Primarna svrha primjene Zakona o zaštiti na radu je osigurati da radnici ne dožive osobne tragedije zbog ozljeda na radu. Nepoštivanje sigurnosnih standarda nema nikakvog opravdanja i ne može biti tolerirano u poslovnom okruženju. Nadalje, Zakon jasno određuje da je poslodavac odgovoran za troškove zaštite na radu, a ne radnik. Pokušaj prebacivanja ovih troškova na radnika ne samo da je protuzakonit, već može rezultirati i novčanom kaznom za poslodavca.

Iako se često smatra da je implementacija sigurnosnih mjera dodatno financijsko opterećenje, stvarnost je sasvim drugačija. Trošak zaštite na radu je minimalan u usporedbi s troškovima koji proizlaze iz ozljeda na radu. Posljedice ozljeda znatno premašuju ulaganja u zaštitu na radu. Svaka ozljeda na radu stavlja poslodavca pred niz posljedica koje značajno povećavaju ukupne troškove poslovanja.

U našem najnovijem videu istražujemo ključnu ulogu Zakona o zaštiti na radu u osiguravanju sigurnosti zaposlenika te kako to značajno utječe na poslovanje. Rušimo mit da je zaštita na radu samo financijski teret, pokazujući da su troškovi zanemarivanja sigurnosti daleko veći nego što se to obično percipira.

Više o tome možete pogledati ovdje: