Vibracije

Vibracije ili titraji su periodična gibanja pri kojima se karakteristične kinematičke veličine (brzina i ubrzanje) stalno ponavljaju u određenim vremenski intervalima. Vibracije se mogu pojaviti u obliku jedva zamjetnih titraja pa do trošenja, drmanja, ritmičkog udaranja i slično. Na čovjeka se prenose putem nogu kad čovjek stoji na vibrirajućoj podlozi, putem donjeg dijela trupa kada čovjek sjedi i putem ruku kad čovjek rukuje vibrirajućim sredstvom za rad. Vibracije zamaraju čovjeka, smanjuju mu radnu sposobnost i ugrožavaju zdravlje. Oboljenja od vibracija najčešće se osjećaju u ramenima, taktovima i zglobovima. Vrlo često i prsti budu oštećeni, pa se u njemu osjećaju trnci. To je bolest slična reumatskim bolestima. Za nastanak oštećenja vrlo su važne frekvencije vibracija, a opasni interval čini frekvencija od 40 do 125 herca. Izvori vibracija na sredstvima rada često su ujedno i izvori buke i tada nastaju veoma snažni štetni utjecaji na zdravlje radnika. Jednom nastale promjene od vibracija ne mogu se izliječiti, već, dapače, pokazuju težnju prema stalnoj progresiji. Najčešće od vibracija, takozvanih vibracijske bolesti, obolijevaju radnici u rudnicima, kamenolomima i izgradnji cesta, koji rukuju raznim bušilicama, vibratorima i nabijačima, te radnici u šumama koji rukuju motornim pilama, isto tako obolijevaju i radnici u poljoprivredi, naročito oni koji rukuju traktorima i slično.

 

Pojava vibracija može se izbjeći konstruktivnim izvedbama i ugradnjom ublaživača vibracija. Tako je kod većine suvremenih motornih pila za drvosječe gibajući klip motora postavljen u aksijalnom smjeru, dakle u smjeru kretanja lanca, što proizvodi znatno manje vibracije nego u slučaju okomito postavljenog klipa. Postavljanjem ublaživača na rukohvate ručnih mehanizirani alata postižu se dobri rezultati. Radnici koji rukuju vibrirajućim sredstvima rada moraju raditi skraćeno radno vrijeme ili se izlagati vibracijama kraće vrijeme, a u međuvremenu trebaju obavljati poslove koji nisu praćeni vibracijom. Pri upotrebi osobnih zaštitnih sredstava mora se paziti da se upotrebljavaju zaštitne rukavice izrađene od materijala koji apsorbira vibracije.

 

Štetne vibracije su titraji predmeta s kojima zaposlenik na radu dolazi u dodir. Pritom se u obzir uzima frekvencija i amplituda vibracija. Smatra se da najštetnije djeluju vibracije s frekvencijom između 40 i 125 Hz, naročito ako im amplituda iznosi više od 100 mikrometra. Štetno djelovanje vibracija može biti:

- Štetno djelovanje na cijelo tijelo - vibracije koje se vode od nogu odnosno stražnjice po tijelu, na primjer sjedenje profesionalnog vozača na sjedalu teretnog motornog vozila.

- Štetno djelovanje na šake i ruke - vibracije koje se vode preko ruku u tijelo, na primjer držanje na radu ručke udarne bušilice.

IZVORI VIBRACIJA MOGU BITI:

- Strojevi i postrojenja koja pri radu vibriraju što se prenosi na temelje ili podlogu, a odatle na ostale strojeve, objekte i drugo. Do čovjeka vibracije dolaze preko nogu i tijela.

- Vozila i strojevi kao teretna vozila, građevinski strojevi, poljoprivredni strojevi. Na čovjeka se vibracije prenose preko tijela (sjedala).

- Prijenosni strojevi i uređaji kao motorne lančane pile, pneumatski strojevi i bušilice kojima radnik rukuje. Na čovjeka se vibracije prenose preko šake i ruku.

 

Izloženost vibracijama može izazvati oštećenja krvnih žila, mišića, tetiva, kostiju i zglobova te živaca. Veličina oštećenja ovisit će o vrsti i trajanju vibracija, hladnoći i vlazi okoline u kojoj zaposlenik radi, nefiziološkom položaju tijela pri radu, i individualnim osobinama čovjeka. Ako je do oštećenja zdravlja došlo kod zaposlenika koji je kroz duže razdoblje bio izložen djelovanju vibracija to se smatra profesionalnom bolešću.

 

ZAŠTITA OD VIBRACIJA

Vibracija strojeva, uređaja i alata - osim što popratno, u određenim okolnostima izaziva buku - štetno djeluje na radnike koji njima rukuju ili su u njihovoj neposrednoj blizini. Vibracije radnika zamaraju, smanjuju mu radnu sposobnost i štetno djeluju na zdravlje ako im je dulje izložen. Tako, zbog duljeg djelovanja vibracija, mogu na­stati oboljenja krvnih žila, tetiva, zglobova i kostiju. Ako radnik radi na takvom radnom mjestu duže vrijeme (nekoliko godina), nastaju promjene u živčanom i probavnom sustavu. Strojevi koji izazivaju stalne vibracije najčešće su razne vrste kompresora, motorne pile, pogonski strojevi, generatori u hidrocentralama, termocentralama itd.

