se pridružite aktivnostima putem pisanih radova. Rok za slanje sažetaka produžen je do 4. svibnja 2024., dok je rok za dostavu cjelovitih radova 24. svibnja 2024.
  Nastavite čitati