edukacijE.hr organizira online seminar pod nazivom: „Zaštita na radu obveze poslodavca“. Seminar će se održati 14.05.2024. godine s početkom u 09:00 sati online na platformi ZOOM.

Zaštita na radu i obaveze poslodavca u radnom okruženju su ključni za ljudska prava zaposlenika i održivi poslovni razvoj. Naš webinar je usmjeren na pridržavanje zakonskih propisa i mogući nadzor inspekcije. Ova edukacija je namijenjena višem i srednjem menadžmentu, predstavnicima radnika te stručnjacima za zaštitu na radu. Cilj je potpuno razumijevanje obveza, primjena propisa, podizanje svijesti o rizicima te implementacija mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika. Uključuje ključne koncepte iz zaštite na radu koji su neophodni za zadovoljenje zakonskih zahtjeva. Njihova primjena osigurat će sigurno i zdravo radno okruženje za zaposlenike, što je ključno za dugoročni uspjeh i održivost poslovanja.

Sadržaj edukacije

Zakonodavni Okvir:

- Temeljni zakon i podzakonski akti koji reguliraju područje zaštite na radu.

- Evo odmah u nastavku linkovi, ako slučajno nešto nemate. Predavačica će vam objasniti što je najvažnije i kako i gdje trebate gledati.

- Sigurnost i zdravlje na radu - najvažnije obaveze poslodavca - ukratko

- Nacionalni propisi u vezi Zaštite na radu, pravilnici, propisi i norme - detaljno⁠

Obveze Poslodavca i Radnika:

- Pregled obveza poslodavaca i radnika u provođenju mjera zaštite na radu.

Propisane obveze iz područja ZNR-a:

- ispitivanje radne opreme, instalacija i okoliša, osposobljavanje radnika, ovlaštenika i povjerenika, izrada procjene rizika i drugih obveznih isprava

- Najvažnije što morate znati.

- provođenje evakuacije i spašavanja; Objasnit ćemo praktični i papirnati dio.

- Informacijski sustav zaštite na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (ISZNR) – nove obveze

- Kako odabrati ponuđača, kako ga uputiti, kontrolirati i što vam treba i kako napraviti.

Inspekcijski Nadzor:

- Postupak i ovlasti inspekcijskog nadzora u području zaštite na radu.

- Posljedice i kazne koje se najčešće susreću.

- Dolazak inspektora, najčešće greške i propusti, za što dobijete kaznu, a za što dobijete upozoranje.

Analiza Stvarnih Nesreća:

- Razmatranje stvarnih nesreća na radu, identifikacija propusta poslodavaca i radnika te analiza podataka uz poštivanje zakonskih obveza.

- Obveze pri nesrećama na radu - koraci

- ⁠Ako se, neko zlo i dogodi, znat ćete i imati zapisano što tko treba i kako napraviti, kako bi izbjegli vrlo neugodne situacije "nisam htio, nisam znao".

Upravljanje Rizicima:

- Općenite smjernice za upravljanje rizicima u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

- Ovdje govorimo i o procjeni rizika koja je jedan od temeljnih dokumeneta ZNR, a objasnit ćemo vam zašto i više sami ne možete napraviti ako nemate zaposlenog stručnjaka ZNR.

- Skrenut ćemo vam pažnju kako provesti interni nadzor te što sadrži kvalitetan zapisnika o nadzoru i zašto vam je to korisno.

Primjena Međunarodnih Normi:

- Prikaz primjera implementacija međunarodnih normi ISO 31000:2018 Upravljanje rizikom i ISO 45001:2018 Sustavi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu.

- Ovime vas nećemo udaviti. Ovdje ćete dobiti osnovna polazišta da saznate "odakle vjetar puše".

Predavači

Jelena Murat Karnovšek, struč. spec. ing. sigurnosti s diplomom iz područja zaštite od požara te položenim ispitima za stručnjaka zaštite na radu, koordinatora zaštite na radu na gradilištima te voditelja službe zaštite od požara.

Kotizacija:

- Jedinična cijena za rane uplate - 138 EUR + PDV

- Jedinična cijena - 156 EUR + PDV

Prijava:

- Prijavu je moguće napraviti putem e-mail adrese: [email protected]