 

Zaštita od vibracija provodi se medicinskim mjerama, kao i kod buke, te tehničkim i organizacijskim mjerama koje se u ovom slučaju svode na:

- tehničke mjere zaštite koje se odnose na strojeve, uređaje, alate i drugo,

- kolektivne ili pojedinačne mjere zaštite, tehničkog i organizacijskog karaktera koje se odnose na radnike.

Zadovoljenju zahtijeva iz prve grupacije teži se ponajviše proizvodnjom takvih strojeva, uređaja i alata kod kojih je vibracija svedena na minimum ili potpuno uklonjena. To se uglavnom postiže ugradnjom elastičnih, umjesto krutih sklopova, maksimalno mogućim uravnoteženjem masa, preciznošću izrade i drugo. Kada to nije dostatno, strojevi ili strojni dijelovi se od okoline izoliraju primjenom raznih antivibracijskih sredstava.

 

GRANIČNE I UPOZORAVAJUĆE VRIJEDNOSTI IZLOŽENOSTI VIBRACIJAMA

Granične vrijednosti i upozoravajuće vrijednosti izloženosti za vibracije šaka-ruka se ocjenjuje i/ili mjeri u skladu s odredbama Pravilnika, a utvrđene su kao sljedeće:

- granična vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 5 m/s²;

- upozoravajuća vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 2,5 m/s².

Granične vrijednosti i upozoravajuće vrijednosti izloženosti za vibracije cijelog tijela se ocjenjuje i/ili mjeri u skladu s odredbama Pravilnika, a utvrđene su kao sljedeće:

- granična vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 1,15 m/s²;

- upozoravajuća vrijednost dnevne izloženosti, normirana na referentno razdoblje od osam sati, je 0,5 m/s².

 

 

Najtraženije usluge

Loading...

Novosti iz zaštite na radu

 • Lipanj 07, 2023

  Video: Prednosti i nedostaci rada od kuće

  Matej Sakoman, psiholog i stručnjak za područja ljudskih resursa, mentalnog zdravlja, pruža zanimljivu perspektivu o prednostima i nedostacima rada od kuće. U ovom videu ističe se da rad od kuće ima mnoge prednosti, ali i da ima svoje nedostatke. Važno je pronaći ravnotežu i prilagoditi se novom radnom okruženju kako bi se osiguralo mentalno zdravlje, produktivnost i sigurnost na poslu. Kada je riječ o prednostima, Sakoman ističe fleksibilnost kao ključnu prednost rada od kuće. Radnici imaju mogućnost prilagođavanja svojih radnih sati prema svojim potrebama, što može rezultirati boljom ravnotežom između profesionalnog i privatnog života. Osim toga, rad od kuće može smanjiti troškove povezane s putovanjem na posao i omogućiti radnicima da provedu više vremena s obitelji. Sakoman također…
  Nastavite čitati
 • Lipanj 06, 2023

  Edukacija: Rad od kuće - Izmjene zakona o radu

  Poslovno Učilište organizira edukaciju pod nazivom „Rad od kuće – izmjene Zakona o radu“. Edukacija će se održati 15. lipnja  s početkom u 9:00 sati, u ZagrebTower-u koji se nalazi na adresi Radnička cesta 80, 10000 Zagreb. Tijekom ove edukacije, sudionici će se imati priliku upoznati s najnovijim zakonskim promjenama koje su usmjerene na reguliranje rada od kuće. Stručni predavači pružit će dubinski uvid u ključne aspekte i pravne obveze vezane uz ovu temu. Rad na izdvojenom mjestu rada je rad kod kojeg radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u drugom prostoru slične namjene koji je određen na temelju dogovora radnika i poslodavca, a koji nije prostor poslodavca.
  Nastavite čitati
 • Lipanj 05, 2023

  Video: Kako urediti mjesto rada od kuće

  Suvremeni način rada sve više se oslanja na informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, što je dovelo do reguliranja rada od kuće Zakonom o radu. Ova situacija nastaje kada radnik ugovoreni posao obavlja od kuće ili u prostoru koji nije prostor poslodavca. Međutim, rad od kuće sa sobom nosi određene izazove u pogledu zaštite na radu. Jedan od najvažnijih izazova u radu od kuće je stvaranje sigurnog radnog okruženja. Nedostatak adekvatne radne opreme, poput ergonomskih stolica, stolova i rasvjete, može biti posebno problematičan. Radnici koji rade od kuće često su prisiljeni raditi u neergonomskim pozicijama, što može dovesti do bolova u leđima, vratu i ramenima. Stoga je važno da poslodavci osiguraju svojim zaposlenicima adekvatnu radnu opremu i potrebnu edukaciju o ergonomiji kako bi se izbjegli problemi vezani uz dugotrajno sjedenje i nepravilno držanje. U skladu s zakonskim i zdravstvenim preporukama, u novom videu predstavljamo savjete za uspješno uređenje radnog prostora kod kuće. Na primjer,…
  Nastavite čitati